Ilie Sarbu il ATACA DUR pe Crin Antonescu. "Se comporta ca o fata mare. A fost luat de val cand a respins proiectul Rosia Montana" [1]

Foto: Octav Ganea / Mediafax

Dupa ce Crin Antonescu s-a delimitat oficial de proiectul Rosia Montana si a sustinut ca nu a fost informat de premierul Victor Ponta de banii pe care i-ar putea plati Romania daca proiectul nu se realizeaza, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu, a declarat intr-un interviu pentru gandul ca presedintele PNL "nu ar trebui sa se comporte ca o “fata mare” si sa afirme ca nu stia nimic despre despagubirile pe care statul roman le va plati

. „Premierul a spus lucrul acesta in conferinta de presa, iar in stanga sau in dreapta sa se afla domnul Crin Antonescu, care nu avea cum sa nu stie. Daca a luat-o sub forma de gluma sau nu a fost atent, aceasta este problema dansului. Daca premierul a spus-o public, inainte de conferinta ori dupa conferinta a existat o discutie pe tema aceasta. Poate nici nu trebuia sa faca premierul vreo informare speciala pentru ca se cunosteau amenintarile pe care firma respectiva le tot aducea in spatiul public. Din punctul asta de vedere nu putem sa facem pe fetele mari. Se stia, stia toata lumea”, a spus pentru gandul Sarbu.

Totodata, Sarbu i-a criticat pe ministrii PNL care au votat pentru proiectul Rosia Montana in Guvern si apoi s-au opus lui la sedinta grupurilor reunite ale PNL.

„Aceasta este un fel de demagogie politica, pe care o intelegem. In Guvern s-a ridicat vreun ministru de la masa sa spuna eu nu sunt de acord? Eu nu am aceasta informatie. In Guvern, unde stam la masa toti si unde sunt ministri de resort, pentru ca nu este doar doamna Rovana Plumb, ci este si doamna Lucia Varga, si ceilalti ministri, acolo toti au spus este bine, ii dam drumul. Cand a venit in Parlament si a iesit domnul Antonescu si a spus foarte transant o respingem, nu suntem de acord, si-au schimbat pozitia. Sa aprecieze cititorii dumneavoastra unde este adevarul”, a subliniat pentru gandul liderul pesedistilor din Senat.

El a cerut organelor abilitate ale statului sa se autosesizeze din oficiu, deoarece au aceasta obligatie pentru a vedea daca sunt nereguli in actele semnate de Guvern de-a lungul timpului in proiectul Rosia Montana. In privinta despagubirilor, pronosticul lui Ilie Sarbu este ca firma care are licenta de exploatare la Rosia Montana „va castiga” in litigiul cu statul roman.

INTERVIUL INTEGRAL CU LIDERUL SENATORILOR PSD, ILIE SARBU

Gandul: Firma Gabriel Resources a anuntat ca este posibil sa dea in judecata statul roman si va cere pagube de patru miliarde de dolari. Cum vedeti acest anunt facut de Gabriel Resources?

Ilie Sarbu: Compania, poate, dupa calculele pe care le are poate, sa justifice aceasta suma. Vom vedea daca este reala sau nu. Dincolo de asta si premierul a spus ca vor fi sanctiuni financiare, economice, pe care Romania va trebui sa le suporte. Asta nu pentru ca actualul premier sau Guvern are vreo vina, ci pentru ca platim deconturile din urma, de la guvernele precedente. Este un drept al lor, vor putea sa uzeze de el si eu cred ca vor uza. Cu avocatii pe care ii au, chiar ma astept sa si castige.

Presedintele PNL a afirmat ca premierul Ponta nu l-a informat niciodata despre existenta unor despagubiri in cazul nerealizarii proiectului Rosia Montana. Din informatiile dumneavostra, a existat o astfel de discutie?

De data aceasta, informatiile sunt publice. Premierul a spus lucrul acesta in conferinta de presa, iar in stanga sau in dreapta sa se afla domnul Crin Antonescu, care nu avea cum sa nu stie. Daca a luat-o sub forma de gluma sau nu a fost atent, aceasta este problema dansului. Daca premierul a spus-o public, inainte de conferinta ori dupa conferinta a existat o discutie pe tema aceasta. Poate nici nu trebuia sa faca premierul vreo informare speciala pentru ca se cunosteau amenintarile pe care firma respectiva le tot aducea in spatiul public si poate din punctul ei de vedere pe buna dreptate pentru ca a tot fost plimbata de la un Guvern la altul, de la unii la altii. Nu ma refer aici la fapte de coruptie pentru ca nu am la ora aceasta niciun element, dar din punctul asta de vedere nu putem sa facem pe fetele mari. Se stia, stia toata lumea.

Cand spuneti „fetele mari” va referiti la Crin Antonescu?

Pai da. Dansul vine si spune nu stiu nimic. Nu, este fals si eu am fost intotdeauna transant in politica, nu vreau sa nu spun lucrurilor pe nume. A stiut pentru ca a fost martor, l-am vazut eu, lucrurile sunt foarte clare, sunt imagini. A fost prezent cand premierul Ponta a explicat care sunt riscurile acestui contract. Sigur, acum nu discutam cine l-a incheiat, cum l-a incheiat, aici trebuie organele abilitate ale statului sa verifice, sa-si faca datoria, nu sa se uite la televizor. Sarcina lor nu este sa se uite la televizor.

Credeti ca ar trebui declansata o ancheta din partea procurorilor pentru a se verifica toate documentele semnate de-a lungul timpului?

In momentul in care vor fi desecretizate si inteleg ca vor fi maine. Daca maine vor fi facute publice, atunci cu siguranta, nu cu siguranta, au obligatia, prin fisa postului, sa se autosesizeze. Este un act oficial, nu vine un ziar, nu vine un om de pe strada si nici firma respectiva, ci vine Guvernul Romaniei, care vine spune eu fac asta deoarece eram constrans de contractele incheiate pe parcursul timpului de urmatorii domni, ministri, prim-ministri, nu stiu. Nu acuz pe nimeni, nu ma refer la nimeni pentru ca nu stiu. Documentele de maine vor face lumina. Organele abilitate ar trebui sa verifice daca intr-adevar ce s-a semnat era corect, daca erau avantajoase conditiile pentru Romania, daca proiectul respectiv respecta conditiile de mediu si toate celelalte conditii pe care le impune si UE. Acum vine Guvernul Ponta, care a preluat o multime de probleme si de gauri negre sa le rezolve. Dar, la nivelul USL, trebuia sa fie o responsabilitate mai mare.

LA FINALUL ARTICOLULUI PUTETI ASCULTA FRAGMENTE DIN INTERVIUL CU LIDERUL SENATORILOR PSD ILIE SARBU

Il puteti acuza pe Crin Antonescu de lipsa de solidaritate cu Guvernul Ponta?

Nu, exclus. Nu este lipsa de solidaritate. Cred mai mult ceea ce a spus dansul, si citez din ce a spus, problemele sociale, disensiunile din societate l-au dus la aceasta pozitie

Protestele din strada?

Da. Acestea l-au dus sa aiba aceasta pozitie.

Va asteptati sa iasa cu aceasta declaratie luni?

Nu, nu, sincer nu. Il cunosc si il apreciez, am fost unul dintre cei care au avut numai cuvinte de lauda la adresa dansului pentru ca are un anumit discurs, este un politician versat, dar aici cred ca a fost luat de val.

Ce val?

Valul pe care l-am vazut in strada.

A simtit ca pe acest val este oportun sa faca declaratii?

Nu stiu daca a speculat-o din punct de vedere electoral, poate a fost si impresionat, este greu de verificat sau sa spun ce era in mintea dansului. Dar noi, ca oameni politici, dupa ce ne-am pronuntat, mai ales un presedinte de partid, indiferent ce am regreta dupa aceea, s-a dus, asta e viata, s-a dus porumbelul si nu mai putem regreta, nu il mai putem aduce inapoi.

Se poate ajunge ca in Parlament, dupa aceste zile, sa se voteze proiectul Rosia Montana?

In momentul in care cineva cunoaste bine situatia, care isi asuma responsabilitatea proiectului si se indeplinesc toate conditiile, de la alea in jos nu coborim. In campania electorala, in mod fals se spune ca noi am declarat ca nu vom accepta, noi am spus ca nu vom accepta daca nu se indeplinesc conditiile de mediu. Acum se exagereaza ca Ponta a spus asa, Daciana Sarbu a spus asa. Nu, fals, toata lumea a spus ca, daca nu se indeplinesc conditiile de mediu, ne legam cu lanturi de garduri, dar nimeni nu a spus asa din start nu suntem de acord. Toti constientizam ca este nevoie de locuri de munca.

Dar in clipa de fata nu exista un aviz de mediu, aceasta este problema?

Vreau sa clarificam si acest aspect. In momentul in care proiectul de lege al Guvernului a fost avizat de Ministerul Mediului a plecat, cand se ajunge la exploatare, cand se ajunge la santier este nevoie de el(avizul de mediu -n.r.). Asta scapa celor care se pronunta. Atunci vine mediul si spune incepi santierul daca indeplineste asta, asta si asta. Se pot scrie toate minunile lumii ca exploatam prin satelit, fara cianura cu razele de luna, dar cand ne ducem pe santier constatam ca nu se respecta. Acesta este rolul avizului de mediu, ultim. Lumea face confuzie intre avizarea proiectului si intre ceea ce inseamna avizul de mediu. Doamna Rovana Plumb a vorbit pe buna dreptate ca avizul de mediu se da la inceperea lucrarilor dupa ce se fac verificarile. Dupa ce se merge la fata locului si se pune degetul.

Domnul Antonescu a spus ca PSD nu a avut curajul sa iasa cu o opinie publica oficiala.

Si asta este o gluma, ca sa nu o taxez ca altceva. Daca premierul Romaniei trimite in Parlament Ordonanta, o lege, si si-a asumat acest punct de vedere, cum sa spui ca nu a avut pozitie. Si asta nu s-a trimis fara acordul ministrilor PNL din Guvern.

Dar ministrii PNL au votat impotriva proiectului la grupurile reunite ale PNL.

Lasam la o parte chestiunea aceasta. Aceasta este un fel de demagogie politica, pe care o intelegem. In Guvern s-a ridicat vreun ministru de la masa sa spuna eu nu sunt de acord? Eu nu am aceasta informatie. In Guvern, unde stam la masa toti, si unde sunt ministri de resort, pentru ca nu este doar doamna Rovana Plumb, ci este si doamna Lucia Varga, si ceilalti ministri, acolo toti au spus este bine, ii dam drumul. Cand a venit in Parlament si a iesit domnul Antonescu si a spus foarte transant o respingem, nu suntem de acord, si-au schimbat pozitia. Sa aprecieze cititorii dvs unde este adevarul.

Considerati ca ministri PNL trebuiau sa spuna in Guvern cerem o consultare cu partidul?

Daca aveau un alt punct de vedere cu siguranta o faceau. In 2009, cand noi faceam parte din Guvern cu PDL, si daca va uitati pe stenogramele pe un caz celebru acum, cu subventiile la gaz, acolo spune clar ca eu m-am impotrivit si ma faceau „nenorocit”. Au fost presiuni asupra mea, am spus ca nu sunt de acord, ei ma injurau.

Ministrii PNL au fost solidari cu Guvernul?

Dupa ce presedintele partidului se pronunta pe o tema se duce pana la nivelul al partidului stirea si asta e pozitia cu care mergem. Nu ii acuz pe ministri, ei daca aveau un alt punct de vedere il exprimau in sedinta de Guvern, daca PNL avea un alt punct de vedere. PNL nu a avut alt punct de vedere, au marsat pe aceasta solutie si dupa doua saptamani si a iesit presedintele Antonescu, dupa ce au iesit oamenii in strada.

Crin Antonescu este totusi si candidatul PSD la prezidentiale.

Asta este altceva, nu discutam despre candidat. Nu discutam acum despre candidati, vorbim de o situatie data pe care nu am creat-o noi. Daca lucrurile mergeau in chip firesc si domnul Antonescu nu anticipa si nu se grabea, noi aveam programate Birouri Permanente reunite la ora 2, unde constituiam o comisie paritara, zece de la Camera, zece de la Senat, plus o personalitate, care invitau ONG-uri si pe toti cei implicati, inclusiv firma respectiva. Faceau o analiza tehnica, dar profunda, cu specialisti si dupa ce se termina aceasta discutie ne pronuntam. In anticipatie, luati de val, nu cred ca a fost bine.

Ati spus mai devreme ca, daca premierul si-a asumat acest proiect de lege si l-a trimis in Parlament, PSD ar fi votat pentru acest proiect.

Acest proiect a fost asumat de Guvernul Romaniei. La noi, cand vine, scrie Guvernul Romaniei, punct de vedere pozitiv sau negativ. Asta scrie in lista mea, a celui care dau directia votului si stiti bine, nu ma mai feresc de asta, cu ridicarea de deget, unde scrie Guvern in general, in 99,9% din cazuri se voteaza. Stiti asta, pentru ca nu are rost sa ne ferim de o realitate. Este partid, functioneaza asa cum functioneaza. In momentul in care venea de la Guvern, era o problema cu iesitul in strada, sunt de acord cu asta, oameni care sunt ingrijorati ca cianura se va devarsa pe Romania, ca muntii vor pleca din Apuseni si vor ajunge in Dobrogea, tot pot sa inteleg, dar trebuie sa isi spuna punctul de vedere specialistii, oamenii care cunosc problema si in rest poate sa iasa in strada o mie, un milion, raportat la 20 de milioane este o parte care isi poate cuvantul. Asta nu inseamna ca isi poate impune punctul de vedere. Noi suntem alesi de cei 20 de milioane. Noi, astia, cum ne spun ca suntem nenorociti, noi reprezentam natiunea romana. Noi vrem sa fim si democrati, si dictatori. Nu se poate.

Ati simtit ca PNL a votat impotriva Guvernului?

Nu neaparat. Sunt putin mai retinut si rezervat. PNL isi sanctioneaza propriii ministri cand voteaza impotriva. PNL voteaza impotriva proiectului pe valul de antipatie care s-a creat in strada, nu pe altceva. Nu pe criterii tehnice. Domnul Antonescu a spus-o „tehnic nu ma intereseaza”.

Exista sansa ca proiectul sa treaca in Parlament?

La Senat lucrurile sunt incheiate a trecut de comisii si a fost respins si marti intra in plen. Ma indoiesc ca va fi alt punct de vedere. La Camera ei pot decide altceva, comisii speciale, altceva.

In Camera Deputatilor se va merge repede pentru respingere sau va exista o dezbatere?

Depinde de deciziile politice care se vor lua.

Practic, daca se va lua o decizie in USL.

Numai asa, in contextul asta. Daca domnul Blaga a spus ca nu vor vota, PNL nu vom vota, UDMR este impotriva din start, noi cu cine, cu PPDD.

Crin Antonescu a subliniat ca si premierul Ponta a spus ca va vota impotriva ca deputat.

Premierul Ponta a spus un lucru intr-o emisiune televizata, ca parlamentar nu votez, dar nu a spus pozitia PSD si ii oblig pe parlamentarii PSD sa nu voteze. Domnul Antonescu este mult mai categoric, a spus-o resping, termenii pe care i-a folosit au fost categorici.

Subiectul este ingropat sau va mai exista o discutie in USL?

Astazi, la ora la care vorbim, nu stiu.

 

 

 


Publicat de : ---
Data publicrii: 12 Sep 2013 - 06:00
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41523&titlu=Ilie_Sarbu_il_ATACA_DUR_pe_Crin_Antonescu____Se_comporta_ca_o_fata_mare__A_fost_luat_de_val_cand_a_respins_proiectul_Rosia_Montana__