Scandal politic in Senat pe tema situatiei din Justitiei [1]

  Membrii PSD, PC si UDMR in Biroul Permanent al Senatului au sustinut ca o dezbatere pe starea justitiei, propusa de Antonescu, nu e oportuna, e un “cartof care frige” si trebuie “aruncat”, in final liderul PNL renuntand la initiativa: “Doriti sa pastram virginitatea acestei incinte, o putem face”

.

In sedinta Biroului Permanent de luni, presedintele Senatului a propus organizarea unei dezbateri in plen pe situatia din justitie, conform stenogramei sedintei.

“Daca suntem de acord sa facem asa ceva, trebuie sa o programam undeva, intr-un timp rezonabil, pentru ca si ministrul Justitiei, de exemplu, sa pregateasca un punct de vedere. Insa eu va consult asupra acestei idei. Senatul poate decide sa dezbata o tema publica, intr-o sedinta de plen a sa si ramane sa vedem daca dorim sau nu dorim chestiunea asta, fara sa o complicam prea mult”, le-a spus Antonescu membrilor BP.

Primul care a replicat a fost social-democratul Ioan Chelaru, care a precizat ca “orice discutie pe probleme de justitie este o discutie foarte sensibila”.

Senatorul PSD a sustinut ca exista o rezolutie a Comisiei Europene in raport cu care discutia pe tema justitiei in Parlament “nu ar face bine” in acest moment.

“Tema in sine si ceea ce propuneti dumneavoastra sigur ca isi gaseste rostul, insa eu cred ca ar trebui macar o perioada sa asteptam sa se aseze putin lucrurile. Dosarele, asa cum bine stiti, isi urmeaza cursul. Sigur ca toate institutiile statului care sunt implicate juridic – si aici ma refer si la CSM, si la Parchetul General, si la Ministerul Justitiei, si la DNA – isi fac treaba si trebuie sa-si faca treaba. Nu stiu daca nu deschidem sau amplificam un subiect important, dar putem, implicandu-ne noi politic, Senatul, in principal, sa se aprecieze si sa avem reactii, in principal de la societatea civila, adverse”, a mai sustinut Chelaru.”Cred ca am putea sa lasam un pic subiectul, sa nu ne grabim cu el”, a completat chestorul Senatului.

Pe de alta parte, chestorul Senatului din partea PC, Tudor Barbu, a sustinut propunerea lui Antonescu, insa a avut observatii: “Cred ca propunerea presedintelui Senatului este binevenita, cu un amendament pe care mi l-as permite, cu tot respectul, acela care spune ca nu trebuie implicata sau, daca provocam un asemenea dialog parlamentar si o astfel de dezbatere, nu trebuie implicata institutia guvernamentala sau ministerul de resort. De ce? Pentru ca ar trebui sa respectam separatia puterilor in stat. Noi suntem puterea legislativa, ei sunt puterea judecatoreasca”.

Si senatorul UDMR Verestoy Attila s-a aratat sceptic asupra oportunitatii unei astfel de dezbateri, apreciind ca s-ar crea probleme daca situatia ar fi prezentata drept una “de criza”.

“Dorinta de a crea subiecte atat de dezbatute si atat de interesante, mai ales de la distanta ar putea sa ne fie daunator. Eu nu cred ca este un moment in care noi trebuie sa aratam, asa cum am mai facut, cat de corupti suntem, cat de vanzatori de tara suntem, ce clasa politica cu interese personale suntem. Prea ne-am autoacuzat. Si din atatea autoacuze au iesit niste legende pe care nu le veti sterge niciodata”, a explicat Verestoy.

El a mai sustinut ca o astfel de dezbatere ar afecta in mod negativ raportul MCV: “Asteptam sa spuna parerea lor, asteptam raportul MCV. Eu cred ca am face ca acel raport sa fie mult mai critic daca am da curs la o dezbatere in Parlament pe aceasta tema”.

Pe de alta parte, liderul grupului PPDD, Haralambie Vochi?oiu, a pledat in favoarea organizarii dezbaterii propuse de Antonescu.”Sigur, nu sunt adeptul faptului de a ne ridica poalele in cap in fata Europei sau de a ne autovictimiza sau de a face alte afirmatii nelalocul lor, dar o dezbatere cred ca se impune. De ce sa ne ascundem? Sunt lucruri, in societatea romaneasca si in justitie, care nu merg. Asta nu inseamna ca totul este o nenorocire, ca suntem pe marginea prapastiei, ca nu stiu unde suntem. Dar o dezbatere nu poate sa strice niciodata, atunci cand ea este facuta cu buna-credinta”, a sustinut Vochitoiu.

In schimb, vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a sustinut ca propunerea lui Antonescu nu se poate materializa.”Exista si anumite situatii in care, in Parlament, si aceste lucruri se fac cu dezbatere, pe baza unor instrumente numite rapoarte. Daca mergem mai departe, exista si alte institutii prin care, in Parlament, putem sa audiem sau sa ascultam puncte de vedere. Sunt cele care, tot asa, sunt institutionalizate (…) Instrumentul prin care noi putem sa organizam dezbaterile este raportul. Deci o analiza… pornind de la un instrument, de la un lucru pe care il dezbatem, un raport. Acum intrebarea mea, intr-o astfel de situatie, este: cine ar fi cel care ar face un astfel de raport? Nu putem sa-l facem noi, nu putem sa facem o dezbatere fara sa avem un subiect care sa fie circumscris intr-o prezentare la care trebuie sa se raporteze factorii si, in primul rand, senatorii”, a explicat Dumitrescu.

El a precizat ca a mai existat in guvernarile anterioare propunerea ca raportul MCV sa fie dezbatut la nivelul Parlamentului, dar, “in mod intelept”, nu s-a dat curs unei astfel de solicitari.”Eu nu vad, din punct de vedere al procedurii, cum sa putem sa organizam o astfel de dezbatere; plenul nu este un simpozion. Aici se adopta la sfarsit o pozitie, o hotarare. Eu cred ca ar trebui sa ne mai gandim, sa gasim o formula, nu merg pe ideea ca ar trebui respinsa de facto aceasta idee de a discuta despre justitie, chiar ar fi nevoie, dar nu stiu daca se poate sub o formula de acest gen sau, in mod sigur, nu cred ca se poate face in plenul Senatului, decat pe baza… pornind de la un lucru concret”, a mai precizat vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

De asemenea, liderul grupului PC, Dumitru Pelican, a tinut sa precizeze ca fiecare dintre cei care luasera cuvantul are dreptate “in felul lui”.

“Mai ales ca sustin cam acelasi lucru toti”, a completat presedintele Senatului.

Pelican a tinut sa aduca “doua nuante”, respectiv ca dezbaterea va putea fi interpretata in sensul ca “Parlamentul aloca un timp special, aloca o sesiune pentru a pune presiune si ca aceasta majoritate ticaloasa de 70%, vor sa puna presiune pe justitie”.

Pelican a mai precizat ca sustine punctul de vedere exprimat de social-democrati pentru ca o astfel de dezbatere sa aiba loc mai tarziu. “Poate ne mai potolim si poate vom avea mai multa intelepciune, ca, acum, la cald, sunt convins ca toate interpretarile vor fi subiective si ne-ar defavoriza”, a sustinut liderul grupului PC.

Pelican a fost contrazis de colegul sau de partid, Tudor Barbu: “Parlamentul Romaniei ar trebui sa aiba o dezbatere din doua motive: unul de semnal al interesului parlamentarilor romani fata de o situatie creata in Romania si mediatizata nu doar in Romania, ci si in Europa, fara ca aceasta dezbatere sa aiba pretentia unei solutii parlamentare intr-o putere cu care suntem separati prin Constitutie”.

In discutie a intervenit si vicepresedintele Senatului Nicolae Moga(PSD): “Eu vreau sa va aduc aminte ca, oricum am da-o si orice hotarare vom lua acum, o sa iasa prost, din diverse motive, nu vreau sa vi le aduc aminte (…) Este un subiect care frige, si cand ai un cartof in mana care frige, trebuie sa-l arunci. Eu zic ca nu este momentul”.

Moga a mai avansat ideea unei discutii la nivelul Birourilor Permanente reunite la care sa fie chemat ministrul Justitiei. Pe de alta parte, reprezentantii PNL s-au aratat deranjati de pozitia reticenta a social-democratilor.

Secretarul Senatului Mario Oprea (PNL) si-a exprimat nemultumirea: “Sunt oarecum surprins de o astfel de reactie pentru ca nu stiam ca Parlamentul, in cladirea Parlamentului, are voie sa faca anumite lucruri si anumite lucruri nu are voie sa le faca”.”Eu cred ca in momentul in care ne propunem ceva ce, in sfarsit, isi doreste si lumea de rand, si presa, nu trebuie sa renuntam la o asemenea idee”, a afirmat Oprea.

In cele din urma, Crin Antonescu a precizat ca nu insista cu propunerea dezbaterii pe justitie.”Eu nu doresc sa insist. Nu doresc sa-mi caut de treaba. Nu doresc sa atrag dogoarea cartofilor fierbinti asupra Parlamentului. Eu doar am constatat ca, peste tot, se discuta din cand in cand, in puseuri, problema starii justitiei din Romania, cu exceptia Parlamentului (…) Eu nu cred ca putem sa riscam sa facem niste confuzii. Daca noi nu avem de discutat niciodata despre justitie, va intreb de ce in Guvernul Romaniei mai exista un minister al Justitiei? Banii se pot aloca pe la Secretariatul General al Guvernului, ca inteleg ca acesta e singurul rol, si raspunderea, pana la urma, despre alcatuirea legislatiei, despre functionarea institutiei, o are altcineva”, a afirmat Antonescu.

Totodata, presedintele Senatului s-a aratat deranjat de ideea de a nu discuta despre subiecte importante, precum acordul cu FMI sau MCV.

“Noi nu am discutat, sigur, noi nu am discutat niciodata mecanismul sau raportul MCV. Cum o sa-l discutam? Noi nu am discutat… Iata, a venit acum, si bine a facut, primul-ministru cu scrisoarea catre FMI, ceea ce este deja o premiera, un lucru exceptional, cand ar trebui sa fie un lucru normal. Noi MCV nu discutam. Noi FMI nu discutam. Adica noi lucrurile esentiale care privesc soarta acestei tari, ca sunt domeniul economic, ca sunt domeniul justitiei, nu le discutam, pentru ca problema noastra este sa nu avem probleme. Nu le discutam, dar functionarea eficienta a justitiei, propria ei independenta, toate aceste lucruri se petrec in folosul si pe banii cetatenilor romani. De ce sa nu discut eu MCV cand este un raport de tara? Care tara? Romania. Cum sa nu-l discut? Ca e despre mine”, a afirmat Antonescu.

Presedintele Senatului a mai sustinut ca astfel de subiecte sunt discutate “peste tot”, cu exceptia Parlamentului.

“Doriti sa pastram virginitatea acestei incinte, in sensul de a nu discuta nimic esential, o putem face”, a mai afirmat Antonescu.

Vineri, 4 octombrie, Crin Antonescu a aapropus, intr-o conferinta de presa la PNL, organizarea in Senat a unei dezbateri pe starea justitiei si, eventual, un pact national pentru independenta justitiei.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 11 Oct 2013 - 06:28
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41663&titlu=Scandal_politic_in_Senat_pe_tema_situatiei_din_Justitiei