Top 10 erori comise de Victor Ponta intre 2 si 16 noiembrie [1]

Victor Ponta a iesit dupa primul tur de scrutin cu 10 procente in fata lui Iohannis

. De regula, este foarte dificil sa pierzi cand ai un astfel de avantaj. Dar intre cele doua tururi de scrutin. Victor Ponta a comis foarte multe erori, si astfel a „reusit” sa „scoata” la urne peste 2 milioane de romani neinregimentati. Care niciodata nu au agreat tipul de presedinte pe care il reprezenta Ponta.

Top 10 erori

Modul in care au fost tratati romanii din diaspora Asociarea cu Dan Diaconescu si C.V.Tudor Agresivitatea, obrazniciile si minciunile din confruntarile televizate Circul mediatic cu asa-zisa refacere a USL Mistoul facut duminica de Gabriela Vranceanu Firea si Teodor Melescanu Continuarea manipularilor prin televiziunile de casa Continuarea pomenilor electorale Continuarea temei de campanie „jos Basescu!” Implicarea preotilor in campanie Blocarea ridicarii imunitatii unor parlamentari din PSD

Modul in care au fost tratati romanii din diaspora

Aproape toata lumea sustine ca modul in care au fost tratati romanii din diaspora (atentie, nu votantii romani, ci toti romanii din diaspora) a fost bomboana de pe coliva in ceea ce priveste iesirea la urne masiva a votantilor neinregimentati, a celor ce de regula – din anumite motive nu se inghesuiau deloc sa vina la vot. Foarte multi romani – si ma refer si la foarte multi care nu au iesit la manifestatii de protest inaintea turului II – s-au simtit si ei lezati, s-au simtit jigniti si umiliti. Si nu doar pentru faptul ca unii dintre ei s-ar fi putut afla ei in locul celor de la Londra, Paris, Torino, Munchen sau alte zone din diaspora. Magaria privind tratamentul celor de afara a trezit un sentiment nationalist pozitiv in randul romanilor care nu sunt inregimentati, si evident un sentiment de solidaritate rar intalnit la romani. Pe 4 noiembrie, mai multi analisti politici au atras atentia ca evenimentele inregistrate pe 2 noiembrie la votul din diaspora ar putea avea efectul unui bulgare de zapada in tara si sa insemne sfarsitul pentru Victor Ponta. Ceea ce s-a si intamplat. Se impune o intrebare: de ce Victor Ponta a trata cu dispret (acesta este cuvantul) pe romanii din diaspora? Raspunsul este foarte simplu. Candidatul PSD stia ca romanii din diaspora de regula nu voteaza PSD. A incercat astfel sa evite un rezultat dezastruos peste hotare, drept urmare cu mana (ordin al ministrului) lui Titus Corlatean nu a creat conditii optime de vot. Pe 2 noiembrie nu a reusit sa previna un rezultat rusinos in diaspora. Pentru 16 noiembrie nu s-a miscat vreun deget pentru rezolvarea problemei, din doua motive: 1 – pedepsirea celor care nu l-au votat; 2 – o noua tentativa de a evita un rezultat catastrofa. Calculele de la Bucuresti nu s-au potrivit insa cu cele din diaspora si ulterior nu s-au mai potrivit si cu cele din tara. Oare ce s-at fi intamplat daca pe 4 noiembrie, in loc sa se iasa cu minciuna gogonata, „BEC decide privind sectiile de votare”, Ponta ar fi dat o ordonanta de urgenta de completare cu doar 5 cuvinte a unui articol din legea electorala, iar ulterior Corlatean ar fi emis un ordin de ministru prin care se infiintau 15, (nu mai multe) sectii de votare in Franta, Germania, Anglia, Italia si Spania? Cu siguranta nu ar fi pierdut la scor meciul cu Iohannis, ci poate doar la limita, pentru ca nu a fost „problema diasporei” singura lui eroare.

Asocierea cu Dan Diaconescu si C.V. Tudor

Imediat dupa turul I de scrutin, Victor Ponta i-a prezentat pe Dan Diaconescu, C.V.Tudor, Teodor Melescanu si C.P.Tariceanu drept aliatii sai pentru turul II. O greseala uriasa. Ponta s-a aliat cu doua personaje vazute foarte prost de electorat in general (DD si Vadim), cu un fost lider liberal (Tariceanu) vazut ca tradator de electoratul de dreapta si cu un personaj expirat (Melescanu). Noii aliati nu i-au adus lui Ponta voturile lor din primul tur. Si nu doar pentru ca in aritmetica politica, 1+1 foarte rar fac 2. O parte dintre votantii lui Dan Diaconescu si C.V.Tudor s-au simtit dezorientati si tradati. Pana in ziua alegerilor au luptat impotriva „ciocoiului” Ponta, a „tradatorului” Ponta, si a doua zi, doar printr-o simpla vorba au devenit, nu aliatii „ciocoiului” sau „tradatorului”, ci servantii lui. Nu stiu daca segmentul electoral care s-a simtit tradat de cei doi nu s-a prezentat la vot, sau daca au optat pentru Iohannis. Este posibil sa fie vorba de o situatie „fifty-fifty”. De asemenea, votantii lui Tariceanu, in mare parte simpatizanti liberali (dar nu inregimentati) si neutri cu vederi de dreapta in niciun caz nu au dorit sa se inhame la caruta PSD. Drept urmare, estimativ, 70% s-au indreptat spre Iohannis, iar restul a stat acasa. De la Melescanu, Ponta nu prea avea ce sa ia. Ponta a mai gresit ca imediat a acordat sinecuri noilor aliati: doua posturi de secretar de stat pentru fidelii lui Dan Diaconescu, postul de ministru de extermne pentru Melescanu si promisiunea functiei de premier pentru Tariceanu. Si aceste sinecuri au indepartat electorii aliatilor. Pe principiul, „eu muncesc si altul culege roadele”. Nu in ultimul rand, televiziunile de casa ale premierului i-au facut eroi intre cele doua tururi de scrutin pe DD si Vadim. Daca, prin absurd, cei doi si-ar fi anuntat sprijinul pentru Iohannis, atunci sa fi vazut „show” la Antena 3 si RoTV.

Agresivitatea, obrazniciile si minciunile din confruntarile televizate

Pe 29 iulie 2012, un larg segment al romanilor au votat pentru demiterea lui Traian Basescu. Pentru foarte multi romani, un Basescu le-a fost de-ajuns. Au vrut un alt presedinte. Pe 16 noiembrie 2014, se stia clar, alegerile nu vor fi castigate de un urmas al lui Basescu. Dar. În ultimele luni insa, foarte multi romani au vazut in Victor Ponta (marele favorit al prezidentialelor) un continuator al naravurilor lui Basescu. Mai mult, Ponta inainte de alegeri a avut un comportament mult mai dezagreabil decat Basescu inainte de a ajunge presedinte. Socoteala rpmanilor a fost una simpla: daca acum cand inca nu este presedinte, minte, este arogant, da verdicete aiurea etc.etc, atunci cum va fi cand va ajunge la Cotroceni. Cireasa de pe tort a constituit-o prestatia lui Ponta in confruntarile de la Realitatea TV si B1 TV. Obraznicie, agresivitate iesita din comun, interventii peste vorbele adversarului, minciuni. Cele doua prestatii televizate i-au pus capac lui Ponta. Multi romani si-au dat seama ca asa de lent cum pare, chiar si fara sa se fi pregatit temeinic (la Realitatea TV) Iohannis este din alt film. Un posibil altfel de politician si implicit un altfel de presedinte.

Circul mediatic cu asa-zisa refacere a USL

Romanii – in special cei cu o anumita educatie si bine informati – nu agreaza sa fie pacaliti in fata. Victor Ponta a incercat, pe ultima suta de metri in campanie, sa traga o pacaleala uriasa votantilor romani prin asa-zisa refacere a USL. Mai mult, acest USL mediatic – nu exista documente juridice care sa legalizeze facatura – s-a „constituit” cu un grup politic care nu exista legal (asa-zisul PLR, in fapt PNM) compus din fugari din PNL. Simpatizantii liberali nu au fost pacaliti, iar acest circ mediatic nu a fost inghitit de catre cei neutri din punct de vedere politic. Si cei in cauza au taxat acest moment. Strategii lui Victor Ponta au uitat ca in 2000, un CDR „second hand”, dar perfect legal, a inregistrat un esec rasunator la parlamentare si prezidentiale. Atunci nu a fost vorba de un vot anti-CDR, ci pur si simplu de o ignorare a aliantei. Acum, USL 2.0 a avut contributa sa la necastigarea multor sufragii pe 16 noiembrie.

Mistoul facut duminica de Gabriela Vranceanu Firea si Teodor Melescanu

Duminica. Teodor Melescanu a recomandat votantilor de la Paris, sa se deplaseze la Nancy, unde sectia de votare nu era deloc aglomerata. Numai ca de la Paris la Nancy sunt 384 de km pe sosea, deci. Dar Melescanu a dat acest „sfat” pentru mass-media din Romania, pentru a lasa impresia ca el chiar „lucreaza”. Peste numai doua ore, a iesit purtatorul de cuvant de campanie al lui Ponta, Gabriela Vranceanu Firea Pandele si a „aratat” ca este de neinteles de ce romanii se inghesuie la una din sectiile de votare din Londra, cand in apropiere este o sectie de votare goala. Ce nu a spus insa, ca respectiva sectie „goala” (generos prezentata pe televiziunile de casa) era din Liverpool, adica la 354 km distanta pe sosea. Evident, doamna Firea nu a facut nici ea recomandarea votantilor de la Londra, ci a dat „stirea” pentru uz intern. Numai ca foarte multi romani au considerat – pe buna dreptate – ca sunt „luati la misto” de cei doi. Si de aici, pana la o noua bila neagra (pierderea multor voturi) pentru Ponta nu a fost decat un pas. Si ar mai fi ceva, desi nu este o eroare a lui Ponta facuta intre cele doua tururi, ci de mai multa vreme: numirea Gabrielei Vranceanu Firea Pandele drept purtator de cuvant. De ce este o eroare? Pentru ca foarte multa lume a vazut in senatoarea din Voluntari o Elena Udrea pesedista.

Continuarea manipularilor prin televiziunile de casa

Între cele doua tururi de scrutin, Antena 3 si Romania TV au dus o campanie acerba, mizerabila chiar impotriva lui Iohannis. Cele doua televiziuni au fost alimentate cu materiale si idei anti-Iohannis de la echipa de campanie a lui Victor Ponta. Cu siguranta, cu acceptul acestuia din urma. Demonizarea lui Iohannis (pana nu a preluat sefia PNL, „neamtul” era omul bun si Antonescu „omul rau”, dupa care a devenit omul „foarte rau”, iar Antonescu a redevenit „omul bun”) cu subiecte fara acoperire de acum 20-25 de ani si in paralel tratarea lui Ponta precum Ceausescu pe vremuri la TVR i-a facut pe foarte multi romani neutri din punct de vedere politic sa se indrepte spre candidatul ACL. S-a dovedit astfel ca nu toti cei care urmaresc cele doua televiziuni pot fi influentati de prestatiile manipulatoare ale angajatilor de acolo, iar efectul a fost unul de bumerang.

Continuarea pomenilor electorale

Imediat dupa 2 noiembrie, Victor Ponta, in calitate de premeier, si ministri din jurul lui au anuntat noi si noi „masuri” reparatorii sau stimulatorii pentru anumite segmente profesionale si pentru anumite categorii de pensionari. Aici suntem in fata a doua greseli. În primul rand ceea ce a facut Ponta si echipa lui a semanat cu suta de lei a lui Ceausescu. În al doilea rand, Ponta a directionat pomenile electorale in mare parte spre electoratul sau captiv. Premierul a ignorat forta segmentului de romani cu varste intre 18 si 40 de ani. Lor nici nu li s-a adresat Ponta. Si a mai ignorat si demnitatea unora dintre beneficiarii pomenilor electorale – ne referim la acei universitari care au refuzat oferta financiara care le-a fost facuta. Si in acest caz se poate spune ca s-a inregistrat un efect de bumerang, pentru ca o mare parte a romanilor detesta pomenile electorale.

Continuarea temei de campanie „jos Basescu!”

În ultimele luni, Traian Basescu a contat tot mai putin pe esicherul politic din Romania. Dupa rezultatul obtinut in turul I de Elena Udrea (adica de Traian Basescu), presedintele in functie chiar nu a mai contat aproape deloc. Ori, in continuare, Victor Ponta a utilizat drept tema de campanie lupta impotriva lui Basescu. Ponta nu a luat in calcul ca romanii s-au saturat de „meciurile” Ponta-Basescu, nu a luat in calcul ca romanii instruiti si-au dat seama ca „dreptate pana la capat” de fapt este un paravan pentru lipsa de proiecte, de program si de idei.

Implicarea preotilor in campanie

Romanii iubesc biserica, il iubesc pe Dumnezeu, dar nu au o parere foarte buna despre preoti. Nu intram acum in amanunte, ele sunt stiute. Implicarea abrupta a multor fete bisericesti in campania electorala alaturi de Victor Ponta a fost repudiata de romanii neinregimentati. Ei nu au acceptat, ca Biserica – sa nu uitam, mereu in topul increderii romanilor – sa faca jocuri politice. Si aceasta implicare a avut si ea un efect de bumerang, pentru ca nu i-a adus candidatului PSD beneficii.

Blocarea ridicarii imunitatii unor parlamentari din PSD

Între cele doua tururi de scrutin, in doua randuri in Camera Deputatilor, PSD a reusit, prin provocarea caderii cvorumului, blocarea ridicarii imunitatii unod deputati PSD si PC. Nimeni nu a crezut ca deputatii PSD au actionat de la sine putere si fara acceptul sefului de partid, chiar daca Victor Ponta, cand au fost probleme la Parlament, se eschiva si spunea ca el are probleme la guvern, ca se ocupa de rezolvarea problemelor romanilor si nu are nicio treaba cu deputatii PSD. La Senat, pe fata, aliatul lui Ponta, C.P.Tariceanu a exclus orice sedinta de plen pentru ridicarea imunitatii cerute de DNA pentru Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu. Astfel, Victor Ponta a fost asimilat unui protector al coruptilor din partid si a fost considerat ca un factor care sa intoarca Romania in timp, in perioada guvernarii Nastase.

P.S.:Si dupa trecerea celui de-al 12-lea ceas, Victor Ponta comite erori. A promis ca daca „un roman” nu va putea vota in diaspora, va demite toata conducerea MAE. Luni 17 noiembrie, subiectul nici macar nu a fost atins.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Noi 2014 - 06:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41732&titlu=Top_10_erori_comise_de_Victor_Ponta_intre_2_si_16_noiembrie