Vesti bune si rele dupa alegeri [1]

Corespondenta din New York

Am sa incep cu vestile bune

. Prima ar fi ca numarul celor care au votat in strainatate a fost de doua ori si jumatate mai mare in turul 2 fata de primul tur. Revoltati si intaratati de faptul ca o lege electorala stramba le-a ingradit/obstructionat dreptul vot, romanii din diaspora s-au prezentat la urne mai multi ca niciodata - dupa organizarea sub orice critica la primul tur. În aceste conditii, se impune o intrebare fireasca: de ce procesul electoral s-a desfasurat in conditii normale pe 16 noiembrie, dupa ce, cu numai doua saptamani in urma, fusese un dezastru?! Raspunsul l-am dat dupa turul I, cand am explicat, cu date clare, ca numarul celor care pot vota depinde de cati membri fac parte din comisii. La Consulatul General al Romaniei la New York, de exemplu, pe 2 noiembrie erau numai 2-3 oameni care completau listele, doua stampile si trei cabine, iar pe 16 noiembrie aceste cifre s-au dublat! Daca la primul tur doamna consul general Ioana Gabriela Costache s-a ascuns dupa citate din lege, pentru a-si justifica incompetenta si a deveni fruntasa pe ramura la capitolul exces de zel, iata ca, in turul doi, aceeasi doamna, aflata sub presiune, a reusit sa organizeze onorabil sectia de votare din propria curte si sa arate ca se poate daca exista bunavointa si - mai ales - buna credinta!

În ciuda prezentei masive la vot, apar insa mai multe semne de intrebare asupra modului in care actuala Lege electorala poate asigura romanilor din diaspora conditii corecte si civilizate pentru a-si exercita dreptul la vot. Multi au reclamat ca nu au existat suficiente sectii de votare in strainatate si ca Ministerul de Externe nu ar fi luat masuri pentru suplimentarea lor. Partial e adevarat si ministrul Titus Corlatean a platit cu functia tocmai din aceste motive, invocand faptul ca „nu poate incalca legea“. Si poate ca avea dreptate, daca ne gandim ca aceasta lege functioneaza din 2004 si nu poate fi modificata decat cu sase luni inainte de scrutin. În plus, deciziile privind eventuale modificari NU se pot lua prin hotarare de guvern, ele fiind de competenta Biroului Electoral Central (BEC), un organism independent. Si aici se impun doua intrebari de bun-simt: 1. Daca actuala Lege electorala nu e buna (si nu e!), de ce politicienii care s-au perindat la putere dupa 2004 nu au gasit timp sa o schimbe, asa incat sa poata vota toata lumea fara probleme, mai ales ca stiau ca regulile nu se pot schimba in timpul jocului?!; 2. De ce nimeni nu a reclamat nimic in 2009, cand s-a furat ca’n codru la Paris sau in alte tari din Europa?!

A doua veste buna e ca Victor Ponta si-a recunoscut infrangerea inca dinainte de terminarea numaratorii voturilor, evitand circul din 2009 si posibile violente de strada intre cele doua tabere - prin amanarea anuntarii rezultatului final sau contestatii pe la tot felul de instante. A fost un gest de responsabilitate, care dovedeste ca premierul s-a maturizat si intelege regulile democratiei, mai ales ca tabara opusa anunta ca s-au comis fraude masive la centrele de votare, fapt contrazis chiar de asumarea infrangerii. Nu in ultimul rand, consider tot o veste buna faptul ca Diaspora Romaneasca, desi a iesit masiv la vot, nu a mai decis cine va fi presedintele Romaniei in urmatorii 5 ani, ceea ce elimina speculatiile, dezbinarea intre romanii din tara si cei din strainatate si acuzatiile din 2009.

Vestea proasta e ca deputatul „nostru“, penibilul Mircea Lubanovici (Colegiul 3 Diaspora), un fariseu care doarme de sase ani in Parlamentul Romaniei pe bani publici, a calcat din nou in strachini in modul cel mai josnic. Dupa ce a asteptat sa treaca turul 1, acest impostor i-a scris lui Victor Ponta o scrisoare penibila, in care reclama ca romanii din colegiul lui nu pot vota din cauza Guvernului. Culmea e ca deputatul mincinos a aruncat la gunoi o propunere legislativa exact pe acest subiect, initiata de mine in 2012 si semnata de ziaristii membri ai Asociatiei Jurnalistilor Romani de Pretutindeni! Sunt in posesia raspunsului primit de la Guvernul Ungureanu, care spune, in clar, ca initiativa a fost trimisa la Camera Deputatilor, ceea ce dovedeste duplicitatea acestui neica-nimeni!


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Noi 2014 - 06:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41739&titlu=Vesti_bune_si_rele_dupa_alegeri