Patronatele insista iar pentru reducerea TVA la carne [1]

taguri: carne, tva, arc, timis, industrie, evaziune

Asociatia Romana a Carnii (ARC) a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care le solicita ajutorul direct in vederea scaderii TVA la carne

. Reprezentantii industriei carnii din Romania, fie ca sunt din sectorul carnii de porc, de pasare, de peste sau din cel al conservelor, cer la unison reducerea TVA pe lant, la 5 sau 9%, pentru ca 75% din actuala cota de TVA de 24%, aplicata in Romania, in tot ceea ce inseamna industrie si consum, nu se incaseaza.

"De 4 ani cerem la Finante si ANAF sa ne poata demonstra cati bani vin la bugetul de stat din industria noastra de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a facut acest lucru. Cerem din nou acest lucru ca atunci cand intram in negocieri cu FMI sa aratam efectiv cati bani se intorc din 3,5 miliarde de euro. Cred ca se intorc doar 50 de milioane de euro pentru ca restul se fura. (...) ARC va redacta un act catre FMI in care vom cere sa solicite Ministerului de Finante cum colecteaza TVA", afirma Timis.

Pentru sectorul avicol, anul 2014 este primul din ultimii zece ani in care nu a fost inregistrata o crestere de productie, in primul rand tot din cauza evaziunii fiscale pe TVA si a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia, noteaza Agerpres.

”TVA la nivelul de 24% incurajeaza evaziunea fiscala si competitia neloiala. Producatorii si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii si situatia s-a inrautatit si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociatiei Romane a Carnii, evaziunea fiscala este de aproximativ 13 miliarde de euro, adica 75% din TVA-ul care ar trebui incasat la bugetul de stat. Din pacate, nici 10% din TVA nu este colectat si astfel statul este pagubit in fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne si la preparatele din carne. De aceea, solicitam aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne si preparate din carne”, a adaugat Radu Timis.

De la 24 la 5%

Prioritatea industriei carnii pentru anul 2015 este reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5%. Iar anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. 

Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.

Datele oficiale prezentate arata ca productia zootehnica a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totala a productiei agricole, fiind un sector extrem de important in industria alimentara romaneasca, insa unele dintre aceste cifre au fost contestate de reprezentantii crescatorilor de porci din Romania.

"Industria alimentara este un sector important in conditiile in care aduce profit si plus valoare la nivel national. Sectorul de zootehnie a fost in 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adica 36,7% din valoarea productiei agricole. Efectivele de animale au crescut in perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine si cu 3% la pasari, in timp ce productia de carne s-a majorat cu 12,5% la vita, cu 7% la porc si cu 12,6% la pasare", a spus Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Consumul de carne de vita inregistrat in Romania este 4,9 kg/locuitor/an, o crestere de la 3,9 kg, iar la carnea de porc, de la 30,1 la 31 kg/locuitor/an. La peste, insa, consumul a scazut dramatic de la 8,5 kilograme in 1990, la numai 4 kilograme in prezent.

În ceea ce priveste industria alimentara romaneasca si a bauturilor, in Romania ocupa primul loc in topul angajatorilor, cu circa 184.000 de persoane, iar cele 8.355 de companii genereaza in total o cifra de afaceri de 10,7 miliarde de euro si o valoare adaugata de 2,2 miliarde de euro.


Publicat de : ---
Data publicării: 24 Noi 2014 - 05:51
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41892&titlu=Patronatele_insista_iar_pentru_reducerea_TVA_la_carne