Discursul lui Klaus Iohannis din Parlament cu ocazia investiturii [1]

„Domnule presedintele al Senatului Romaniei,

Domnule presedinte al Camerei Deputatilor,

Domnule prim-ministru,

Domnule presedinte Ion Iliescu,

Domnule presedinte Emil Constantinescu,

Prea Fericirea Voastra,

Înalt Prea Sfintia Voastra,

Stimati reprezentanti ai cultelor,

Alteta Voastra Regala,

Stimati membri ai Parlamentului Romaniei,

Doamnelor si domnilor ministri,

Excelenta Voastra, Domnule Decan al Corpului Diplomatic,

Excelentele Voastre, Doamnelor si Domnilor Ambasadori,

Domnule presedinte al Curtii Constitutionale,

Doamnelor si domnilor judecatori ai Curtii Constitutionale,

Doamnelor si domnilor Magistrati,

Domnule Avocat al Poporului,

Excelentele Voastre,

Stimati cetateni, dragi compatrioti,

Stau aici in fata dumneavoastra, astazi, constient de miza acestui moment pentru viitorul Romaniei

.

Sunt recunoscator si onorat de increderea pe care cetatenii Romaniei mi-au acordat-o, aceea de a fi Presedintele lor. Si ii asigur ca voi fi Presedintele tuturor romanilor. Sunt profund miscat de dragostea de tara care a stat in spatele participarii la vot, de aspiratia spre libertate si prosperitate a romanilor.

Va multumesc voua, tuturor concetatenilor mei, pentru ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei. La 25 de ani dupa caderea comunismului ati facut inca o data sa triumfe democratia si participarea.

Se vorbeste foarte mult in aceste zile despre asteptari. Despre sperantele pe care romanii si le pun in viitor, despre semnalul dat de votul din 16 noiembrie. Si dupa valul de entuziasm o indoiala din trecut pare a-si face loc incet pentru unii. Dar daca asteptarile mari duc la dezamagiri? Eu vreau sa daramam si aceasta indoiala, asa cum am daramat si altele. Si le spun romanilor clar: asteptarile mari pot duce la rezultate mari. Si vor duce. Pentru ca asteptari mari inseamna mai multa responsabilitate, mai mult efort, mai multa seriozitate si mai multa munca. Din partea tuturor. Iar eu voi fi primul. Momentul in care clasa politica incepe sa se ridice la inaltimea asteptarilor nu poate intarzia mult. Si nu frica de dezamagire trebuie sa miste oamenii politici, ci faptul ca Romania se schimba. Ca o natiune de cetateni cu aspiratii, idealuri si valori nu va mai accepta sa fie reprezentata decat de o clasa politica pe masura.

Doamnelor si domnilor,

Romania lucrului bine facut este angajamentul pe care mi l-am luat in fata oamenilor si cu care pornesc pe acest drum. Îmi propun ca la sfarsitul mandatului meu de Presedinte, Romania sa fie spatiul unei alte stari de spirit, al unui alt climat social, in care sa isi gaseasca in sfarsit loc stabilitatea, aprecierea valorii si calmul. Nu calmul aparent dat de absenta dezbaterii, nu calmul in spatele caruia se ascunde resemnarea. Ci calmul dat de libertatea de a alege, pentru ca exista optiuni, de increderea ca prosperitatea vine cand fiecare isi face treaba si de convingerea ca impreuna suntem puternici. O Romanie in care stabilitatea, calmul si aprecierea valorii devin reperele normalitatii va fi fara indoiala una atractiva pentru investitii. Locurile de munca si prosperitatea, pe care toti romanii ni le dorim, nu au cum sa apara decat intr-un asemenea climat.

Romania nu are voie sa ramana tara proiectelor mereu incepute si niciodata terminate, de la Constitutie la autostrazi, tara vorbelor frumoase si faptelor putine, tara care face legi pentru prezent nu pentru viitor, pentru interese particulare nu pentru binele comun. Romania nu poate sa ramana tara asteptarilor mari si rezultatelor mici, tara timpului irosit si oportunitatilor ratate. Si nu va ramane. Vreau ca la sfarsitul mandatului meu oamenii sa vada ca in Romania proiectele se duc la bun sfarsit, ca am construit institutii solide, ca am facut legi si reguli durabile. Vreau ca la sfarsitul mandatului meu sa avem satisfactia de a fi a valorificat fiecare sansa si de a fi lasat in urma o Romanie mai puternica si mai unita. Dar pentru asta trebuie sa ne apucam de treaba. Lucrurile nu se vor intampla nice peste noapte si nici de la sine. La fiecare etapa vom avem de infruntat provocari si capcane. Iar rezistenta la schimbare si teama de nou, care adesea sunt cele mai mari in interiorul sistemului, nu trebuie subestimate. Dar le vom depasi pe toate daca avem mereu in minte ce ne-am angajat sa construim.

Doamnelor si domnilor,

Primul pas in acest proces este reconstructia institutiilor politice, chemate sa reprezinte cetatenii si sa exercite puterea la toate nivelurile. Anul 2015 trebuie sa fie dedicat reformarii acestora si construirii unui edificiu statal durabil. Pentru 50, nu pentru 5 ani. Si ma adresez aici in primul rand reprezentantilor partidelor politice. Ma bucur sa constat ca exista deschiderea pe care am cerut-o pentru a incepe discutiile cu privire la:

• revizuirea Constitutiei si modernizarea ei,

• schimbarea legislatiei electorale – alegerea Parlamentului inclusiv reducerea numarului de parlamentari, alegerea autoritatilor locale, votul prin corespondenta si votul electronic,

• schimbarea legislatiei partidelor politice – incluzand aici finantarea lor si a campaniilor electorale.

Marea capcana in reforma institutiilor politice este sa o gandim pentru noi astazi. Absenta abordarii pe termen lung este la fel de paguboasa ca si absenta schimbarii. Înteleg ratiunile politice, inteleg mecanismele din interiorul partidelor. Dar va rog, pe cei din partide, sa intelegeti in egala masura ca nu mai putem lua decizii conjuncturale. Ca reconstructia institutiilor politice nu poate porni de la calcule de partid, de la interese particulare, de la distribuiri de functii si nici de la strategii pentru urmatoarele alegeri. Sper ca avem cu totii intelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Daca exista cu adevarat vointa politica si nu doar declaratii de intentie, atunci vom lua decizii care conduc la o constructie durabila, dincolo de interese partizane si de moment.

În domeniul statului de drept si independentei justitiei, precum si al luptei anticoruptie, pasii facuti pana acum trebuie cu necesitate continuati. Garantarea lor si actiunea in spiritul lor trebuie sa devina normalitate in Romania. Presedintele are un rol important in acest sens, pe care desigur il voi asuma. Dar este nevoie de intelegerea clara, la nivelul intregii clase politice, a unui principiu: nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie. Mi-as dori ca la sfarsitul mandatului meu, coruptia sa nu mai figureze pe agenda publica, institutiile sa functioneze pentru cetateni, iar oamenii politici sa fi inteles in mod definitiv ca se afla in serviciul public, si nu pentru interese personale sau de grup.

Doamnelor si domnilor,

Un al doilea capitol esential pe care il avem de reconstruit este acela al marilor sisteme publice. Si nu doar atat. Va trebui sa ne uitam in perspectiva si sa ne intrebam cum facem ca ele sa functioneze nu doar acum, ci peste una sau doua generatii. Cu totii spunem de ani de zile: educatia este o prioritate. Vrem reforma sistemului sanitar. Vrem un sistem de pensii care sa asigure o viata decenta. Desi toti afirmam ca ni le dorim, totusi, de ce nu le avem? Cum se face ca, desi le stabilim ca prioritati, educatia si sanatatea sunt primele care suporta consecintele crizelor, circumstantelor si calculelor politice? Sunt intrebari cu raspunsuri cunoscute. Daca azi inchidem un capitol de 25 de ani si asumam un nou inceput, atunci e momentul sa ne raportam altfel si la marile sisteme publice. Cum construim un sistem de educatie performant si competitiv? Cum arata un sistem de sanatate corect si eficient? Cum facem ca Romania sa poata plati pensii decente pe termen lung?

Cum raspundem la problema demografica? Cu aceste teme va trebui sa ne asezam la masa dialogului si in jurul lor sa construim consens. În cel mai scurt timp voi chema la consultari partidele politice pentru a decide impreuna pe trei chestiuni fundamentale:

• ce obiective de tara ne asumam la aceste capitole,

• o modalitate de lucru si de dialog permanent

• si un calendar cu etape si actiuni, pentru a trece de la vorbe la fapte.

Guvernele nu vor gasi niciodata suficienti bani pentru educatie si sanatate, nu vor avea niciodata curajul unor schimbari de substanta, chiar al unor regandiri de sistem, daca nu vor sti incotro merg si unde vor sa ajunga. Marile transformari nu se fac asteptand conditiile sociale, economice si politice perfecte. Ci asumand o viziune si lucrand necontenit, cu responsabilitate si determinare, pentru a o implini. Cand vom face acest lucru, romanii nu-si vor mai cauta viitorul dincolo de granitele tarii, iar cei plecati vor dori sa se intoarca. Si chiar daca reconstructia nu e inca gata, vor dori sa contribuie la ea. Pentru ca in acel moment Romania va fi o tara in care politicienii respecta cetatenii, o tara care stie ce vrea si incotro se indreapta.

Doamnelor si domnilor,

Daca in planul politicii interne avem de reconstruit institutii si sisteme, in planul politicii externe si de securitate, Romania isi reconfirma optiunile si isi asuma roluri noi. Clasa politica din Romania are multe defecte, dar are un merit important: acela de a fi asumat impreuna o optiune clara si ireversibila in ceea ce priveste politica externa. Acela de a fi asigurat Romaniei securitatea nationala. Cei trei piloni ai politicii noastre externe sunt Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana. Cuvintele cheie in ceea ce priveste politica noastra externa sunt continuitate si predictibilitate. Liniile strategice in care statul roman este angajat vor fi urmate in timpul mandatului meu de Presedinte. Doresc sa facem chiar mai mult. Sa aprofundam Parteneriatul Strategic cu Statele Unite nu doar in zona militara, ci si in zona schimburilor economice si culturale. Iar in ceea ce priveste calitatea noastra de membru al NATO, vreau sa spun un lucru foarte clar. Nu putem fi doar beneficiarii unui sistem de securitate, ci trebuie sa asumam si rolul de furnizori de securitate. Am spus limpede ca este nevoie de o crestere a bugetului Apararii, pana la cel putin 2% din PIB. Va propun dumneavoastra, tuturor partidelor parlamentare, sa avem un consens pe aceasta tema, inclusiv pentru mentirea acestui nivel de buget pe termen lung. Daca este nevoie voi merge si voi discuta cu partenerii nostri europeni acest proiect absolut necesar in actualul context geopolitic. Îmi propun ca in primele 6 luni ale mandatului, conform atributiilor mele constitutionale, sa prezint Strategia Nationala de Aparare a Romaniei.

Nu in ultimul rand, avem de gandit impreuna, putere si opozitie, asupra rolului nostru in Uniunea Europeana. Îmi doresc o voce mai puternica a Romaniei in concertul european, un profil mai solid, o contributie mai mare la ceea ce inseamna constructia Europei unite.

Doamnelor si domnilor,

Cred ca salutam cu totii rezultatele alegerilor din Republica Moldova, rezultate care au reafirmat o optiune clara a majoritatii pentru un parcurs european. Pe noi acest rezultat ne obliga ca in urmatorii ani sa fim sprijinul cel mai important al fratilor nostri de peste Prut, pentru ca obiectivele lor de integrare europeana sa se transforme din deziderate in realitate. Va propun dumneavoastra, partidelor parlamentare, dar si tuturor actorilor sociali, mediului academic, sa organizam un consens national in jurul acestui obiectiv. Aici nu e vorba doar de declaratii, ci mai ales de formule de actiune concrete, prin care sprijinul nostru fata de integrarea europeana a Republicii Moldova sa fie efectiv si eficient.

Stimati invitati,

Doamnelor si domnilor,

Dragi romani,

Cu totii ne dorim o transformare profunda a societatii in care traim, a Romaniei in ansamblul sau.

Schimbarile de legislatie sunt doar un pas. Ele vor trebui insotite de o schimbare de mentalitati, practici si mod de lucru. Îmi doresc o Romanie scoasa din sfera senzationalului devenit cotidian. O Romanie in care nu e timp de spectacol, pentru ca si puterea si opozitia lucreaza, si Presedintele si Guvernul si Parlamentul lucreaza, fiecare cu atributiile sale si din pozitia sa. Una din practicile pe care ar trebui sa le lasam in trecut, acum, la incheierea acestei etape istorice, sunt declaratiile de complezenta. Ele stirbesc increderea si nu folosesc la nimic. Lucrul bine facut inseamna ca vom construi consens, dar consens nu doar in declaratii, ci in actiune, cu rezultate masurabile.

Înseamna ca periodic avem datoria de a veni in fata romanilor, de a comunica onest si responsabil ce etape am parcurs, in ce stadiu suntem, cat am facut din ce ne-am angajat si ce urmeaza mai departe. Asa voi proceda eu in calitate de Presedinte.

Mai presus de toate, insa, imi doresc o natiune puternica. Natiunea romana este mai mare decat suma intereselor, ambitiilor si chiar reusitelor individuale. Nu suntem doar un grup de oameni pe care ii leaga o comuniune de traditii, limba, istorie si spatiu. Suntem o singura natiune cu valori si mai ales obiective. O natiune de cetateni, care stie ce vrea in Europa, in lume, si mai ales care stie ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine sa fiu Presedintele acestei natiuni. Vreau ca pentru fiecare roman sa fie in mod autentic o onoare si o mandrie ca face parte din aceasta natiune. Traim intr-o lume in care vrem ca lucrurile sa se miste repede si rezultatele sa fie imediate, intr-o lume in care sa ceri cuiva incredere si rabdare e o provocare. Iar sa ai incredere si rabdare e o provocare si mai mare. Si totusi vi le cer. Nu pentru mine. Ci incredere si rabdare unii cu altii, intre noi insine si cu noi insine, ca natiune. Pentru ca doar cu ele putem face o constructie durabila.

Îmi pun intreaga putere si pricepere la dispozitia poporului roman. Ca peste 5 ani sa putem spune ca Romania este tara care a uimit lumea, prin transformarea si reconstructia ei. Va multumesc!”


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Dec 2014 - 06:20
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42837&titlu=Discursul_lui_Klaus_Iohannis_din_Parlament_cu_ocazia_investiturii_