Studioul 4 al TVR, redeschis la 25 de ani de la Revolutie, pentru o intalnire cu istoria [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Inca de la ora 10

.00, un grup de aproximativ 15 persoane astepta la intrarea Pangrati a Televiziunii Romane pentru a vizita Studioul 4, cunoscut ca studioul Revolutiei. De altfel, este pentru prima data, dupa 25 de ani, cand publicul poate intra in studioul unde poetul Mircea Dinescu a anuntat: "Dictatorul a fugit!", "Am invins!". Era 22 decembrie 1989, ora 12.55.

"Am venit din curiozitate. Vreau sa vad Televiziunea Romana. N-am fost niciodata si mi se pare un moment istoric", a declarat pentru MEDIAFAX un student din Bucuresti, in varsta de 22 de ani, care a precizat ca a aflat despre evenimentele din decembrie 1989 de la parintii sai si din inregistrarile difuzate la televizor.

La randul sau, Ioana Constantin Dan, in varsta de 61 de ani, a spus ca a trait Revolutia din decembrie 1989 pe strada. "Sunt din Bucuresti si mi-aduc aminte cum se tragea. A fost un moment groaznic", a declarat pentru MEDIAFAX aceasta. Ea a precizat ca din imaginile difuzate la momentul respectiv de TVR si-i aminteste "pe domnul Iliescu, dar si pe Mircea Dinescu".

Studioul 4 a fost, pana in 1990, timp de 38 de ani, studioul stirilor TVR. In prezent, din acest studio sunt difuzate in special emisiuni dedicate minoritatilor, dar si talk show-uri. Pentru a marca 25 de ani de la Revolutie, Televiziunea Romana a reamenajat Studioul 4, pentru a arata ca atunci cand din acesta s-a transmis in direct Revolutia Romana.

Astfel, in Studioul 4 al TVR sunt difuzate inregistrari cu poetul Mircea Dinescu, actorul Ion Caramitru si regizorul Constantin Vaeni. De asemenea, sunt difuzate inregistrari in care au fost citite primele informari legate de Revolutie, dar si inregistrari cu persoanele adunate la momentul respectiv in curtea si pe acoperisul televiziunii publice.

Majoritatea crainicilor TVR din acel moment sunt pensionari in prezent, a spus Dan Obada, reprezentant al Televiziunii Romane, care ii ghida pe vizitatorii veniti in Studioul 4. Petre Popescu, cel care a anuntat fuga, apoi capturarea, judecarea, condamnarea si executarea sotilor Ceausescu si care a lansat celebra expresie "Odiosul dictator si sinistra sa sotie", nu mai este in viata, a mai spus Dan Obada.

In timp ce o parte dintre vizitatori ascultau explicatiile, alta parte se fotografia la masa de la care a fost facut anuntul ca "Dictatorul a fugit!".

"Mi-am dorit foarte mult sa vad pe viu acest celebru Studio 4. Acum am profitat de aceasta zi minunata. Vreau sa arat fotografia familiei mele", a declarat pentru MEDIAFAX Veronica Buica, in varsta de 48 de ani, din Bucuresti. Ea a mai spus ca era studenta in timpul Revolutiei din 1989. "Eram studenta pe vremea aceea si, intr-adevar, au fost niste zile foarte zbuciumate. Si eu si viitorul meu sot, atunci si el student, am iesit pe strazi si am trait pe viu acele momente si chiar si acum sunt impresionata de ce s-a intamplat", a mai spus ea.

Evenimentul comemorativ organizat de Televiziunea Romana la 25 de ani de la Revolutie cuprinde si o expozitie tematica, conceputa de TVR, cu fotografii din respectivele momente, dar si o expozitie cu elemente de tehnica militara, sustinuta de Armata Romana.

Astfel, cei care isi doresc sa viziteze Studioul 4 sunt intampinati in curtea televiziunii de un transportor destinat grupei de infanterie, o masina operativa din dotarea Armatei Romane.

Potrivit explicatiilor reprezentantilor Armatei Romane, prezenti in curtea TVR, aceasta impresionanta masina operativa transporta grupa de infanterie in lupta. "Acest transportor este destinat si pentru nimicirea fortei vii a inamicului, inclusiv a mijloacelor blindate si usor blindate. Rezista la glont de 7,62 mm, este antischije, protejeaza grupa de arme chimice, biologice", au explicat acestia.

Un alt simbol al Revolutiei din 1989 care ii intampina pe cei care viziteaza luni Studioul 4 al TVR este tricolorul cu stema decupata.

De asemenea, printre obiectele expuse se numara si vestonul generalului colonel Vasile Milea, care s-a impuscat pe 22 decembrie 1989, dar si o uniforma de soldat parasutist, mantaua colonelului de infanterie Costin Traian, ranit in luptele din decembrie 1989, si pufoaica lui Mladinovici Dragos, sublocotenent postmortem, mort in luptele din decembrie 1989. Acestora li se alatura o casca de parasutist, o caciula de ofiter superior, o casca de tip slemafon si armament.

Totodata, ca in fiecare an, luni, la cele doua troite din fata, respectiv din curtea Televiziunii Romane s-au desfasurat ceremonii militaro-religioase in memoria celor decedati in Revolutia din decembrie 1989.

Ceremonia de la troita de la intrarea din Dorobanti a TVR a inceput cu interpretarea Imnului National al Romaniei si cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor si s-a incheiat cu un moment de depunere de coroane, din partea Televiziunii Romane, a diferitelor asociatii de revolutionari, dar si din partea unor institutii ale statului roman, precum Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, Senatul si Camera Deputatilor. O ceremonie similara a avut loc si la troita din curtea TVR.

Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR, s-a alaturat vizitatorilor inca de la ora 10.00, cand a vorbit cu cateva persoane si s-a fotografiat alaturi de acestea langa transportorul destinat grupei de infanterie, amplasat in curtea televiziunii.

El a mai spus ca i se pare normala organizarea unui astfel de eveniment. "Pentru ca totusi de Televiziunea Romana, care este atat de mult hulita si contestata, se leaga poate cel mai important eveniment din ultimele decenii, Revolutia, care s-a petrecut la Bucuresti in doua faze sau in doua locuri. Primul, in cladirea CC-ului, a Comitetului Central, de unde Ceausescu a fugit cu elicopterul pe acoperis, si al doilea s-a intamplat aici, in Studioul 4, unde sa zicem capii Revolutiei au venit, chiar dupa pranz putin si au anuntat Romaniei ca regimul Ceausescu a cazut. Asta a creat un efect de avalansa, pentru ca lumea afland in toate localitatile din Romania ca s-a intamplat si atunci a avut un efect extrem de benefic. Ne-am gandit ca, la 25 de ani, sa amintim oamenilor ca la Televiziunea Romana s-au intamplat toate lucrurile astea, aici s-a dat comunicatul catre tara, aici s-a constituit FSN-ul, aici Dinescu, Caramitru, ceilalti au spus primii ca regimul comunist nu mai exista. E un lucru de foarte mare importanta pe care noi il ignoram. As putea spune si altceva cu amaraciune, ca nici televiziunea n-a stiut sa pastreze aceasta memorie vie", a spus Stelian Tanase.

El a precizat ca nu crede "in scenariul loviturii de stat, a conspiratiei, a agentilor KGB", vehiculate in legatura cu Revolutia din 1989. "Eu cred ca a fost o Revolutie. Eu am fost la Revolutie, nu mi-a spus nimeni sa ma duc. Am fost in strada din 21 (decembrie 1989, n.r.) de la pranz, la Bucuresti, am fost aici in ziua de 23 (decembrie 1989, n.r.) in studioul 4, am fost in biroul lui Ceausescu, in 22 (decembrie 1989, n.r.), de la 12.00 pana seara la 18.00, cand m-am dus la Uniunea Scriitorilor, unde scriitorii s-au adunat. Sigur, trebuie sa spunem ca in toate revolutiile exista grupuri care vor sa puna mana pe putere si toate conspira sa puna mana pe putere, dar a spune ca o revolutie care a scos in strada, in diferite faze, sute de mii de oameni e cam mult.. Daca era o lovitura de stat, nu ar fi fost varsare de sange. Daca Ceausescu ar fi fost arestat, sa zicem, de cativa complotisti din biroul politic, armata n-ar mai fi apucat sa traga. Dar a fost o revolutie si cred ca trebuie sa fim mandri cu asta si nu sa o ascundem sub pres", a mai spus Stelian Tanase.

Intrebat daca el crede ca populatia a fost manipulata la momentul respectiv prin intermediul Televiziunii Romane, Stelian Tanase a spus: "Fiecare a incercat sa-si spuna propriul lui mesaj, sa iasa in evidenta, sa se conecteze cu armata sau cu securitatea, cu politicienii care se ridicau atunci si sa castige o pozitie proeminenta. Eu am fost in 23 (decembrie 1989, n.r.) aici, dimineata, de la 6.00, fara sa apar la televizor, ca mi s-a parut cam mult, eu sunt si mai pudic. Dar am vazut cum incerca fiecare sa iasa in evidenta, sa apara la televizor, sa se cupleze fie cu generali, fie cu politicieni. Era un joc, dar e un joc normal, in toate revolutiile se intampla asa. N-as da curs teoriei conspiratiei. E cam mult".

Comemorarea Revolutiei din 1989 la Televiziunea Romana va continua si anul viitor. Cel putin asa isi doreste Stelian Tanase, daca va continua sa detina functia de presedinte-director general al TVR. "Eu pot sa spun ca, daca la anu' voi fi aici, se va face o zi a portilor deschise si de mai mare amploare. Si eu sunt foarte multumit de asta. Ideea este ca televiziunea publica trebuie sa fie deschisa", a mai spus Tanase.

Citeste si Studioul Revolutiei TVR, deschis publicului pe 22 decembrie, la 25 de ani de la evenimentele din '89. Care este programul de vizitare Citeste si Victor Ponta a renuntat la titlul de doctor. Premierul, la Romania TV: ''Basescu mi-a inscenat chestia aia cu plagiatul''. Premierul, la TVR: ''Am gresit in urma cu 16 ani, am platit pretul politic'' Citeste si Stelian Tanase recunoaste situatia dramatica din TVR: Salvarea sta in ANAF
Publicat de : ---
Data publicării: 23 Dec 2014 - 06:20
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42838&titlu=Studioul_4_al_TVR__redeschis_la_25_de_ani_de_la_Revolutie__pentru_o_intalnire_cu_istoria