Dosarele de coruptie ale anului. Lista celor mai importanti politicieni si oameni din justitie anchetati de DNA [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Unul dintre cele mai mari dosare din 2014 este cel cunoscut sub numele de "Microsoft"

. Numele grele ale acestui dosar sunt senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau, fosti ministri pe care DNA ii acuza de fapte de coruptie legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft. Anchetatorii spun ca persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

In "aranjarea" contractelor ar fi fost implicati fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Gabriel Sandu, dar si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, toti fiind in arest din 29 octombrie. Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Retrocedarea ilegala a unor mari suprafete de teren sau de padure, cu implicarea unor parlamentari, judecatori sau oameni de afaceri

Retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani, au descris procurorii DNA unul dintre cele mai mari dosare de coruptie deschise in acest an. Anchetatorii au dat de urma grupului infractional organizat, care a folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor, si au strans suficiente probe pentru a-i aresta pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc si pe fiul acestuia, Andrei, pe beneficiarul retrocedarii ilegale, Gheorghe Paltin Sturdza, si pe deputatul PSD Ioan Adam. Complexitatea dosarului este data si de implicarea senatorilor Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si a directorului general al Romsilva, Adam Craciunescu, intervenienti in circuitul retrocedarii ilegale.

Grupul infractional ar fi fost constituit in aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Tot de terenuri a fost legat si dosarul care a dus la arestarea mai multor persoane, intre care si fostul procuror sef al DIICOT, Alina Bica, la momentul retrocedarii ea fiind reprezentant al Ministerului Justitiei in Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Anchetatorii au probe ca, in 2011, Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan si Lacramioara Alexandru, toti membri in comisia ANRP, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri de 377.282.300 de lei pentru un teren de 13 hectare din Capitala, supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Terenul lui Gheorghe Stelian a fost evaluat la o suma mai mare decat un conac cu 18 camere din Manhattan, spun anchetatorii in rechizitoriul trimis instantei.

Interventiile s-au facut prin Dorin Cocos, un apropiat al lui Gheorghe Stelian, caruia omul de afaceri i-ar fi dat 10 milioane de euro ca sa il ajute in solutionarea cauzei.

In dosar este vizat atat deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu, cat si deputatul UDMR Marko Attila, in cazul caruia Camera Deputatilor a incuviintat arestarea preventiva, insa deocamdata el nu s-a prezentat la DNA.

Un alt dosar deschis anul acesta este cel al fostilor sefi de la Hidroelectrica si Portile de Fier I, care au fost pusi sub invinuire de procurorii DIICOT pentru activitatea celor doua companii energetice din 2000 pana in 2014, paguba adusa statului fiind de 185 milioane de euro. Ancheta in acest caz s-ar putea extinde in zona ministeriala, spun surse din randul anchetatorilor.

Dare de mita pentru interventii la judecatori

In atentia anchetatorilor au intrat in acest an si judecatori, care s-ar fi lasat mituiti pentru a da solutii favorabile in dosare, in functie de interese ale unor persoane judecate sau care urmareau sa obtina solutii favorabile.

Unul dintre cazurile in care au fost vehiculate sume mari de bani ce urmau sa fie date judecatorilor pentru solutii favorabile in dosare este cel in care a fost trimis in judecata Mircea Basescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu. Procurorii au trimis in instanta dosarul cu acuzatiile ca, inceputul anului 2011, dupa ce Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost arestat preventiv, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi dat lui Mircea Basescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Capatana. In schimb, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni pe langa magistratii care urmau sa solutioneze dosarul in care Bercea era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot. Ulterior, pentru ca Bercea Mondial nu a fost pus in libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Capatana si suma de 350.000 de euro, urmarind astfel sa devina un om liber.

Un alt dosar trimis in judecata de DNA in 2014, in care sunt implicate persoane din sistemul judiciar, este cel al omului de afaceri Dan Adamescu. El este acuzat de procurori ca ar fi data mita unor judecatori care deliberau in trei dosare de insolventa ce priveau companiile pe care acesta le detine.

Presedinti de consilii judetene, acuzati ca si-au folosit functiile pentru trafic de influenta sau abuz in serviciu

Nici sefii de consilii judetene care s-au folosit de functii pentru interventii nu au scapat de anchetele procurorilor, cei acuzati de trafic de influeta sau abuz in serviciu fiind Titu Bojin (Consiliul Judetean Timis), Mircea Molot (CJ Hunedoara), Cristinel Bigiu (CJ Buzau), Nicusor Constantinescu (CJ Constanta), Adrian Duicu (CJ Mehedinti), Mircea Cosma (CJ Prahova), Aristotel Cancescu (CJ Brasov) si Horea Uioreanu (CJ Cluj).

Unul dintre cele mai mediatizate dosare a fost cel al lui Adrian Duicu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Mehedinti, care i-ar fi spus lui Stefan Ponea, fostul sef al Politiei Judetului Mehedinti, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum si a sefului Politiei Romane, Petre Toba. Duicu i-ar fi promis lui Stefan Ponea ca isi va folosi influenta pentru a-i determina pe acestia sa il mentina temporar in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti si ulterior sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Politia Romana, iar sotia acestuia, Elisabeta Ponea, sa ocupe o functie de conducere in Ministerul Public.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost in acest an in atentia anchetatorilor in doua dosare de coruptie, in care este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta si, respectiv, ca nu s-a supus unui control al Curtii de Conturi. Cele doua dosare, in care a fost deja trimis in judecata, s-au adaugat unei alte cauze aflate de mai mult timp la Curtea de Apel Bucuresti, in care este judecat, alaturi de primarul Radu Mazare si mai multe persoane, pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri.

Anchetatorii l-au dus pe Nicusor Constantinescu la audieri, apoi l-au lasat sa plece din tara pentru a se opera in SUA, iar in final au fost nevoiti sa il dea in urmarire internationala pentru a-l putea aduce inapoi. A fost nevoie de aceste proceduri intrucat Constantinescu nu s-a intors in tara la data la care a dispus instanta, invocand faptul ca nu poate calatori pe o distanta atat de lunga. Presedintele CJ Constanta a revenit in tara in 6 noiembrie, a fost arestat preventiv, pentru ca o luna mai tarziu sa fie eliberat.

Un alt caz de mare coruptie care a ajuns in atentia anchetatorilor este cel al fostului presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Dan Radu Rusanu. Acesta a fost trimis in judecata alaturi de omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Marzac, Radu Mustatea si alte persoane din conducerea societatii Carpatica Asig. In cauza mai sunt judecati sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, Laura Elena Chitoiu, fost director al Directiei Avizari din ASF, precum si cumnatul lui Adrian Nastase, Dan Odobescu, proprietar al unei societati de asigurari.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora, cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro. Astfel, incepand din mai 2013, Carabulea, Mustatea si Mirzac au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig.

In 2014 a fost trimis in judecata si fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar, pentru evaziune fiscala cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 56 milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat ce avea drept scop sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare. Grupul ar fi fost sprijinit, in diferite modalitati, de Sorin Blejnar, de fostul sau sef de cabinet Codrut Alexandru Marta, de Viorel Comanita si de Florin Secareanu, care reprezentau "palierul de protectie".

Citeste si Ordonanta lui Ponta pentru Ponta, „intre nelegitima si incompleta”. Critici la adresa actului normativ care modifica Legea Educatiei Citeste si DW, despre inceputul mandatului noului presedinte: Klaus Iohannis a ratat startul Citeste si SONDAJ. Ce nota i-ati da lui Victor Ponta pentru activitatea de premier?
Publicat de : ---
Data publicrii: 31 Dec 2014 - 06:25
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42918&titlu=Dosarele_de_coruptie_ale_anului__Lista_celor_mai_importanti_politicieni_si_oameni_din_justitie_anchetati_de_DNA