Victor Ponta a prezentat in fata Camerei Deputatilor prioritatile de guvernare ale primului semestru al anului 2015 [1]

Ziarul Financiar 03

.02.2015

Doamnelor si domnilor deputati, vreau sa va multumesc in numele Guvernului pentru oportunitatea de a prezenta cateva dintre prioritatile legislative ale Guvernului in aceasta sesiune, proiecte pe care le vom transmite spre dezbatere si spre aprobare in spiritul programului de guvernare si al angajamentelor pe care ni le-am asumat ultima data, in data de 15 decembrie, atunci cand am cerut votul de incredere al parlamentului.

Vreau sa multumesc si sa anunt ca din punctul de vedere al Guvernului noul mod de conlucrare dintre parlament si guvern, prin asigurarea zilei de luni in asa fel incat membri ai cabinetului, primul-ministru sau ministrii sa vina sa raspunda in fata dumneavoastra, a coalitiei de guvernare si a opozitiei pe anumite teme de interes major, sunt, aceasta initiativa este de natura sa accentueze relatia de colaborare, de control si de implementare a principalelor prioritati intre parlament si guvern.

Vreau sa asigur ca din punctul de vedere al membrilor cabinetului va fi toata deschiderea si pregatirea pentru ca aceste dezbateri sa nu fie strict formale sau strict politice si sa dea raspuns cetatenilor la intrebarile pe care le au referitoare la activitatea guvernului, a parlamentului si a fiecarui minister in parte. In acelasi fel, prin acest tip de colaborare vom putea sa avem cat mai multe acte normative transparent adoptate, de buna calitate si stabile, iar in felul acesta cu o noua colaborare intre presedinte, parlament si guvern, cu siguranta si numarul ordonantelor de urgenta se va reduce.

Anul trecut, 2014, au fost adoptate de catre guvern 95 de ordonante de urgenta, cele mai putine din ultimii 20 de ani. Consider ca si acest numar poate fi redus in anul 2015 printr-o colaborare mai buna intre parlament si guvern si avand un presedinte care nu va mai bloca acte normative adoptate de catre parlament sau guvern. Vreau sa precizez inca de la inceput ca cele 12 domenii in care voi prezenta Camerei Deputatilor principalele obiective se refera la atributiile Guvernului, atributii in special in domeniul economic, social si al sistemelor fundamentale, sanatate, educatie, in asa fel incat dupa trei ani in care am avut crestere economica, am avut masuri de reparatii si de dreptate sociala, sa putem continua in 2015 aceasta directie pozitiva intr-un context in care atat pe plan regional, cat si european exista suficiente motive de ingrijorare. Cred ca o colaborare intre parlament si guvern pentru a pastra cresterea economica, masurile sociale si masuri de dezvoltare, pot sa ofere Romaniei oportunitate de care are foarte mare nevoie.

Vreau sa precizez de la inceput ca aceste prioritati pornesc de la premisa unei stabilitati si a unei colaborari intre parlament si guvern, stabilitate si colaborare care au facut ca in ultimii trei ani sa avem trei ani de crestere economica, sa avem o reducere a somajului si vreau sa trec de la cifre, cu siguranta seci, reducerea somajului, la faptul ca numai in anul 2014, numarul somerilor s-a redus cu 140.000 de oameni, 140.000 de cetateni romani care au un loc de munca in plus. Faptul ca inflatia in anul 2014, de 1%, a fost de natura sa pastreze preturile sub acest nivel al inflatiei si sa asigure ca prin indexarea pensiilor si a salariilor sa acoperim cu mult peste ceea ce inseamna inflatie.

De asemenea, investitiile pe care le-am facut in educatie si in sanatate, cu sprijinul parlamentului, pentru toate actele normative necesare, au ajutat ca aceste doua domenii sa fie intr-adevar pentru prima data pe plus in ceea ce priveste alocarile si rezultatele obtinute.

Vreau sa precizez, pentru 2015 avem ca prioritate masurile de echilibru social, in primul rand referitoare la indexarea pensiilor, la cresterea alocatiilor pentru copii, la toate celelalte masuri, sa ramana in aceasta directie de crestere fara a mai avea situatiile din trecut, din perioada de criza cand de fiecare data taierile si austeritatea se refereau exact la aceste domenii.

Doua repere principale pentru sesiunea parlamentara care incepe astazi pana la jumatatea anului: in primul rand masurile legislative de continuare a cresterii si stimularii economice, de creare de locuri de munca si in al doilea rand, un obiectiv pe care putem sa-l atingem doar in colaborarea parlament-guvern pe termen mediu si lung si anume, sa ducem catre cetatenii acestei tari o parte cat mai importanta din aceasta crestere economica pe o distributie mai echitabila si pe pastrare a echilibrelor sociale fara de care Romania nu se poate dezvolta in viitor. Din acest punct de vedere, strategia de combatere a saraciei pe care am elaborat-o impreuna cu institutii internationale, va fi prezentata parlamentului spre dezbatere si adoptare, tocmai pentru a arata o asumare comuna pe termen lung a combaterii acestui fenomen, inca extrem de prezent in Romania.

In ceea ce priveste, ca prima prioritate, domeniul economic si fiscal, Guvernul va prezenta Parlamentului noul proiect al Codului Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala. Acest document fundamental - care urmeaza sa fie dezbatut de dvs., sa fie, bineinteles, imbunatatit in dezbateri, nu doar cu grupurile parlamentare, ci si cu reprezentanti ai mediului de afaceri al societatii civile si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016 - are ca obiectiv o legislatie mult mai clara, o legislatie mult mai predictibila intr-un domeniu fundamental, cel al fiscalitatii, care sa mentina, pe de-o parte, masurile adoptate intre timp si anume: reducerea contributiilor de asigurari sociale, a TVA la paine, a cotei unice, a scutirii de impozit, a profitului reinvestit si care sa asigure, sa creeze conditiile, in 2015 si 2016, de combatere a evaziunii fiscale, de reducere a birocratiei si de creare a conditiilor pentru ca de la 1 ianuarie 2016 sa putem sa indeplinim si ultimul obiectiv fundamental din programul de guvernare, inca neindeplinit, si anume reducerea TVA la un nivel care sa se apropie de momentul 2010, atunci cand, stiti foarte bine, a crescut de la 19% la 24%.

Prin aceste noi documente fundamentale, vom putea sa oferim cadrul legislativ necesar pentru ca prioritatea absoluta a guvernului si anume, combaterea evaziunii fiscale, sa obtina cu adevarat rezultate. Revin si in fata Camerei Deputatilor si spun ca asa cum combaterea coruptiei este un obiectiv de siguranta nationala, si dupa cum vedem si in aceste zile, se desfasoara de catre reprezentantii justitiei cu succes, un succes neasteptat, poate, pentru unele parti, cu atat mai mult trebuie, din punctul de vedere al guvernului, cu sprijinul parlamentului, sa combatem evaziunea fiscala, pentru a asigura resurse bugetare si pentru a elimina concurenta neloiala din partea celor care de ani de zile nu platesc taxe si impozite si, practic, ii pun pe cei cinstiti in imposibilitate de a rezista intr-o competitie libera.

Masurile pe care le propunem, alaturi de Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala sunt masuri de folosire a noilor tehnologii, plata online a taxelor si impozitelor, plata cu cardul si clarificarea din legislatia anterioara a unor mari neclaritati, referitoare la drepturile de autor, la profesiile liberale, la drepturile cuvenite transportatorilor, toate aceste lucruri care vin din urma si care creeaza categoric nesiguranta in piata libera, pentru ca ANAF trebuie sa aplice legi care s-au dovedit adoptate rapid, necorelate si care nu pot decat sa distorsioneze dezvoltarea economica.

Vreau sa precizez, avand in vedere ca se afla la dvs. deja in dezbateri, ca asa cum Guvernul a prezentat un nou Cod al insolventei pentru persoanele juridice care incepe sa produca efecte si care incepe sa reduca numarul celor care intra in insolventa doar pentru a nu plati taxe si impozite, vreau sa va precizez sprijinul Guvernului pentru adoptarea unei legi a insolventei persoanelor fizice in spirit european, care sa asigure o protectia persoanelor fizice in fata crizelor financiare, dar, in acelasi timp, sa asigure un cadrul echilibrat legislativ si un cadru rezonabil si posibil pentru anii care urmeaza.

In ceea ce priveste a doua prioritate, cea referitoare la masurile sociale, cat timp voi fi prim-ministru si sef al guvernului, voi respinge termenul de pomeni electoare alocat masurilor sociale. In fata dvs, vin si spun inca o data ca indexarea pensiilor anuala, conform unei legi adoptate cu mai multi ani in urma, dublarea alocatiilor pentru copiii din familiile dezavantajate, indexarea, pentru prima data dupa 2008, a indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati, toate acestea nu sunt pomeni electorale, motiv pentru care vreau sa cer sprijinul dumneavoastra, sa le aplicam si in 2015, cand nu avem alegeri, si in 2016 si in 2017, pentru ca sunt masuri de echilibru social, care definesc nu doar o ideologie de centru-stanga, dar cred ca definesc obligatia noastra de a avea o societate mai omenoasa, o societate care sa aiba grija nu doar de cei puternici si bogati, ci si de cei care au nevoie de sprijin de la noi toti. Din acest punct de vedere, prin masurile legislative pe care le vom adopta si le vom transmite catre dumneavoastra, ca proiecte de legi, vrem sa implementam masuri de crestere a ocuparii in randul tinerilor prin proiecte demarate in zona muncii, pentru persoanele care ies din zona asistentiala, implementarea venitului minim de insertie si toate celelalte masuri care, pe plan european, au ajutat cu adevarat la crearea de locuri de munca, in special pentru tineri si la capacitatea acestora de a-si gasi un loc de munca stabil si bine platit, inca de la momentul in care termina formele de invatamant.

Vreau, de asemenea, ca Ministerul Muncii sa prezinte in guvern si dumneavoastra, dupa aceea, spre dezbatere, primele masuri de reasezare a salariilor din domeniul bugetar. Dupa cum probabil stiti, exista un dezechilibru din ce in ce mai mare intre diverse institutii publice si salarizarea, veniturile din acest domeniu. Am luat masuri in ultimii ani si este foarte bine acest lucru, ca in special institutiile din justitie, din control, sa aiba salarii decente pentru Romania si este foarte bun acest lucru. Am reusit anul trecut ca toti cei care lucreaza in domeniul administrarii fondurilor europene, autoritati de management si organisme intermediare, de asemenea, sa aiba venituri foarte bune. In 2015, trebuie insa sa cautam solutii impreuna cu dumneavoastra pentru acele domenii in care veniturile sunt realmente insuportabile si ma refer la domenii esentiale: Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, acolo unde media veniturilor salariale este de 40%-50% din ceea ce inseamna media la nivelul aparatului public. Este nevoie de aceasta reasezare si sunt convins ca in conlucrare cu dumneavoastra, cu parlamentul, putem sa realizam.

In domeniul sanatatii, vom transmite catre dumneavoastra masurile legislative de implementare a noilor programe, asa cum este cardul de sanatate si vreau sa spun ca imi doresc ca scopul pentru care programul privind cardul de sanatate a fost adoptat, acela de a asigura transparenta, de a opri fraudele si de a avea categoric un mod predictibil de administrare, sa produca efecte in perioada imediat urmatoare. De asemenea, Ministerul Dezvoltarii Regionale va transmite catre dumneavoastra cadrul legislativ prin care proiecte importante, cum sunt cele trei spitale regionale, Iasi, Cluj si Craiova, sa poata fi derulate inca din acest an in baza alocarilor pe care Romania le are din fondurile structurale.

In domeniul educatiei, este deja pe rolul parlamentului actul normativ care, printre altele, se refera la invatamantul profesional si vreau sa fac un apel catre membrii Camerei Deputatilor si ai Senatului, dupa aceea, pentru ca aceasta legislatie privind invatamantul profesional sa poata sa dobandesca stabilitate si eficienta in ceea ce priveste pregatirea tinerilor pentru ocuparea unui loc de munca inca din momentul pregatirii educationale.

De asemenea, Camera Deputatilor si Senatul, bineinteles, vor avea din partea Ministerului Educatiei tot sprijinul necesar pentru a incerca sa imbunatateasca legislatia privind invatamantul superior, in special in ceea ce priveste aprofundarea autonomiei universitare, a largirii surselor de finantare si a cresterii calitative a acestui domeniu.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, anul 2015 este un an special, ultimul an din exercitiul 2007-2013 si primul din noul cadru financiar. Vom propune Parlamentului toate actele normative necesare pentru ca finalizarea cadrului anterior, acea trecere de la 7% absorbtie la 52% sa poata sa-si atinga obiectivele si pentru a intra in noul cadru financiar mult mai bine pregatiti, cu experientele pozitive si negative din anii anteriori.

Un loc special il va avea pachetul legislativ referitor la achizitiile publice. Sunt absolut convins ca toti cei prezenti azi, aici, stiu foarte bine cat de multe inadvertente sunt in domeniul achizitiilor publice, cat de mult dureaza toate procedurile, in special in ceea ce priveste investitiile si cred ca fiecare deputat are cel putin un caz din propriul colegiu, cu proceduri incepute in urma cu un an, doi, trei, si care se afla inca fie pe rolul CNSC, fie pe rolul Curtii de Apel, fie la autoritatea contractanta. Pachetul legislativ va cuprinde toate normele care au fost adoptate la nivel de directiva europeana si vreau si va rog sa ne sprijiniti in implementarea cat mai rapida a acestor norme, pentru a avea un sistem de achizitii publice transparent si eficient.

In mod special, in ceea ce priveste sistemul de prevenire si combatere a conflictelor de interese, dupa cum stiti, am adoptat actele normative necesare, daca se va putea, acestea vor fi incluse in noua legislatie privind conflictele de interese, in asa fel incat sa avem un cadru foarte clar si eficient de combatere a acestora. Ministrul Transporturilor va prezenta comisiilor reunite, si daca dumneavoastra veti decide, si plenului, noul masterplan de transport. Pentru prima data, Romania are un masterplan intocmit in baza criteriilor de finantare, acceptate de Comisia Europeana, iar dezbaterea si adoptarea aceastui masterplan, fara de care nu se poate aproba Programul Operational Infrastructura Mare, reprezinta, pentru prima data pentru Romania, un cadrul predictibil de dezvoltare a infrastructurii.

Vreau sa fac un apel special catre toti parlamentarii, deputati si senatori, care reprezinta in parlament diverse zone geografice: inteleg in totalitate obligatia fata de alegatori si interesul public, dar vreau sa studiati marsterplanul. Daca l-ar fi studiat colegii nostri din Iasi, ar fi vazut ca autostrada Iasi-Targu Mures este prevazuta in masterplan. Daca l-ar fi studiat colegii de la Timis, ar fi vazut ca este centura Timisoarei prevazuta in masterplan, la fel ca si autostrada Sibiu-Pitesti. Deci, vreau doar sa va rog pe toti parlamentarii, chiar si cei care nu sunt membri ai Comisiei de transport, sa intrebe Ministerul Transporturilor pentru a se lamuri, in asa fel incat dezbaterile politice sau politicianiste pe care le-am vazut sa aiba un raspuns tehnic, care cred ca raspunde asteptarilor, in primul rand, ale alegatorilor. In mod special, un subiect extrem de important care se va afla pe masa parlamentului, la propunerea guvernului, se refera la taxarea resurselor naturale, legea redeventelor. Intr-un context international extrem de complicat, stiti foarte bine, piata internationala a resurselor in ce moment se afla, Romania are nevoie de o legislatie predictibila si inteligenta, in acelasi timp, care sa aiba ca prim scop incurajarea investitiilor in domeniul resurselor naturale si, evident, obtinerea a cat mai multor resurse la bugetul de stat. Dar investitii noi si pe termen lung inseamna atingerea obiectivului fundamental al Romaniei, care este independenta energetica. Vreau sa nu ne lacomim din primul an, ci sa incurajam prin noul proiect legislativ, investitiile pe termen lung, care sa permita Romaniei sa se dezvolte, sa-si foloseasca resursele naturale, in special in domeniul energiei, sa asigure un cadru de dezvoltare nu doar nationala, ci si regionala. Si ma refer aici in special la investitiile de conectare a Romaniei cu Republica Moldova si cu ceilalti vecini ai nostri. In directa conexiune cu legislatia privind resursele naturale, va vom propune toate actele normative adoptate recent pe plan european, referitoare la protectia mediului si la implementarea celor mai inalte standarde, cu rugamintea catre Camera Deputatilor sa ia o decizie, sigur cea mai buna, referitoare la un act normativ pe care il asteapta foarte multi cetateni si anume, Codul Silvic, fara de care nu putem sa dezvoltam metode concrete prin care cu adevarat sa pastram bogatiile naturale, proiecte ce in "Radarul padurilor" si-au dovedit eficienta, insa cadrul normativ este cu siguranta cel mai important.

Vom transmite catre parlament legea minelor, un proiect mult asteptat si mult intarziat, din motive de dezbatere politica. Trebuie sa asiguram un cadru foarte clar, transparent si predictibil pentru un domeniu care asigura inca foarte multe locuri de munca si in care trebuie sa dam raspunsuri pe care le-am amanat foarte mult timp.

Parlamentul Romaniei va avea aceasta ocazie de a decide ce si cum si care este viitorul mineritului in Romania. In ceea ce priveste politica regionala, vom transmite catre parlament informari dar si proiecte legislative referitoare la participarea Romaniei in ceea ce inseamna dezvoltarea pe plan european, ma refer in special la sprijinul pe care Guvernul Romaniei il acorda proiectului de Uniune Europeana a energiei si la modificarile legislative pentru accesarea planului de investitii Jüncker, in asa fel incat Romania sa poata sa beneficieze cat mai mult in urma statutului sau de tara membra a Uniunii Europene.

In egala masura, dezvoltarea relatiilor economice cu Statele Unite ale Americii in baza foii de parcurs stabilita cu Departamentul Comertului reprezinta o prioritate si in masura in care nefiind vorba de o tara care se supune legislatiei Uniunii Europene va fi nevoie de modificari legislative, in special pentru explorarile off-shore, guvernul va propune parlamentului aceste modificari. Sunt absolut convins ca in ceea ce priveste interesele noastre pe plan european, colaborarea intre presedinte-guvern-Parlamentul Romaniei si reprezentantii nostri in Parlamentul European ne va face cu siguranta mai eficienti in promovarea intereselor noastre nationale.

In ceea ce priveste agricultura, vom transmite catre parlament toate actele normative necesare pentru implementarea principiilor noii politici agricole comune si implementarea programului national de dezvoltare rurala 2014-2020 cu referire la continuarea proiectelor de crestere a subventiilor de dezvoltare a irigatiilor si de sprijinire a sectoarelor speciale asa cum reprezinta agricultura bio si celelalte domenii in care Romania poate performa.

Aceste 12 prioritati sintetizeaza intentiile Guvernului referitoare la sesiunea parlamentara, februarie-iunie 2015 si va cerem sprijinul pentru dezbaterea, imbunatatirea si adoptarea lor in cadrul Camerei Deputatilor.

Vreau sa fac, de asemenea, un apel, la faptul ca aceste masuri care timp de trei ani au produs crestere economica, au creat locuri de munca si au indreptat multe dintre nedreptatile sociale, pot sa aiba eficienta prin stabilitate si colaborare.

Imi doresc ca legenda 'mesterului Manole' sa nu functioneze de fiecare data in Romania. Cred ca am realizat impreuna multe lucruri. In 2015-2016 trebuie sa continuam in aceasta directie, iar la sfarsitul anului 2016, evident, alegatorul roman sa ne judece pentru activitatea noastra.

Va multumesc anticipat pentru colaborare si spun foarte clar ca Guvernul isi doreste alaturi de dumneavoastra sa implementeze toate aceste prioritati prezentate astazi.

Va multumesc!

 


Publicat de : ---
Data publicării: 04 Feb 2015 - 05:37
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43862&titlu=Victor_Ponta_a_prezentat_in_fata_Camerei_Deputatilor_prioritatile_de_guvernare_ale_primului_semestru_al_anului_2015