Codul Fiscal a trecut de deputati cu toata contestarea Opozitiei [1]

Codul Fiscal a fost adoptat de Camera Deputatilor, in ciuda impotrivirii parlamentarilor PPRM si PSD, cu 127 de voturi pentru, 96 impotriva si o abtinere.

Adoptarea Codului a avut voturile parlamentarilor din Alianta, dar si pe ale celor din PC (PUR) si ale reprezentantilor minoritatilor nationale. Exceptie a facut deputatul PC (PUR) Sergiu Andon, care a declarat ca a votat impotriva pentru ca Parlamentul sa nu devina masina de vot.

Potrivit presedintelui Comisiei de buget-finante, Mihai Tanasescu, cresterea accizelor prevazuta de noul Cod fiscal nu face decat sa acopere gaurile provocate de introducerea cotei unice de impozitare. Potrivit deputatului PSD, si FMI ar fi sesizat pierderile care vor fi inregistrate la buget datorita cotei unice. Solutia gasita de Guvern a fost tocmai cresterea accizelor, a spus Tanasescu, in timp ce cota unica s-a dovedit o pierdere pentru cei cu venituri mici si mijlocii. De altfel, Tanasescu nu crede ca noul Cod Fiscal va aduce stabilitatea dorita si ca vom asista la cresterea inflatiei. El a atras meritul majorarilor de venituri bugetare asupra fostei guvernari, afirmand ca i se datoreaza cresterii economice din 2004 scumpirile, iar nu cotei unice de impozitare, argumentul folosit de Guvern pentru a justifica introducerea cotei unice.

Mihai Tanasescu a declarat de altfel ca raportul intocmit de Comisia pe care o conduce nici nu a fost valid, pentru ca sedinta din 18 mai in care a fost intocmit a fost neregulamentara.

El considera ca sedinta convocata ulterior de Eugen Nicolaescu, vicepresedintele comisiei, prin inlocuirea unor deputati cu altii, care au primit imputerniciri scrise, a fost neregulamentara. Acelasi lucru l-a declarat si Lucian Bolcas, liderul grupului PPRM, care a cerut plenului sa hotarasca prin vot daca raportul este sau nu intocmit regulamentar.

Deputatul liberal Radu Rusanu a invocat precedentul din 2004, cand PSD a desfasurat o sedinta a comisiei economice, unde el era presedinte, in absenta sa. Dar si cel acuzat de a fi desfasurat sedinta neregulamentar, adica Eugen Nicolaescu, a dat replica: lucrarile din 18 mai din Comisia de buget-finante nu au incetat, ci au continuat regulamentar.


Noul Cod Fiscal introduce cota unica de 16%, dar majoreaza impozitul si unele accize


In urma supunerii la vot de catre Miron Mitrea, care a condus lucrarile plenului, de a retrimite la comisie raportul asupra Codului Fiscal, deputatii au respins propunerea lui Bolcas cu 93 de voturi impotriva, in timp ce 75 de deputati au fost pentru.

La votul asupra validitatii raportului, 96 de deputati au fost pentru si 76 impotriva, astfel incat textul adoptat de comisie a putut fi discutat in plen.

Impotriva Codului Fiscal s-a declarat si deputatul PPRM Daniel Ionescu, pentru care cresterea de salarii intre 53.000 de lei si 160.000 de lei pentru 3,3 milioane de salariati nu acopera cresterea cu 4,1 la suta a fiscalitatii pe gospodarie.

In acest fel, reprezentantul PPRM a vrut sa demonstreze efectul de scadere a nivelului de trai pe care il are Codul Fiscal propus de Guvern, pe aceeasi linie ca si critica facuta de PSD.

Raspunsul la aceste acuzatii a fost dat de Eugen Nicolaescu, care a acuzat Opozitia ca are discurs politicianist. El a aratat ca o parte din decizii sunt rezultatul masurilor luate anul trecut de fostul Guvern si ca astfel sunt respectate angajamentele internationale ale Romaniei.

Noul Cod Fiscal introduce cota unica de 16%, dar majoreaza impozitul pe veniturile IMM la 3%. Plafonul de venit neimpozabil pentru pensii creste, prin aceasta lege, la noua milioane de lei. Accizele cresc insa la alcool etilic, tigari, motorina, benzina si sunt introduse accize la electricitate si pacura.
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 25 Mai 2005 - 08:48
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4405&titlu=Codul_Fiscal_a_trecut_de_deputati_cu_toata_contestarea_Opozitiei