Lumea culturala s-a incins de la un timbru

     "Timbrul cultural", o initiativa legislativa care a fost deja adoptata in Senat, a starnit o adevarata furtuna in cadrul lumii culturale

. O piata care are si asa destule probleme este amenintata grav de aceasta noua taxa, sustin majoritatea federatiilor si asociatiilor care activeaza in domeniu. Federatia Editorilor din Romania (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR) si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) au anuntat ca vor lupta impotriva "taxei pe cultura". Federatiile si asociatiile citate mai sus, reprezentand agenti economici ce activeaza in diverse domenii culturale, ca producatori de carte, muzica, concerte si spectacole, atrag atentia asupra acestui proiect de lege aflat in faza finala de aprobare. Conform acestora, prin proiect se urmareste instituirea unei adevarate "taxe pe cultura", in folosul unor asociatii de creatori, care va duce la scumpirea produselor culturale si va fi resimtita si suportata de platitorul final: "In realitate, aceasta «taxa pe cultura» are ca destinatie aceste «uniuni de creatori», in esenta entitati private, care beneficiaza de venituri din urma activitatii economice a unor alte entitati private. Mai mult decat atat, proiectul de lege prevede faptul ca aceste entitati dispun de veniturile din timbrul cultural dupa bunul plac, fara un scop precis si fara criterii transparente si, desigur, fara a contribui la produsul sau serviciul din urma caruia beneficiaza de aceasta taxa. Romania se confrunta de cativa ani cu un declin al pietei de carte si muzica, fie ea in forma fixata pe suport sau live/concertistic, iar o astfel de masura legislativa va agrava o situatie care si in prezent este departe de a fi una macar normala. Impunerea unei astfel de «taxe pe cultura» se reflecta direct in pretul final al produsului ori serviciului de cultura - fie carte, CD, DVD sau concert -, ceea ce va indeparta inevitabil o mare categorie de potentiali cititori/ ascultatori/ spectatori, in conditiile in care nivelul de acces al publicului la cultura in Romania este deja printre cele mai scazute din Uniunea Europeana".
     Conform Federatiei Editorilor din Romania, din analiza juridica a acestui proiect rezulta ca Romania risca proceduri de infringement in cazul in care o astfel de masura este aprobata. In primul rand, directionarea catre o singura organizatie privata a unei taxe colectate printr-o lege organica poate fi considerata ajutor de stat mascat, in contradictie cu articolul 107 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In al doilea rand, aplicarea acestui timbru la operele beletristice ale autorilor straini poate fi considerata o bariera in calea liberei circulatii a bunurilor si serviciilor, intrucat cartile autorilor romani nu sunt taxate similar in celelalte state membre UE. Nu toti parlamentarii sunt de acord cu aceasta initiativa. Mihai Sturzu (PSD), membru al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, a facut un apel catre presedintele Klaus Iohannis, pentru a impiedica legiferarea timbrului cultural, pe care il considera "opera unui grup de interese" si "rezultatul unei actiuni de lobby nelegitime".
     Reprezentantii Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania (ANUC), sustinatori ai acestei initiative legislative, solicita anularea Legii 35/1994 si adoptarea in schimb a acestui nou proiect de lege, demersul fiind considerat o necesitate de membrii sai (Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Teatrala, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Cineastilor, Uniunea Arhitectilor), sub pretextului acordarii unui "ajutor nepretuit culturii romanesti". Presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, sustine ca pozitia Federatiei Editorilor impotriva legiferarii timbrului cultural este cauzata de faptul ca "vor sa acopere evaziunea fiscala".
     Proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural a fost initiat de 84 de deputati si senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD si UDMR, si a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. Totodata, pe 15 decembrie 2014, proiectul de lege a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar pe 3 februarie a primit aviz de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati.   
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Feb 2015 - 06:07
 

Link știre