Parlamentarii si Guvernul ezita sa creasca suprataxa pe gaze

     Desi se plang constant ca nu sunt suficienti bani la bugetul de stat, majoritatea parlamentarilor si Guvernul ezita sa mareasca impozitul suplimentar pe productia de gaze, unde preturile au crescut accelerat pana anul trecut, asigurand companiilor petroliere venituri substantiale, fara eforturi considerabile

.
     Executivul a decis, in decembrie, sa amane cu un an aplicarea noului sistem de redevente petroliere, dar a hotarat sa taxeze si in 2015 veniturile suplimentare din domeniul energetic.
     Ajunsa, inainte de Craciun, la Comisia de Industrii din Camera Deputatilor pentru avizul pe legea de aprobare, ordonanta guvernamentala privind taxa de 60% pe veniturile suplimentare din gaze a suferit modificari importante. Astfel, parlamentarii din Comisie au prelungit aplicarea ei pana in 2021, cand se incheie si liberalizarea pietei gazelor pentru populatie.
     De asemenea, din taxa datorata statului pe veniturile suplimentare, companiile producatoare nu-si mai pot deduce cheltuielile cu redeventele si investitiile, conform amendamentelor Comisiei. Astfel, producatorii de gaze ar urma sa plateasca mult mai multi bani la bugetul de stat.
     Numai ca, ajunsa in plenul Camerei Deputatilor la vot final, proiectul de lege amendat a fost retrimis "pentru armonizarea opiniilor" la Comisia de Industrii, in scopul elaborarii unui nou raport. A sosit vacanta de iarna, iar dezbaterile au reinceput abia luni, in Comisia de Industrii.
     Insa unii deputati nu mai sunt asa de siguri de votul pe care l-au dat in decembrie, iar reprezentantii Ministerului de Finante, in loc sa profite de ocazie si sa se aleaga cu 150-200 milioane de euro in plus la buget, schimbarea propusa in decembrie de Comisie pentru ca trebuie sa asigure un cadru fiscal stabil investitorilor, si asa nemultumiti de desele schimbari.
     Discutiile nu au dus la noi concluzii, urmand ca dezbaterile sa fie reluate saptamana viitoare pentru raportul final.
     Deputatul PNL Razvan Mironescu ne-a declarat, ieri: "Eu si deputatii PNL din Comisia de Industrii ne mentinem punctul de vedere din decembrie. Am aratat in raportul de atunci ca formula corecta este cea in care nu se deduc redeventele si investitiile din suprataxa de 60%. Pe mine nu m-au convins argumentele Ministerului Finantelor care sustine ca nu este bine sa schimbam formula de calcul in timpul anului pentru ca vom fi acuzati din nou de impredictibilitate. Sunt de acord ca schimbarile dese legislative nu sunt un semnal bun pentru investitori, dar m-a convins suma de bani pe care o putem colecta suplimentar daca renuntam la aceste deductibilitati. Vorbim de 150-200 milioane de euro in plus pe an".
     Domnia sa ne-a spus ca reprezentantii Ministerului Finantelor le-au transmis parlamentarilor ca pachetul complet de masuri fiscale din domeniul petrolier va fi supus dezbaterii nu in februarie, asa cum au promis oficial la inceputul anului, ci pana in mai cel tarziu. "Nu inteleg de ce se amana discutarea noilor redevente si a taxelor si impozitelor din domeniu", a comentat Razvan Mironescu, care nu mai are incredere ca Guvernul vrea sa-si creasca veniturile din exploatarea resurselor.
     Domnia sa considera ca trebuie gasita urgent o solutie de taxare a companiilor petroliere, care sa fie acceptata atat de investitori, cat si de statul roman.
     In decembrie, Guvernul a estimat ca in acest an va incasa 245,6 milioane lei din impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, 743,2 milioane lei din impozitul pe veniturile suplimentare, obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, si 114,6 milioane lei din impozitul pe veniturile obtinute din exploatarea resurselor naturale. 

     * Havrilet: "Pretul gazelor pentru populatie ar putea creste cu 7% in acest an"
     Pretul gazelor naturale destinate consumului populatiei ar putea creste in acest an cu 7%, o majorare fiind posibila de la 1 aprilie sau 1 iulie, in functie de decizia Guvernului de a anula sau nu decizia prin care a suspendat calendarul de liberalizare a pretului, a declarat, ieri, Niculae Havrilet, presedintele ANRE (reglementatorul pietei).
     Pentru 2016 si 2017 sunt prognozate majorari de cate 5%, a adaugat Havrilet, citat de Mediafax.
     Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca de la 1 aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri) de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh.
     Executivul a respins solicitarea, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii. Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu cu FMI.
     Conform calendarului convenit anterior cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015.
     Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pana la 30 iunie 2021.
     Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 18 Feb 2015 - 05:29
 

Link știre