Confesiunile deputatului nemuritor: „Multi colegi cred ca Parlamentul este locul unde NU TREBUIE SA TE PRICEPI LA NIMIC si unde NU TREBUIE SA MUNCESTI” [1]

MEDIAFAX FOTO// STEFAN MICSIK

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Ajuns la al saptelea mandat consecutiv de deputat, viceliderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, este unul dintre cei cinci parlamentari care au prins absolut toate legislaturile dupa 1989, alaturi de alti doi udemeristi, Kerekes Karoly si Marko Bela, democrat-liberalul Cristian Radulescu, dar si pesedistul Bogdan Niculescu-Duvaz

.

Parlamentul a trecut prin multe transformari, de la legislatura la legislatura calitatea alesilor scazand constant, mai ales in ultimii sase ani. Vina o poarta partidele politice, dupa cum concluzioneaza Marton Arpad, si acestea trebuie condamnate pentru controlul slab asupra candidatilor sai.

Cel mai bun Parlament

Intrebat care a fost cel mai bun Parlament din 1990 pana in prezent, liderul UDMR isi gaseste greu optiunea. Cu toate acestea, analizand activitatea si calitatea alesilor, raspunsul lui este clar: cel din 1990-1992.

”Cel mai productiv, care a lucrat cel mai mult, a creat cele mai multe legi care au statuat legislatia din Romania era cel din prima legislatura. In acei doi ani s-a lucrat foarte mult si majoritatea persoanelor care au fost in Parlament erau foarte bine pregatiti intr-un domeniu sau altul, cunosteau foarte bine cum functioneaza acea parte a economiei sau a justitiei”, a povestit Marton, intr-un interviu acordat Gandul.

Marele avantaj al primei legislaturi a fost ”naivitatea si dorinta” alesilor de a schimba un sistem. Intre timp, cu o legislatie mult mai asezata, membrii celorlalte Parlamente au intalnit rutina activitatii. In ultimele doua legislaturi, s-a nascut un ”sistem pacatos”, care a deschis ”portile hazardului”: legea uninominalului cu compensare.

”La prima legislatura era un grad mare de naivitate, toata lumea voia sa schimbe, sa faca ceva mai bun. Ulterior a intervenit rutina, s-a inceput o profesionalizare a activitatii politice, dar a venit problema ultimelor doua legislaturi, cand partidele au scapat de sub controlul candidatilor, din cauza sistemului pacatos care a deschis portile hazardului”, a mai spus Marton Arpad.

Problemele mari au aparut abia din 2008, odata cu introducerea sistemului uninimonal, ”inventat” de romani. Astfel, intre alesii poporului s-a nascut si un nou concept: in Parlament intri ca sa te afirmi, nu ca sa muncesti.

”Multi au venit nu dintr-o activitate indelungata intr-un anumit domeniu, ci ca Parlamentul este locul unde nu trebuie sa te pricepi la nimic, unde nu trebuie sa lucrezi, unde te poti imbogati. Calitatea alesilor a scazut mult din 1990. Partidele au avut mai puitin control asupra persoanelor care au intrat in Parlament, hazardul in testarea oamenilor. Nu a existat un control al partidului si asta e pacatul cel mai mare al acestui sistem”, analizeaza liderul UDMR.

Citeste si De ce-i mai bine sa traiesti in Piatra Neamt decat in Bucuresti si in Tulcea decat in Resita. HARTA serviciilor publice din orasul tau Citeste si Incepe operatiunea „SENS UNIC” in Bucuresti. Descarca HARTA noilor strazi cu o singura directie de mers

Cele mai slabe legislaturi

Ultimele doua legislaturi, asadar, in viziunea lui Marton Arpad,  pot primi diploma pentru cele mai slabe. Si, desi la alegerile din 2008 si la cele din 2012 a functionat acelasi sistem electoral, la ultimul scrutin pentru parlamentare ne-am trezit cu peste 100 de deputati si senatori in plus. De la 471 de parlamentari alesi in 2008, patru ani mai tarziu, in aceeasi Casa a Poporului, au incaput 588 de alesi.

Explicatia este simpla, sustine Marton Arpad. ”Este o situatie care putea oricand sa intervina”, spune el. Adica o alianta-monstru, asa cum a fost USL, care a castigat aproape toate mandatele din prima transa, cu peste 50 la suta plus unu din voturile valabil exprimate.

”Este una dintre hibele actualului sistemului electoral.  Adica un partid sau altul a catsigat prea multe voturi si mandate”, concluzioneaza Marton.

Si astfel, prin metoda redistribuirii in cea de-a doua transa, numarul mandatelor a fost reimpartit dupa regula proportionalitatii. Daca un partid a castigat 20% la alegeri, atunci va primi la redistribuire, pe langa colegiile castigate in prima transa. 20% din mandatele puse la dispozitie.

”Era important ca redistribuire, sa primeasca mandate partidele dupa o lista nationala, nu dupa un sistem al hazardului”, subliniaza udemeristul.

In opinia sa, un sistem sanatos ar trebui sa fie unul proportional, asemanator celui in baza caruia sunt alesi europarlamentarii, dar si cu o redistribuire pe baza de lista nationala.

Referendumul din 2009

Rezultatul referendumului din 2009 privind un Parlament unicameral cu 300 de alesi nu-l satsiface, insa, pe Marton Arpad. In opinia sa, la momentul respectiv, ”poporul a fost tras pe sfoara prin fraze populiste, fara acoperire stiintifica”.

Oricum, ”lumea uita”, mai spune el, asa cum a uitat si de referendumul din 2007 privind votul uninominal.

Intrebat de decizia Curtii Constitutionale privind obligativitatea de a tine cont de rezultatul referendumului din 2009 atunci cand se modifica legea electorala sau se revizuieste Constitutia, Marton Arpad a explicat ca CCR nu are cum sa aiba o asemenea decizie din simplul motiv ca, in Romania, referendumurile sunt doar consultative, nu obligatorii.

”Unii uita ca Romania nu este Malta. Daca intrebi populatia cati parlamentari sa fie, o sa spuna ca trebuie cat mai putini, deloc daca se poate. Daca–i intrebi pe cei dintr-un judet daca doresc sa aiba reprezentant in Parlament, atunci vor vrea. Deci este greu imparti si una si alta, sistemele electorale se muleaza in functie de specificul fiecarei tari. Nu exista in nicio tara cu peste 15 milioane de locuitori un sistem de Parlament cu o singura camera”, a conchis Marton Arpad.

Comisia pentru Cod Electoral

Deputatul UDMR Marton Arpad este si secretarul comisiei speciale care se ocupa de elaborarea noului Cod Electoral, comisie care a reinceput lucrarile in 2015. Pana acum, membrii comisiei nu au facut nicio modificare concreta, ci doar au discutat despre calendarul dezbaterilor.

Astfel, tinand cont de decizia CCR, care spune ca o lege electorala poate fi modificata cu maxim un an inainte alegerilor, primul act normativ care va fi supus dezbaterilor este legea privind alegerea administratiei publice locale. Aceasta trebuie modificata pana in mai-iunie 2015, urmatoarea pe lista, cu termen-limita pe noiembrie-decembrie 2015, fiind legea alegerilor parlamentare.

Ultimul act normativ care va fi modificat de comisia speciala este legea privind alegerea presedintelui.

Citeste si Dosarul Referendumului. Avocatul lui Dragnea il aduce pe Ponta in fata judecatorilor Citeste si Ponta: Iau in calcul angajarea raspunderii Guvernului pentru Codul Fiscal. Cum raspunde acuzatiilor de plagiat venite de la presedintele Iohannis Citeste si Inca una de la deputatul Ponta pentru premierul Ponta: a fost cel care a propus vot uninominal pentru sefii de CJ. Cum demonta mitul ”baronului local” deputatul Ponta Citeste si Ponta o da pe glume. „Hellvig e o propunere buna. Alaturi de mine si de Crin Antonescu a fost coautor la «lovitura de stat» din 2012” Citeste si Un SEMN de la Ponta in scandalul CUMNATULUI: „Ce intelegeti dumneavoastra prin stat?”

 

Citeste si Consultari la Cotroceni. Ce le-a spus presedintele liderilor partidelor in spatele usilor inchise. Iohannis: „Trebuie sa nu mai avem doua Romanii, una a politicienilor si una a oamenilor” Citeste si De azi, ALEGEM cum VOM ALEGE: 4 legi care vor schimba radical clasa politica
Publicat de : ---
Data publicrii: 23 Feb 2015 - 05:41
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44798&titlu=Confesiunile_deputatului_nemuritor__aMulti_colegi_cred_ca_Parlamentul_este_locul_unde_NU_TREBUIE_SA_TE_PRICEPI_LA_NIMIC_si_unde_NU_TREBUIE_SA_MUNCESTIa