Votarea Legii Recunostintei [1]

Presedintele Emil Constantinescu a participat, impreuna cu o delegatie a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania condusa de presedintele Octav Bjoza, subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 – 1989, la o conferinta de presa organizata de presedintele Senatului, dl

. Calin Popescu Tariceanu, si de vicepresedintele Camerei Deputatilor, dl. Florin Iordache, la Palatul Parlamentului.

În interventia sa, presedintele Constantinescu a subliniat meritele luptatorilor in rezistenta anticomunista, pentru apararea demnitatii Romaniei si rolul pe care supravietuitorii represiunii comuniste il pot juca in reconstructia morala a societatii romanesti si a aratat ca unanimitatea realizata pentru aprobarea Proiectului de Lege pentru modificarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri este un prim semn de solidaritate nationala. Aceasta masura reparatorie este un raspuns binemeritat, chiar daca tardiv, la suferintele celor care au luptat pentru o Romanie demna, chiar atunci cand nu aveau nicio speranta ca aceasta se va intampla in timpul vietii lor.

Fundatia Romana pentru Democratie, prin implicarea presedintelui Emil Constantinescu, a sprijinit inca de la inceput acest proiect prin diligente personale la toate forurile responsabile. În noiembrie 2014, Guvernul Romaniei a acordat aviz favorabil si sustinere financiara Proiectului de Lege initiat de fostul presedinte al Senatului, Crin Antonescu. În martie 2014, prin Hotarare de Guvern, a fost schimbata denumirea fostului Secretariat pentru problemele revolutionarilor, astfel incat sa includa toata lupta anticomunista din 1945-1989 si Octav Bjoza, presedintele AFDPR, a fost numit subsecretar de stat cu misiunea de a conduce un departament destinat exclusiv problemelor fostilor detinuti politici.

Tot in noiembrie 2014, Proiectul a primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ, ca o recunoastere a eroismului, demnitatii si curajului patriotic de care au dat dovada cei care s-au opus dictaturii comuniste.

Senatul Romaniei a examinat in procedura de urgenta Proiectul de Lege si l-a adoptat in decembrie 2014. Tot in decembrie2014 ainceput examinarea Proiectului in Comisiile Camerei Deputatilor, camera decizionala, care l-au aprobat in procedura de urgenta si a fost supus votului in plen in Camera Deputatilor, fiind votat in 11 martie 2015.

Fundatia Romana pentru Democratie, fondata de prof. dr. Emil Constantinescu in 1992 pentru a promova in Romania o democratie bazata pe respectul legii si al cetateanului, a initiat mai multe proiecte dedicate recuperarii adevarului istoric privind rezistenta anticomunista si lupta impotriva regimului dictaturii comuniste in Romania, printre care: „Jilava Fortul 13, Memorialul totalitarismului: represiune si rezistenta”, finalizarea monumentului „Aripi” dedicat rezistentei anticomuniste, „Recunostinta pentru detinutii politici anticomunisti, deportati si urmasii acestora”. Aceste proiecte, promovate in parteneriat cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, vizeaza nu numai pastrarea in memoria nationala pentru generatiile postcomuniste a rezistentei poporului roman, platita cu suferinte cumplite dar si o reparatie pentru eroii care au intruchipat aceasta rezistenta.


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Mar 2015 - 05:26
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45279&titlu=Votarea_Legii_Recunostintei