„Salvati soldatul Sova” [1]

Doi senatori PSD, amandoi si fosti ministri si un deputat PNL, fost vicepresedinte al ANRP sunt „vedetele” zilei in Parlament

. DNA cere arestarea lor. În culise circula mai multe variante privind „salvarea” partiala sau totata a celor trei.

Update 4: Darius Valcov a cerut senatorilor sa aprobe cererile procurorilor, pentru a nu fi obligat sa isi dea demisia din Senat.

"Astazi este Buna Vestire. Primim o veste buna: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala vor fi aprobate azi in Guvern, vor veni la noi in Senat si apoi in Camera Deputatilor. De asta trebuie sa ne ocupam. În ceea ce priveste speta in cauza, de ceea ce eu sunt acuzat de catre procurori, va rog sa lasati justitia sa spuna daca eu trebuie sa fiu retinut sau arestat. De aceea, solicitarea mea este sa dati un vot "da". Fiind si ziua mea, cred ca este o rugaminte in plus, rugaminte pe care o fac de a nu ma pune in situatia de a imi da demisia din functia de senator pentru a ajunge in fata instantei", a declarat Valcov.

Update 3 Ruxandra Jipa: Nu stati in genunchi!

Ruxandra Jipa (UNPR): „Ceea ce se intampla acum in Romania este iesit de comun. Libertatea este starea de normalitate. Pledoaria domnului Sova a fost la obiect. Ce pericol prezinta domnul Sova, colegul nostru, dupa un numar de atatia ani de la care i se imputa niste lucruri, care, dupa parerea mea, nu au fost dovedite. Nu mai raspundeti la astfel de comenzi si manete. Nu stati in genunchi. Oricand puteti ajunge in situatia asta”. Din partea PSD a vorbit senatorul Serban Nicolae. Discursul sau a fost unul ambiguu, nici pro, nici contra, el cerand senatorilor sa voteze dupa constinta, nu dupa indicatiile primite de la partid.

Update 2. Presedintele de sedinta a uitat de regulament

Chiar inainte de inceperea dezbaterilor, presedintele de sedinta, C.P.Tariceanu a anuntat timpii de dezbatere alocat fiecarui partid din Senat. Cu toate acestea, a permis senatoarei PC, Cristiana Anghel sa vorbeasca in nume propriu – deci in afara regulamentului – si sa abereze privind ilegalitatea si neconstitutionalitatea solicitarilor DNA in ceea ce-i priveste pe Sova si Valcov. Evident, Cristiana Anghel a anuntat ca va vota impotriva cererii procurorilor. Practic o tragere clasica de timp. Se zvoneste ca la orele 13.00, indiferent de situatia din plenm sedinta va fi inchisa, pentru a nu se „depasi programul de lucru”. Tot in apararea celor doi a vorbit si senatorul independent Ioan Ghise, care a aratat ca nu este vorba de pericol social in ceea ce-i priveste pe Sova si Valcov. Ioan Ghise a acuzat parchetul ca „pune o bila fierbinte” in bratele Parlamentului, pentru ca il obliga sa decida asupra unor fapte petrecute pe vremea cand cei doi nu erau senatori.

Sova se apara luind lideri liberali ca „martori”

În discursul sau, Dan Sova a apelat la nume grele ale PNL. „Pe atunci, seful AVAS era domnul Atanasiu si va poate confirma ca nimic in ce s-a intamplat acolo nu a avut o unda de ilegalitate. Electrica a fost reprezentata de Casa de Avocatura a doamnei Alina Gorghiu. Îmi este foarte greu sa cre ca doamna Gorghiu nu isi aduce aminte ca in aceasta tranzactie intre Turceni si Electrica a fost ceva ilegal”. Sova a mai afirmat ca nu a distrus probe, asa cum este acuzat de procurori si ca nu a influentat martori. „Singurul martor cu care m-am vazut este persoana de la service care imi repara masina mea care este praf. De unde sa stiu ca mecanicul auto care imi repara masina este martor?”. În final, Dan Sova a cerut senatorilor sa respinga cererea procurorilor, pentru a se putea apara in libertate.

Update: 133 de senatori prezenti in plen

Sedinta Senatului a inceput cu clasicele 20-25 de minute intarziere. Dupa apelul nominal a rezultat ca in plen erau 133 de senatori, dintr-un total de 168. Lipsesc nume grele din ambele blocuri politice, PSD si PNL.

Dezbaterile au inceput cu citirea raportului comisiei juridice in cazul Sova, dupa care senatorul PSD-ist a luat cuvantul. De la bun inceput el le-a spus colegilor sai ca nu este vinovat de acuzatiile care i se aduc, aceasta fiind de fapt si linia intregului sau discurs.

O zi speciala in Parlament

25 martie este o zi „speciala” in cele doua Camere ale Parlamentului. În Senat se dezbat si se voteaza solicitari de aprobare a urmaririi penale si solicitari de aprobare a arestarii preventive pentru senatorii Dan Sova si Darius Valcov, amandoi din PSD. În paralel, la Camera Deputatilor se dezbate si se cere aprobarea urmaririi penale si a arestarii preventive pentru deputatul PNL, Theodor Nicolescu. La Senat procedurile incep la orele 10.00, iar la Camera Deputatilor, la orele 11.00. Exista semnale ca solicitarile venite de la procurorii DNA sa fie respinse integral sau partial.

Variante despre care se „vorbeste” prin culise

Vot favorabil pentru inceperea urmaririi penale pentru Sova si Valcov, vot negativ pentru arestarea preventiva a celor doi. Vot favorabil pentru inceperea urmaririi penale pentru Sova si Valcov, vot negativ pentru arestarea lui Sova, vot favorabil pentru arestarea lui Valcov Vot negativ pentru inceperea urmaririi penale si pentru arestarea lui Sova, vot vaforabil pentru inceperea urmaririi penale pentru Valcov, vot negativ pentru arestarea lui Valcov. Vot favorabil pentru urmarirea penala a lui Theodor Nicolescu si vot negativ pentru arestare. Vot favorabil pentru urmarirea penala si arestarea lui Theodor Nicolescu Vot negativ in ambele situatii pentru Theodor Nicolescu, in situatia in care la Senat se „merge” pe varianta 3.

Scenariu de ultima ora

Nu este exclus ca voturile pentru Darius Valcov sa fie amanate. Pretextul il va constitui noua adresa a DNA prin care se mai cere in alt dosar urmarire si arestare pentru fostul ministru de finante. Se va propune ca saptamana viitoare se se dea la „pachet” patru voturi in cazul Valcov si se va invoca precedentul Elena Udrea, cand s-au votat la pachet 6 cereri ale procurorilor.

Elemente care conduc spre un vot negativ

24 martie: in comisia juridica de la Senat, raportul privind inceperea urmaririi penale si a arestarii pentru Darius Valcov a inregistrat urmatorul rezultat: 5 voturi „pentru”, 5 voturi „contra” si o abtinere. Componenta comisiei: 5 senatori PNL, 5 senatori PSD, 1 senator UDMR. Conform unor surse din comisie, PSD a votat „contra”. 23 martie: presedinta PNL, Alina Gorghiu ii trimite o scrisoare deschisa premierului Ponta prin care ii solicita ca senatorii PSD, sa voteze ca si cei din PNL, cu bilele la vedere; Raspunsul lui Victor Ponta este urmatorul: „Votul este secret. Cei de la PNL au mai spus si nu au votat. Nu am citit scrisoarea deschisa , sincer sa nu fiu nu am avut nici timp cu ce ma mai cearta si injura doamna Gorghiu. Repet, doamna Gorghiu e cu scandalul, inainte era doamna Udrea cu scandalul, acum e doamna Gorghiu cu scandalul, eu cat sunt prim minsitru am foarte multe responsabililtati fata de cetateni de a le spune ce facem cu codul fiscal, ce facem cu educatia, ce facem cu sanatate, nu sa stau toata ziua sa raspund la scandal si la pus poalele in cap. Nu stiu ce a spus, nu comentez” 23 martie: secretara comisiei juridice de la Senat, Doina Fedorovici (PSD) nu semneaza raportul in ceea ce il priveste pe Dan Sova, inregistrandu-se astfel o premiera in istoria Parlamentului. Consecinta: raportul nu ajunge in plen pentru dezbatere si votare, fiind amanat pentru 25 martie. 23 martie: Deputatii din comisia pentru regulament (1 PSD, 1 PC, 1 ex PSD, 1 PNL, 1 UDMR, 1 minoritati) au pregatit un draft al modificarii regulamentului Camerei, prin care se ingreuneaza mult procedurile privind ridicarea garantiilor judiciare ale deputatilor. Noile modificari au generat deja un scandal monstru. 22 martie: numarul 2 din PSD, Liviu Dragnea a facut urmatoarea declaratie: „Nu putem sta cu pistolul a tampla, la fiecare parlamentar. Fiecare va vota cum crede, nu pot sa dau eu un pronostic, acum. Vom vedea, saptamana asta. Este un moment dificil, este un moment delicat”. 21 martie: invitat la Consilul National al PSD, presedintele Senatului,Calin Popescu-Tariceanu a declarat: „Parlamentul e independent in raport cu celelalte puteri ale statului iar parlamentarii voteaza conform propriilor convingeri. Parlamentul este singura institutie a statului aleasa democratic, spre deosebire de executiv si de puterea judecatoreasca, care sunt numite”. 20 martie: Premierul Victor Ponta, in acelasi timp si presedinte al PSD a fost intrebat ce conduita vor avea senatorii PSD la votul in cazul lui Darius Valvoc, „În Senat vor vota senatorii. Eu sunt deputat”a declarat Victor Ponta

Ce doua blocuri politice s-au acuzat si se acuza reciproc

Ultimele doua solicitari ale procurorilor, doar pentru inceperea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian (la Senat) si Borbely Laszlo (la Camera Deputatilor) au fost respinse. Cele doua blocuri politice, PSD si PNL s-au acuzat reciproc ca ar fi votat pentru „obstructionarea” justitiei. În cazul lui Borbely, cei din PNL au votat cu bilele la vedere si a reiesit clar ca zona PSD+UNPR+PC+grupul Tariceanu +UDMR a votat in favoarea deputatului UDMR. În cazul lui Vosganian, dupa informatiile care au transpirat pe surse, si cca 20 – 25% dintre liberali ar fi votat pentru colegul lor. Un lucru este sigur: fara voturile (cel putin) unei parti din PSD nu se poate aproba vreo cerere de incepere a urmaririi penale si/sau arestarii vreunui parlamentar, indiferent din ce Camera este. Miercuri, se anticipeaza va UDMR si minoritatile sa se abtina atat in Senat, cat si in Camera. Totul ramane atunci la mana celor doua blocuri. PNL a anuntat ca in toate situatiile va vota la vedere si chiar va filma votul. Conform unor surse din partid, liberalii se tem de faptul ca PSD va vota masiv pentru „salvarea” lui Nicolescu, urmand ulterior sa dea vina pe PNL.

Raportul de forte din Senat

Total senatori: 168

Cvorum de sedinta: 85 de senatori

Hotaririle se adopta cu majoritatea voturilor senatorilor prezenti

Componenta:

PSD + UNPR – 75 de senatori

PC+grup Tariceanu – 13 senatori

UDMR – 8 senatori

PNL – 60 senatori

Independenti – 12

Raportul de forte din Camera Deputatilor

Total deputati: 394

Cvorum de sedinta: 198 de deputati

Hotaririle se adopta cu majoritatea voturilor senatorilor prezenti

Componenta:

PSD+UNPR – 181 de deputati (144 + 37)

PC + grup Tariceanu – 30 de deputati (13 + 17)

UDMR – 18 deputati

Minoritati – 17 deputati

PNL – 114 deputati

Grup democrat-popular – 11 deputati

Independenti – 23 deputati


Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Mar 2015 - 05:14
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45572&titlu=aSalvati_soldatul_Sovaa