Adrian Nastase: "Romania este de o luna de zile o tara doar partial guvernata" [1]

Fostul sef al Executivului, Adrian Nastase, este profund nemultumit de activitatea echipei care i-a succedat la Palatul Victoria.

Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, Nastase supune Cabinetul Tariceanu unui tir de critici dure, legate atat de modul de guvernare, cat si de continutul noilor politici promovate. In opinia fostului premier, "este imposibil" ca actualul guvern sa functioneze ca o echipa, din cauza lipsei de omogenitate si autoritate pe care le manifesta. Nastase apreciaza ca in procesul de integrare europeana se bate pasul pe loc, "sau, cel putin, nu s-a vazut nimic" in acest sens. Introducerea cotei unice determina efecte negative atat in plan economic, cat si social, sustine Adrian Nastase. El nu este de acord nici cu impunerea declaratiilor de avere pentru toti cetatenii. Cu banii care ar fi alocati unui astfel de proiect s-ar putea pune la punct un sistem eficient de monitorizare si verificare a averilor declarate de demnitari, de functionari si alti angajati ai institutiilor publice, apreciaza liderul PSD. Presedintelui Traian Basescu, Nastase ii reproseaza faptul ca nu se poarta ca un presedinte al tuturor romanilor, ci numai al unora dintre cei care l-au votat. "Il acuz de doua greseli majore: prima ar fi ca promoveaza oameni in functii pentru care nu sunt pregatiti; a doua ar fi ca incearca sa domine toate institutiile statului", spune Nastase in interviu.

Ati condus Guvernul Romaniei timp de 4 ani. Cum apreciati actuala structura a Cabinetului Tariceanu?

Principalele lucruri care ma surprind la noul guvern sunt extraordinara lipsa de omogenitate si de autoritate, de orice fel, a majoritatii ministrilor. In Cabinetul Tariceanu sunt ministri care nu doar ca nu au autoritate in ministerele pe care le conduc, dar vocea lor nu este auzita si luata in considerare nici la nivelul Guvernului. Si nici in societate. N-au echipa.

Pe ce va bazati aceste afirmatii?

Factorul esential care conteaza in buna functionare a unui guvern este munca in echipa. Or, in actuala formula, Cabinetul nu reprezinta o echipa. Guvernul este alcatuit, in mare parte, din membri din liniile 3-4 ale partidelor din coalitie, la care se adauga reprezentanti ai societatii civile si 2-3 independenti alesi pentru expertiza pe care o detin pe anumite domenii. E prea putin pentru o tara care trebuie sa se pregateasca pentru etapa finala a integrarii in Uniunea Europeana.

Totusi, nu credeti ca a trecut prea putin timp de la debutul mandatului noului Guvern pentru a formula atatea critici?

Deloc! Este imposibil ca actualul Guvern sa functioneze ca o echipa. Sigur, ne putem gandi si la o povestire stiintifico-fantastica in care cele 4 partide care formeaza guvernarea ar fuziona intr-unul singur. Atunci da, am putea vorbi de echipa si de omogenitate. Deocamdata insa, eu constat o lipsa ingrijoratoare de coerenta a mesajelor transmise. Mai mult, din cate observam cu totii, desi a trecut aproape o luna de la validarea Guvernului, structura este inca incompleta. Faptul ca nici pana acum nu au fost desemnati secretarii de stat imi confirma ca exista mari conflicte la nivelul coalitiei. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat, din aceasta cauza, Romania este de o luna de zile o tara doar partial guvernata.


Protocolul-frana
Totusi, reprezentantii coalitiei au anuntat ca lucreaza la un protocol care va reglementa rapid orice conflict care va aparea intre partidele aflate la guvernare.

Da, am auzit si eu vorbindu-se de un protocol stufos de 400-500 de pagini care sa puna bazele noului algoritm. Va dati seama ce ne asteapta: inainte de orice decizie de guvernare, coalitia va trebui sa se ridice de la masa Guvernului, sa se aseze la o alta de negociere politica, sa rasfoiasca cele 500 de pagini din protocol pentru a vedea ce are voie si ce nu are voie sa faca, sa revina la masa Guvernului si sa ia decizia. Pe de alta parte, daca va aparea cumva vreo neintelegere pe parcurs, aceeasi coalitie va trebui sa se ridice din nou de la masa Fuvernului, sa revina la masa negocierilor, sa rasfoiasca protocolul si, daca nu gaseste solutia, sa se inchida intr-un birou pentru noi reglari de conturi. In tot acest timp, procesul de integrare va fi lasat de izbeliste, promisiunile din campanie asemenea, iar romanii vor reveni la situatia de trista amintire din timpul guvernarii CDR.


PSD va face opozitie agresiva
Sa intelegem ca PSD va face o opozitie radicala la adresa guvernarii PNL - PD - UDMR - PUR?

Vom face o opozitie constructiva, dar agresiva. Nici nu vad alta cale. Cum am putea sa reactionam cand vedem gesturi politicianiste precum inlocuirea de la conducerea Institutului Cultural Roman, neintemeiata pe nici un argument, a lui Augustin Buzura cu Horia Roman Patapievici? Domnul Buzura e o mare personalitate, care nu a facut compromisuri inainte de 1989 si a fost o voce a rezistentei intelectualitatii. Nu a fost niciodata o voce a PSD. A fost sustinut ca o valoare, dar iata ca acum e inlocuit ca un functionar politizat.

E adevarat insa ca pentru a ne credibiliza mesajul politic vom proceda noi insine, ca partid, la un proces amplu de innoire a structurilor si a discursului.


Nimic concret pe linie comunitara
Spuneati ca procesul de integrare risca sa fie lasat de izbeliste. Totusi, Guvernul a anuntat ca aceasta este principala sa prioritate.

In cazul PNL-PD, este o mare diferenta intre vorbele din campania electorala si fapte. Mai mult, in cazul lor e o diferenta si intre vorbele din campanie si vorbele de la guvernare. Din vorbele si faptele noii guvernari intelegem ca integrarea europeana nu reprezinta o prioritate. Anul acesta avem foarte multe obiective de indeplinit si, pana acum, actualul Cabinet nu a facut nimic concret pe linie comunitara. Sau, cel putin, nu s-a vazut nimic. Ei se lauda ca sunt mai transparenti decat guvernarea pe care eu am condus-o, dar exista domenii intregi in care comunicarea lipseste in intregime. Iar integrarea e unul dintre ele. S-au preocupat in schimb de impartirea puterii, activitate foarte dificila de vreme ce nu a fost incheiata nici pana acum.


Recalcularea pensiilor, sub semnul intrebarii
Cum comentati actiunea Guvernului in directia recalcularii pensiilor?

E o actiune utila, atata vreme cat se va face asa cum am stabilit-o noi, impreuna cu societatea civila, si dupa modelul pe care l-am pornit in octombrie 2004. Pentru ca nu trebuie sa se uite, recalcularea pensiilor nu este o idee de campanie a PNL-PD, ci o actiune inceputa de Guvernul Nastase si doar continuata de noul Cabinet.

Am criticat, la un moment dat, incercarea de a aplica in trepte acest proces de recalculare, nu pentru ca nu e necesar, ci pentru ca tot procesul trebuie facut astfel incat sistemul bugetar sa reziste si sa nu fie oprit dupa prima etapa. Eu sper ca reducerea bazei de impozitare prin aplicarea cotei unice sa nu-i determine pe guvernanti sa aplice recalcularea pensiilor pentru doar cateva sute de mii de oameni si sa amane sine die procesul pentru restul milioanelor de pensionari. Am vazut deja anuntul ministrului Muncii ca pensiile recalculate nu vor fi platite retroactiv. Este un prim semnal ca ceva nu este in regula.


Pe cine afecteaza cota unica
Una din principalele diferente de mesaj din campania electorala dintre PSD si Alianta PNL-PD a fost fiscalitatea. Ati criticat intens ideea cotei unice de impozitare. S-a schimbat in vreun fel viziunea dvs. dupa primele semnale ale aplicarii sale?

Categoric nu. Ceea ce se intampla astazi confirma toate temerile noastre, si din pacate sunt numai primele efecte. Chiar si pe termen scurt, s-a reusit "performanta" de a afecta atat afacerile, cat si populatia. Cresterea impozitului pe venit pentru microintreprinderi este o lovitura grea, cu atat mai mult cu cat Guvernul care se face responsabil de ea pretinde ca promoveaza o politica liberala. Deocamdata, asa cum am avertizat si noi in ultimele luni, de aplicarea cotei unice beneficiaza o minoritate: exact acea minoritate care nu are nevoie de privilegii, respectiv demnitarii care s-au trezit cu salariile foarte mult marite. Cu alte cuvinte, sunt stimulate castigurile celor care oricum au beneficii, in timp ce salariile mici aproape ca raman pe loc sau se maresc cu niste sume absolut nesemnificative. Este profund nedrept fata de toti oamenii care muncesc.


"Se guverneaza nerealist"
Nu puteati pretinde, totusi, ca o guvernare liberala sa opteze pentru aceeasi politica asistentiala pe care a promovat-o Guvernul PSD.

Dar de ce sa nu pretind asa ceva, in conditiile in care realitatea Romaniei de astazi impune cu necesitate o asemenea solutie? Oare chiar nu vedem ce se intampla in jurul nostru? Majoritatea romanilor are, in continuare, nevoie de sprijin de la stat pentru a se descurca sau pentru a putea porni pe cont propriu. Nu ne putem propune sa accedem in Uniunea Europeana cu o populatie saracita si dezorientata, care suporta pe pielea sa un experiment liberal al unui guvern desprins de realitate. Ceea ce ma doare cu adevarat este faptul ca se guverneaza nerealist si sunt respinse, de la bun inceput, solutii bune si verificate pentru simplul motiv ca au eticheta "PSD", ca noi le-am initiat si le-am pus in aplicare. Problema majora a Romaniei in ultimii 15 ani a fost aceea ca oamenii aflati la conducere nu au stiut sa pastreze lucrurile bune lasate de cei de dinainte si sa construiasca pe baza lor. Iar aceasta greseala se repeta sub ochii nostri. De ce trebuie sa se vorbeasca de suspendarea unui program precum "Cornul si laptele", de care se bucura anual peste un milion si jumatate de copii si care a putut fi finantat, fara probleme, anii trecuti?


Cresterea economica, in pericol
Nu credeti ca e posibil ca aplicarea cotei unice sa aiba, pe termen mediu si lung, efectele scontate de revigorare a economiei?

Dati-mi voie sa fac o precizare simpla: o economie care a crescut constant, in ultimii patru ani, si care s-a situat printre cele mai dinamice din Europa nu are nevoie de revigorare. Are nevoie sa dea inapoi oamenilor care au produs aceasta crestere, pe masura mentinerii acestei cresteri. Sa le ofere beneficiile pentru care au muncit. In schimb, principalul rezultat concret al cotei unice va fi acela ca nu vor mai exista suficiente incasari la buget pentru a sustine politica sociala. Un alt efect s-ar putea sa fie si asupra cresterii economice, in sensul limitarii sale drastice. Din nefericire, cum spuneam, primele victime sunt pensionarii, fiindca procesul de recalculare a pensiilor pare deja un proiect abandonat. Cand am initiat acest proces, am pornit de la doua premise: necesitatea sa (fiindca persistau in sistemul de pensii nedreptati majore care trebuiau corectate) si posibilitatea de a-l realiza, printr-o gestionare inteligenta a fondurilor de la buget. Se pare ca pentru actualii guvernanti aceasta nu este considerata o necesitate, motiv pentru care proiectul are mari sanse de a fi blocat. Marele pericol asupra caruia vrem sa atragem atentia este adancirea prapastiei dintre bogati si saraci. Oamenii saraci nu sunt un refren de campanie al PSD, sunt o realitate a Romaniei, care nu poate sa dispara numai fiindca cei de la putere o ignora. Or, in momentul de fata, ei sunt impinsi in jos, in loc sa fie ajutati sa se ridice.

Cum comentati ideea presedintelui Traian Basescu privind reluarea de catre Compania TAROM a zborurilor catre New York si Beijing?

Sper ca e doar o gluma de-a domnului Basescu. Spun aceasta pentru ca, daca a vorbit serios, atunci domnul presedinte dovedeste o lipsa de respect grava fata de regulile economiei de piata.

Compania TAROM a eliminat cursele lungi din motive de eficientizare economica. Cursele despre care vorbea domnul Basescu aduceau companiei, deci bugetului tarii, pierderi de milioane de dolari. Cred ca Guvernul trebuie sa se gandeasca bine la aceasta problema si, in loc sa satisfaca un capriciu al presedintelui, ar fi bine sa foloseasca subventiile respective pentru cresterea pensiilor sau pentru finantarea altor programe sociale.

Poate insa ca a fost doar un pretext pentru schimbarea directorului companiei!


"Ideea fantezista a domnului Videanu"
Vicepremierul Adriean Videanu a lansat posibilitatea impunerii unei declaratii de avere pentru toti cetatenii. Cum se va raporta PSD la aceasta propunere?

Propunerea domnului Videanu este curioasa, pentru ca va transforma Romania intr-un fel de "Big Brother", ca sa citez opinia unui analist economic de la noi. Nu stiu daca aceasta este cea mai buna masura avand in vedere costurile raportate la beneficiile care vor fi antrenate.

Eu propun altceva. Cu banii care ar fi alocati unui astfel de proiect sa dezvoltam un sistem eficient de monitorizare si verificare a averilor declarate de demnitari, de functionari si alti angajati ai institutiilor publice.

Este important ca Romania sa aiba un fisc puternic, consolidarea unui asemenea sistem de control fiind mai aproape de realitate decat ideea fantezista a domnului Videanu.


Teama de haos
Ce-i reprosati cel mai mult lui Traian Basescu?

Vreau sa incep cu o precizare: cand vorbesc despre Traian Basescu, vorbesc despre persoana care reprezinta, in acest moment, institutia prezidentiala din Romania. La fel ca fiecare dintre cetatenii acestei tari, ma raportez la aceasta institutie cu tot respectul datorat. Am sperante si asteptari ca aceasta institutie sa ia cele mai bune decizii pentru noi toti.

Dar in fiecare zi aceste asteptari scad, si incepe sa imi fie teama. Teama de haos, de pasi inapoi, de regres, de vendete politice. Nu este posibil ca, intr-un guvernamant bazat pe separarea clara a puterilor in stat, presedintele sa conduca Executivul, sa numeasca prefecti, sa decida strategia companiei aeriene si sa controleze Justitia. Oricate merite ar avea, oricat de capabil ar fi, Traian Basescu a fost ales in functia de presedinte, nu in toate functiile statului roman. Dar cel mai important repros pe care i-l fac este acela ca nu se poarta ca un presedinte al tuturor romanilor, ci numai al unora dintre cei care l-au votat.


Sageti catre Basescu
Este normal ca un politician sa se adreseze cu prioritate electoratului care l-a propulsat intr-o functie...

Dar nu este normal ca un presedinte sa se comporte ca un politician aflat intr-o continua campanie electorala! Odata ce a depus juramantul, el isi asuma datoria de a reprezenta interesele tuturor cetatenilor romani, deasupra partizanatelor si influentelor politice. Pana una-alta, Traian Basescu ne-a aratat exact ce parere are despre Constitutie din clipa in care s-a apucat sa planifice viitorul PD, fuziunea cu PNL si ce alte miscari ar trebui sa faca aceste partide pentru a darama cu totul ordinea constitutionala.

Care politica externa?

Ce parere aveti despre prioritatile externe ale actualei puteri?

Care ar fi acelea?! Eu nu am auzit deocamdata decat ca Traian Basescu vrea sa initieze relatii mai stranse cu Marea Neagra si sa rezolve conflictul din Nagorno-Karabah. Nici un cuvant despre integrarea europeana, nici o referire la prioritatile noastre in cadrul NATO. Din nefericire, Romania a mai avut un presedinte care se dorea lider regional, si n-a fost o experienta placuta. Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un Traian Basescu avand astfel de ambitii. Cand se vor enunta prioritati reale - si realiste - le voi comenta.


Doua greseli majore
Cum vi se pare echipa promovata de Traian Basescu?

Va referiti la consilierii de la Cotroceni, la prefecti sau la Guvern? Fiindca peste tot vad ca isi promoveaza oamenii, pe criteriul "ii cunosc eu, garantez pentru ei". A mai garantat si pentru primarii de sector din Bucuresti, si performantele lor sunt de-a dreptul "spectaculoase" pana acum... S-au mai ratacit si oameni de calitate la Cotroceni, care sper sa aiba ocazia sa joace un rol in perioada urmatoare, dar e inadmisibil faptul ca nici pana in ziua de astazi echipa de consilieri nu e completa.

Il acuzati ca promoveaza oameni necunoscuti, dar tineri si - poate - de mare perspectiva?

Il acuz de doua greseli majore: prima ar fi ca promoveaza oameni in functii pentru care nu sunt pregatiti; a doua ar fi ca incearca sa domine toate institutiile statului. Nu avem nevoie de un presedinte "multilateral dezvoltat", ci de unul care sa-si faca datoria, cu toata raspunderea.


Luca ILIESCU
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 21 Ian 2005 - 09:17
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=457&titlu=Adrian_Nastase____Romania_este_de_o_luna_de_zile_o_tara_doar_partial_guvernata__