RMGC ameninta din nou statul roman [1]

Compania Rosia Montana Gold Corportation (RMGC), controlata indirect de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz si de miliardarii americani Seth Klarman si John Paulson, a dat statul roman in judecata, in speta Institutul National al Patrimoniului si Ministerul Culturii – Directia Patrimoniului Cultural, contestand un ordin al ministerului din 2010 prin care unele obiective de la Rosia Montana au fost trecute pe Lista monumentelor istorice din Romania

. Prima infatisare a avut loc marti, 24 martie, la Curtea de Apel Bucuresti, dar sedinta s-a incheiat cu o amanare pentru 31 martie.

"RMGC a contestat validitatea Listei monumentelor istorice din 2010 in baza faptului ca extinde in mod substantial, fara justificare legala, regimul de protectie aplicat anumitor monumente din perimetrul proiectului, comparativ cu Lista monumentelor istorice aprobata in 2004. Primul termen in cadrul procesului a fost programat pentru 24 martie 2015, iar rezultatul procesului va influenta o serie de alte litigii in justitie legate de autorizatiile necesare proiectului", se arata intr-un comunicat al RMGC.

Aceasta miscare a companiei canadiene vine dupa ce Parlamentul Romaniei, prin Camera Deputatilor, a respuns anul trecut proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Rosia Montana, iar premierul Victor Ponta afirma ca proiectul este blocat pana cand toata lumea politica va fi de acord cu el. Aceste decizii si declaratii au venit in contextul in care strazile marilor orase erau pline cu manifestanti anti Rosia Montana.

Oficialii Gabriel Resources, patronii RMGC, au avut cateva iesiri nervoase care au dat de inteles ca vor atrage statul roman intr-un proces international daca nu da drumul la proiect. "Speram ca se va putea gasi o rezolvare amiabila fara nevoia de a escalada aceasta disputa intr-un arbitraj. Credem cu tarie ca modul in care ne-am comportat pana acum a demonstrat faptul ca principala dorinta a grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul Romaniei in dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasa mondiala, in beneficiul Romaniei si al tuturor partilor implicate. Suntem ferm angajati in dezvoltarea Proiectului si, in general, in lansarea unei industrii miniere moderne in Romania. Suntem in continuare siguri ca prin construirea minei utilizand tehnologii de ultima generatie ii vom convinge pe toti cei care au ingrijorari, atat nefondate cat si valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru intreaga tara. Suntem gata sa cooperam cu Romania, pentru atingerea acestui obiectiv", a afirmat la un moment dat Jonathan Henry, presedintele Gabriel Resources.

În caz contrar, sustinea anul trecut oficialul companiei, daca Gabriel Resources considera ca nu va putea obtine o solutie satisfacatoare pentru autorizarea si constructia proiectului sau daca Romania nu ia masuri pentru a ajunge la o intelegere amiabila, “grupul Gabriel este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international, pentru a obtine compensari integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin incalcari ale tratatelor din catre Romania".

Publicatia “The Glode and Mail” a scris ca Gabriel Resources avea de gand sa dea statul roman in judecata si urma sa ceara despagubiri de 4 miliarde de dolari din cauza "multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii". De mai multe ori, compania a declarat ca este o victima a luptelor politice din Romania.

La inceputul anului, canadienii au trimis scrisori de impaciuire presedintelui si premierului si au solicitat intalniri pentru a relua discutiile despre proiectul despre care ei spun ca au investit suficient.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mar 2015 - 05:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45731&titlu=RMGC_ameninta_din_nou_statul_roman