Revizuirea Constitutiei: interes, blocaje, esecuri

     Revizuirea Constitutiei, cel mai important demers lansat de clasa politica in perioada 2011-2012, a revenit in aceasta luna pe agenda publica, dar nimeni nu stie cand "procesul" va fi complet incheiat

.
     Dupa o perioada efervescenta, pigmentata cu multe discutii si controverse, Comisia de revizuire a Constitutiei a votat in iunie 2013 proiectul, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" si o abtinere, reprezentantii PDL si PP-DD absentand de la sedinta in semn de protest. Dupa adoptarea in comisie, PDL a atacat la Curtea Constitutionala forma finala a proiectului. Pe 16 februarie, Curtea Constitutionala a respins proiectul, constatand ca o serie de propuneri esentiale formulate de initiatori nu pot fi promovate, intrucat incalca limitele in care poate fi modificata legea fundamentala, intre care mecanismul de desemnare a premierului. Astfel, CCR a constatat, cu unanimitate de voturi, ca propunerea legislativa privind revizuirea Constitutiei incalca limitele revizuirii in cazul a 26 de articole. La vremea respectiva presedintele Traian Basescu a atacat, in direct la TV, Comisia de revizuire, acuzand-o de incompetenta: "Lipsa de profesionalism. Adica la fel de bine puteau sa scrie articolele respective si niste baieti care stau in Piata Chibrit si fac trafic de etnobotanice. Este neprofesionalism si asta arata de ce avem in Parlament actiuni de multe ori impotriva legii. Pentru ca cei din Parlament nu catadicsesc sa cunoasca bine Constitutia tarii si legile. Putem scrie de pe acum pe aceasta tentativa de revizuire «Esec»".
      Imediat dupa ce a fost ales presedinte, Klaus Iohannis a ridicat problema revizuirii Constitutiei: " Adoptarea in urma cu 23 de ani a primei Constitutii a Romaniei dupa caderea regimului comunist reprezinta un moment fundamental in procesul de consolidare democratica a tarii noastre. Constitutia Romaniei a consfintit definitiv optiunea pentru democratie si libertate si un set de valori si principii fundamentale. Astazi putem spune ca avem o Constitutie care a trecut deja testul timpului. Integrarea europeana a impus anumite ajustari. Au fost insa si modificari care nu s-au dovedit cele mai fericite, dupa cum exista si texte care au permis interpretari fortate, dincolo de spiritul actului fundamental. Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constitutiei, de modernizare si clarificare trebuie desavarsit in perioada urmatoare, iar modificarile vor avea rolul de a o face mai puternica, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a intari statul de drept, dar si libertatile cetatenesti. Constitutia descrie cadrul functionarii statului".
     Revizuirea Constitutiei a reintrat in atentia politicienilor la inceputul acestui an. Acum, declicul a fost produs de senatorul PNL Crin Antonescu, care a anuntat luna trecuta ca renunta la presedintia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, considerand ca nu este "potrivit" sa-si mai continue activitatea in aceasta comisie din pozitia de presedinte, in conditiile in care viziunea sa despre anumite capitole ale Constitutiei nu mai este impartasita de catre cei care formau o majoritate acum doi-trei ani. Dupa acest anunt, vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a fost ales cu unanimitate de voturi in functia de presedinte al Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a legii fundamentale. Chelaru a reamintit care sunt pasii ca noua Constitutie sa fie adoptata: " Este nevoie de votul favorabil a doua treimi obtinute si in Senat si in Camera Deputatilor, dar si in referendum, dupa noua lege a referendumului". Este interesant de urmarit care va fi pozitionarea principalelor forte politice vizavi de revizuirea Constitutiei, avand in vedere ca in urma cu doi ani, PDL-ul critica aprig initiativele USL legate de modificari, iar acum membrii acestui partid se regasesc in noul PNL.
      La inceputul acestei luni, premierul Victor Ponta aprecia ca, daca va exista consens, pana la sfarsitul anului va fi organizat referendumul de modificare a Constitutiei: "Teoretic, ar trebui sa putem sa terminam proiectul de revizuire cat mai repede daca nu s-au razgandit liberalii, daca ceea ce au zis anul trecut nu mai e valabil anul asta. Atunci cred ca sunt intr-o situatie destul de penibila. Noi nu ne-am razgandit cu nimic din ce am propus in 2013 si 2014, cu exceptia acelor articole care nu pot fi incluse in urma opiniei celor doua institutii extraparlamentare. De cand au devenit pedelisti, s-ar putea sa fi preluat opiniile PDL, pentru ca, in 2013-2014, doar PDL s-a opus modificarii Constitutiei, iar acum s-ar putea ca si PNL sa se racordeze cu pozitia PDL. E singurul impediment pe care il vad. Altfel, in anul asta ar trebui sa avem inclusiv referendum". Chiar daca toata clasa politica sustine ca este nevoie de o noua Constitutie, este evident ca revizuirea nu va avea loc prea curand, avand in vedere divergentele majore din Parlament dintre putere si opozitie.   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mar 2015 - 05:43
 

Link știre