Ucraina interzice orice forma de propaganda comunista si nazista [1]

Parlamentul ucrainean a votat joi o lege care interzice orice forma 'de propaganda a regimurilor totalitare comunist si nazist', dupa luni de criza cu Rusia care au dus in prim plan mostenirea complicata a celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a URSS si a nationalistilor in Ucraina, relateaza AFP preluata de AGERPRES

.

Legea condamna 'regimurile totalitare comunist si nazist in Ucraina' si interzice 'orice forma de negare publica' a 'caracterului lor criminal', precum si 'reproducerea', 'difuzarea' si 'utilizarea publica' a simbolurilor lor, cu exceptia cazurilor in care este vorba de obiective educative si stiintifice sau de cimitire. Proiectul, in favoarea caruia au votat 254 de deputati, in contextul in care numarul minim de voturi necesar era de 226, mai trebuie promulgat de presedintele Petro Porosenko.Integral pe AGERPRES

Sursa: AGERPRES

Ucraina se confrunta, in schimb, si cu alte mari probleme.

Doua mii de voluntari inarmati ar putea sosi imediat la Kiev pentru a impiedica punerea in aplicare a unui ordin al guvernului care nu este pe placul celui mai important finantator al operatiunilor militare din estul Ucrainei si guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk, Igor Kolomoisky. Presedintele Petro Porosenko si premierul Arseni Iateniuk par paralizati in fata acestei fronde, iar asta in conditiile in care Ucraina se declara a fi in plina ”revolutie a demnitatii”, in campanie impotriva coruptiei si oligarhiei, cu ministri alesi special pentru a nu fi implicati in jocurile corupte din tara (Finantele, Economia si Sanatatea sunt portofolii detinute de un cetatean american, lituatnian, respectiv georgian, care s-au trezit peste noapte cu pasaport diplomatic ucrainean). Disputa periculoasa dintre Kolomoisky si guvern nu poate fi decat un cadou la care Vladimir Putin nu se astepta.

Pe 19 martie, guvernul a numit un nou dsirector la compania Ukrtransnafta, in locul lui Aleksandr Lazorko, omul oligarhului Igor Kolomoisky. Aceasta companie gestioneaza sistemul de transport a petrolului in Ucraina si, implicit, conducta Drujba - cea mai mare din lume, care transporta petrol catre Polonia, Slovacia, Ungaria, Germania. Au avut loc altercatii intre garzile de corp ale acestuia din urma si ale noului director numit de guvern. Reactia lui Kolomoisky a fost rapida: sediul Ukrtransnafta a fost ocupat de oamenii sai in cateva minute, iar Lazorko si-a putut vedea linistit de treaba. Guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk a demonstrat cat se poate de clar ca guvernul nu are putere nici macar in Kiev, nici macar in orasul in care civismul atinge cel mai mare nivel din Ucraina.

Si-a facut aparitia si Kolomoisky, insotit de garzi de corp si de mai multi parlamentari – clientii sai, care au demonstrat astfel ca rolul lor principal in Rada Suprema este de a face lobby patronului lor din Dniepropetrovsk. Socanta este insa declaratia pe care dat-o presei Kolomoisky – aparatorul regimului democratic si al unitatii Ucrainei in fata rebelilor pro-rusi. Declaratia a inceput printr-o injuratura strasnica la adresa ziaristilor. Si a continuat astfel: ”De ce am venit? Am venit sa te vad pe tine. Nu pot sa te vad altfel, Radio Europa Libera. De ce nu ma intrebi de ce a fost ocupata Ukrtransnafta de conspirationistii rusi? Sau ai venit si tu sa-l vezi pe Kolomoisky? Am eliberat cladirea de rusii care o luasera in stapanire iar tu, Europa Libera, stai aici si te uiti ca o sotie la sotul infidel”.

Care sunt rusii care au ocupat compania nu se stie. Se cunoaste insa ca oligarhul Kolomoisky este unul dintre actionarii importanti la aceasta companie cu capital majoritar de stat. Directorul Lazorko, omul sau, nu a fost numit de curand, ci in 2009, cand presedinte era asa-zisul pro-occidental Viktor Iuscenko. Atat de multa influenta si bune relatii a avut Kolomoisky, incat omul sau a rezistat si in perioada in care Viktor Ianukovici a fost premier si apoi presedinte. Si chiar in timpul presedintiei lui Ianukovici Ukratransnafta a lucrat in favoarea lui Kolomoisky si a indreptat o parte din petrolul importat de Azerbaidjan spre rafinaria acestui oligarh (pana atunci falimentara), fortand compania rusa Lukoil sa-si inchida propria rafinarie. Asadar, democratia, unitatea, nationalismul ucrainean si lupta impotrivca neoimperialismului rus se opresc atunci cand incep afacerile corupte.

Ministrul Energiei s-a indreptat docil catre sediul companiei ocupate de oamenii lui Kolomoisky. Presa ucraineana s-a asteptat ca, dupa aceasta vizita, politia sa intervina si sa-l evacueze pe oligarh si pe marioneta sa Lazurko. Nu s-a intamplat astfel. Explicatia a venit ”pe surse”. Ukrainska Pravda a scris ca oligarhul i-ar fi spus clar ministrului ca , daca incearca evacuarea, 2.000 de oameni inarmati vor intra imediat in Kiev. Este amenintarea adresata unui ministru de catre un guvernator de regiune din Ucraina!

Nu insa orice fel de guvernator. Kolomoisky are cetatenie ucarineana, israeliana si cipriota, intr-o tara care interzice dubla cetatenie. Kolomoisky , patronul clubului de fotbal din Dniepropetrovsk, a anuntat recent ca vrea sa candideze pentru sefia Federatiei Ucrainene de Fotbal. Kolomoisky este adulat de o buna parte dintre cetateni si atunci cand vorbeste despre ”subversiunea rusa” a guvernului, multe galerii ale echipelor de fotbal il cred si sunt dispusi sa iasa inarmati in strada pentru a-l apara. Toate acestea pentru ca el este creatorul asa-numitei ”linii Kolomoisky” – barajul armat eficient pe care l-a ridicat in fata separatistilor din Donbas, cheltuind si milioane de dolari pe zi pentru a sustine efortul militar al unei tari care nu are o armata capabila.

Aceasta a facut ca oligarhul din Dniepropetrovsk sa aiba parte de tratament privilegiat. S-a ajuns ca pana si activistii anticoruptie sa faca distinctia intre oligarhii buni (presedintele Porosenko – despre care nu se mai scrie ca nu a renuntat la uriasele sale afaceri dupa ce a devenit primul om in stat – si Igor Kolomoisky) si oligarhii rai (Rinat Ahmetov, Viktor Pinciuk, Dmitri Firtas). Cei din urma nu au ales tabara pro-Vest atat de repede si determinat precum Kolomoisky. Acesta din urma a reusit sa le ”fure” si o parte din afaceri, afectandu-l in special pe rivalul Ahmetov.

Igor Kolomoisky s-a orientat repede in haosul instalat in Ucraina in urma cu un an. Nimic din ce face pentru tara nu este gratuit. Spre exemplu, termenii acordului dintre FMI si Ucraina prevad ca reforma sectorului bancar poate incepe abia in 2016, termen pana la care bancile vor putea primi infuzii de fonduri publice, adica chiar de la FMI. Or, cele mai mari banci din Ucraina sunt detinute de oligarhi – cea mai mare (PrivatBank) chiar de Kolomoisky. Desigur, intra aici si First Ukrainian International Bank (a lui Ahmetov) si Credit Dnepr Bank ( a lui Pinciuk). FMI va permite varsarea a 4 miliarde de dolari in asemenea banci ale oligarhilor. Reprezentamntul FMI pentru Ucraina este bulgarul Nikolai Gheorghiev (fost ministru de Finante), iar seful sau direct este Poul Thomsen (cunostinta mai veche a romanilor, caci a fost seful misiunii de la Bucuresti).

Iar Kolomoisky a stabilit relatii si la alte niveluri, relatii ce s-ar putea dovedi folositoare pentru impunitatea sa. Detinator, printr-un paienjenis de off shore-uri al companiei petroliere (cipriote) Burisma, oligarhul a ajuns sa lucreze, indirect, cu fiul vicepresedintelui SUA – Hunter Biden si cu Devon Archer (fost consilier al lui Joe Biden). Ambii au ajuns sa ocupe functii de conducere in cadrul companiei amintite. In conducerea Burisma mai apare fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski, cel care a negociat eliberarea Iuliei Timosenko.

Ce le ramane ”oligarhilor rai” din Ucraina decat sa incerce sa-si cumpere impunitatea, dar la un pret mult mai mare decat a facut-o mult mai orientatul Kolomoisky. La Viena s-a discutat recent despre un ”plan Marshall” pentru Ucraina, finantat in parte de o serie de oligarhi printre care ii gasim pe Rinat Ahmetov, Dmitri Firtas si Viktor Pinciuk. ”Deschiderea” in acest joc ar fi de cateva miliarde de dolari din cele 300 la cat se estimeaza costul reconstructiei Ucrainei. Este vorba de un plan european, in care SUA par sa aiba o influenta redusa - printre coordonatori ii gasim pe deputatul crestin-democrat german Karl-Georg Wellmann, Bernard-Henry Levy si lordul Risby of Havervil, alaturi de Peer Steinbruck, fostul comisar european Gunter Verheugen, fostul ministru german al Apararii Rupert Schloz si fostul ministru francez de Externe Bernard Kouchner.

Pentru oligarhii de mai sus, miza nu este doar refacerea economiei, ci garantia ca nu vor avea soarta unui Hodorkovski si crearea unor adevarate ”principate” autonome in regiunile in care au afaceri. În schimb, oligarhii s-ar angaja sa deturneze separatismul pro-rus catre autonomie, pentru a proteja statalitatea Ucrainei. Totul insa pe sume mari, care ar veni din comertul cu UE, prin aplicarea acordului de liber schimb semnat deja de Ucraina.

Nu este exclus ca in aceasta ecuatie oligarhica extrem de complicata sa mai apara si alti ”baieti buni” si ”baieti rai”, de data aceasta in urma unei crize care incepe sa se profileze in extremitatea vestica a Ucrainei. Rutenii din Transcarpatia, mereu o o problema pentru guvernul de la Kiev, au inceput sa isi revendice dreptul la autonomie. În spatele agitatiei pare sa stea tot Moscova, de data aceasta actionand prin intermediul lui Viktor Orban, premierul Ungariei. Produse ale trecutului propriilor lor tari, Vladimir Putin si Viktor Orban gasesc interse comune in Transcarpatia – minoritatea maghiara si cea ruteana. Este o situatie care priveste direct Romania, caci este vorba de o provincie care include si nordul Maramuresului istoric si a carei evolutie ar putea aduce separatismul pana la granita.

Cautionate de Rusia in Donbas si de Vest in Kiev, haosul si faradelegea pun stapanire pe Ucraina. Drapelele UE, spiritul Maidanului din urma cu un an, portretele Iuliei Timosenko (exponenta fostei nomenclaturi sovietice devenita ”printesa corupta a gazelor” si transformata in simbol al democratiei) par a fi cu totul uitate in Ucraina, la fel cum Crimeea este cu totul uitata in declaratiile Vestului. Afacerile au luat locul democratiei, aceasta din urma incepe sa se confunde cu ”businees-ul”, iar statul si populatia se predau oligarhilor. Oficial, pe frontul de est s-au inregistrat pana acum peste 6.000 de victime, iar serviciile secrete germane au ”sifonat” catre presa chiar cifre ce depasesc 50.000. Tinerii recruti ucraineni isi dau viata pentru a apara insa un stat ce pare sa se reduca tot mai mult la culoare strategice si depozite de minerale si o piata de desfacere de peste 40.000 de milioane de suflete.

Camera Reprezentantilor a votat masiv in favoarea unei rezolutii prin care i se cere presedintelui american Barack Obama sa furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apara impotriva "agresiunii" ruse, transmite AFP.

Rezolutia 348-48 a fost aprobata de o majoritate de republicani si democrati, accentuand presiunea asupra administratiei Obama pentru a nu mai intarzia furnizarea de arme si material militar greu fortelor Kievului.

Casa Alba a anuntat in aceasta luna ca livreaza Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

Dar seful Statului Major al armatei Martin Dempsey a declarat, in cadrul unei audieri in fata Comisiei Fortelor Armate din Senat, ca este "imperativ sa se examineze acordarea de ajutor letal", in timp ce secretarul apararii Ashton Carter a afirmat in timpul audierii sale de confirmare ca si el "inclina" in aceasta directie.

Rezolutia de luni ii cere lui Barack Obama sa furnizeze Ucrainei "sisteme de arme de aparare letale" ce ar permite ameliorarea capacitatii Ucrainei de "a-si apara suveranitatea teritoriala contra agresiunii nejustificate si continue a Federatiei Rusie".

Presedintele Camerei John Boehner a descris votul ca un stimulent de a actiona si a spus ca Congresul este in mare masura favorabil sprijinului militar.

"Fara actiunea acestei administratii, agresiunea rusa ramane necontrolata", a declarat el dupa vot.

Democratul Eliot Engel, principalul aparator al rezolutiei, a declarat colegilor sai ca este timpul sa se inceteze tratarea crizei din Ucraina "ca un conflict indepartat".

"Acest razboi a facut mii de morti, zeci de mii de raniti, un milion de persoane stramutate si incepe sa ameninte stabilitatea Europei post-Razboi Rece", a afirmat Eliot Engel, adaugand ca presedintele rus Vladimir Putin "ne intoarce la zilele sumbre ale Razboiului Rece".


Publicat de : ---
Data publicării: 10 Apr 2015 - 06:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45943&titlu=Ucraina_interzice_orice_forma_de_propaganda_comunista_si_nazista