Rusia cauta salvarea in finantele islamice [1]

Rusia doreste sa atraga miliarde de dolari de la state islamice bogate precum Emiratele Arabe Unite, Malaezia sau Indonezia pentru a compensa sanctiunile financiare impuse de Occident Moscovei ca urmare a agresiunii asupra Ucrainei, se arata intr-un comentariu semnat de Katarzina Sidlo, in Russia Direct

. Scaderea preturilor la petrol, deprecierea rublei si scaderea ratingului de tara au fortat autoritatile ruse sa caute resurse alternative de finantare. În consecinta, saptamana trecuta, in Duma de Stat a fost depus un proiect de lege care faciliteaza infiintarea unei institutii financiare islamice in tara, dupa ce vara trecuta bancile din Rusia au facut lobby pe langa Banca Centrala in acest sens.

Pentru a primi bani de la musulmani, rusii sunt interesati de un instrument numit sukuk, un certificat de conformare financiara la legea Sharia, cunoscut mai degraba ca o obligatiune islamica. Este o intelegere care se apropie de ceea ce noi numim "leasing". Atractivitatea acestui sukuk este determinata de calitatea activelor.

Într-un interviu recent acordat Bloomberg, Anatoli Aksakov, presedinte al Asociatiei Bancilor Regionale ale Rusiei si deputat al Dumei, sustinea ca Rusia este interesata in atragerea a „zeci de miliarde de dolari” din Malaezia si Indonezia, precum si din Emiratele Arabe Unite si din alte tari, definite in mod vag drept „state arabe”.

Totusi, numeroase obstacole stau in calea Rusiei pentru a deveni un hub regional financiar islamic. De exemplu, rusii nu au o legislatie corespunzatoare. Azi, legea federala privind bancile si activitatile bancare interzice institutiilor financiare orice fel de activitati industriale si comerciale. Or, unele dintre instrumentele financiare islamice sunt construite pentru a actiona ca intermediari intre clienti si afacerile private. Un alt obstacol care sta in calea atragerii de finante de la musulmani este acela ca unele scheme implica o impozitare dubla sau chiar tripla, ca in cazul unui instrument financiar care implica mai mult de un transfer si care ar putea face obiectul mai multor puncte de impozitare.

Daca Rusia va merge foarte departe cu intentia de a aduna banii musulmanilor, asa cum mentioneaza Aksakov, Moscova va trebui sa tina seama de diversitatea legii islamice. Este foarte probabil ca anumite principii si interpretari sa difere de la stat la stat sau chiar in interiorul aceleiasi tari. De exemplu, e posibil ca Bahreinul sa nu certifice mai mult instrumente din Malaezia sau Indonezia pentru ca s-a dat o interpretare diferita Shariei.

Dorinta Rusiei poate fi lovita si de factorii externi. Cel mai mare concurent al Moscovei in incercarea de a atrage bani va fi Marea Britanie, cel mai mare centru financiar islamic din Europa, cu active de 19 miliarde de lire sterline conforme Sharia. În iunie 2014, Marea Britanie a emis primul sukuk suveran de 200 de milioane de lire, in procesul de a deveni primul stat din afara lumii islamice care face asa ceva. Acest pas nu a fost foarte simplu de facut. Parlamentarii britanici au reusit sa elimine dubla impozitare si au extins scutirea de impozit pe creditele ipotecare islamice.

Cu o legislatie corespunzatoare deja in vigoare, proceduri mai simple si ani de munca intensa de PR, precum si cu o situatie politica stabila, Marea Britanie este un loc mult mai atractiv pentru investitorii islamici decat Rusia. Daca Kremlinul doreste cu adevarat sa atraga finantele islamice, trebuie sa se concentreze pe stabilizarea economiei si pe ajustarea legislatiei sale financiare.


Publicat de : ---
Data publicării: 14 Apr 2015 - 05:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45972&titlu=Rusia_cauta_salvarea_in_finantele_islamice