Motivele privind pensiile speciale ale parlamentarilor: Un drept firesc, echitabil si compensatoriu [1]

In concluzia la propunerea legislativa se mentioneaza ca se doreste ”cresterea calitatii si performantei Parlamentului, prin profesionalizarea acestora ca urmare a cresterii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii, atat din sectorul public, cat si din cel priivat, sa candideze la alegerile parlamentare”

.

EXPUNEREA DE MOTIVE

In plus, parlamentarii initiatori doresc ”alinierea parlamentarilor romani la principiile care guverneaza, indemnizatiile si regimul pensiilor parlamentarilor din Parlamentul European (PE) si a majoritarii Parlamentelor din statele membre UE.

Se doreste, de asemenea, abordarea unitara, prin aplicarea ”acelorasi principii privind salarizarea/pensionarea acelor care initiaza/aproba legile (parlamentarii) cu cei care pun in aplicare legile ( magistratii).

Initiatorii mai spun in concluzie ca prin proiectul de lege se elimina ”discriminarea dintre parlamentari, carora li s-au taiat pensiile cu caracter specific fucntiei, in august 2010 si celelalte categorii de pensii speciale, carora li s-au intregit pensiile: aviatori, personal diplomatic si consular partial), sau care au deja initiative legislative, aflate in dezbatere parlamentara: Curtea de Conturi, personalul diplomatic si consular, functionarii parlamentari, grefierii.

Citeste si: LISTA celor 255 de parlamentari care semneaza propunenea legislativa privind pensiile speciale ale parlamentarilor

Propunerea mai vrea sa ”stopeze discriminarile create de categoriile carora li s-au taiat pensiile, dar care in prezent sunt in plata prin recastigarea drepturilor in instanta si a celor care au pierdut in instanta acest drept”.

In expunerea de motive se precizeaza ca dispozitiile prezentei legi au in vedere ”rolul Parlamentului ca putere se stat, raspunderea si complexitatea pe care o presupune exercitarea demnitatii de parlamentar pentru garantarea integritatii, independentei si impartialitatii in fata natiunii”.

”Intrucat Parlamentul Romaniei are calitatea de organ reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii, principalele functii ale Parlamentului sunt de a adopta legi, de a desemna si revoca unele autoritati publice si de a exercita controlul parlamentar asupra guvernarii. Fiind organul suprem reprezentativ al poporului, Parlamentul exercita puterea ce apartine poporului, fapt ce il legitimeaza sa supravegheze modul de infaptuire a politicii statului”, se precizeaza in expunerea de motive la propunerea legislativa.

Initiatorii considera ca ”din perspectiva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si a senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publia sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar.

”Astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului”, mai mentioneaza parlamentarii initiatori care apreciaza ca interdictiile impuse parlamentarilor in exercitarea altor functii justifica instituirea indemnizatiei pentru limita de varsta.

”Exercitarea mandatului de deputat sau senator nu presupune relatii de munca institutionale”, spun parlamentarii, aratand ca in elaborarea legii, au avut in vedere distinctia dintre salariu si indemnizatia de parlamentar, in sensul Codului Muncii.

Initiatorii mai precizeaza ca parlamentarii ”nu au calitatea de angajati, activitatea lor desfasurandu-se in slujba Poporului si nu a Parlamentului Romaniei”.

”Neavand calitatea de angajati, parlamentarii nu beneficiaza de prevederile articolului 10 din Codul Muncii. Prin urmare, indemnizatia de parlamentar conform legii 96/2006 nu reprezinta salariu si la aceasta nu se adauga sporurile prevazute in legislatia muncii, afectand astfel valoarea punctului de pensie”, spun initiatorii proiectului de lege.

Astfel, ”interdictiile si incompatibilitatile impuse parlamentarilor, similare cu cele ale magistratilor, fac imposibila suplimentarea contributiilor la asigurarile sociale de stat, pe durata exercitarii mandatului, astfel ca acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se impune la si o masura compensatorie”.

Parlamentarii mai arata in expunerea de motive ca, in elaborarea legii, s-au avut in vedere prevederile constitutionale si legislatia in vigoare, reglementarile tarilor comunitare si aplicarea acesteiea printr-o politica corecta de respectare a drepturilor fosstilor deputati si senatori.

Ei mai afirma ca aceasta lege ”creeaza un cadru de normalitate necesar pentru recunoasterea activitatii desfasurata in Parlament si da un punct de responsabilitate deputatilor si senatorilor aflati in exercitarea mandatului si a misiunii pentru care au fost alesi in serviciul certatenilor”.

”Initiativa legislativa astfel cum a fost elaborata recunoaste un drept al deputatilor si senatorilor pentru perioada cand au activat doar in cadrul Parlamentului, activitate ce implica un grad sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin obligarea deputatilor si senatorilor de a nu exercita nicio alta functie incompatibila cu statutul de parlamentar”, mai mentioneaza documentul depus la Parlament.

Prin urmare, se arata in concluzie, ”la momentul implinirii varstei standard de pensionare, deputatii si senatorii au dreptul la indemnizatie pentru limita de varsta, ca un drept firesc, echitabil si compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentara”.

Potrivit proiectului, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara. Indemnizatia se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data. Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate, se suporta din bugetul de stat. Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in MO", se arata in proiect.


Publicat de : ---
Data publicrii: 17 Apr 2015 - 05:28
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46073&titlu=Motivele_privind_pensiile_speciale_ale_parlamentarilor__Un_drept_firesc__echitabil_si_compensatoriu