CONSULTARI intre presedintele Iohannis si partidele parlamentare, la Cotroceni. DECLARATIILE liderilor dupa intalnire [1]

Consultarile cu PSD au inceput la ora 10

.00, din delegatia social-democratilor facand parte presedintele PSD Victor Ponta, presedintele executiv Liviu Dragnea, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, Ioan Chelaru, precum si parlamentarii Andrei Dolineaschi si Gabriela Podasca.

Seful statului i-a salutat pe delegatii PSD si i-a rugat ”sa isi ocupe locurile”.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a tinut sa remarce faptul ca, fata de celelalte consultari, s-a schimbat asezarea la masa de negocieri, delegatiile fiind pe partea dreapta si reprezentantii Palatului Cotroceni, pe partea stanga a mesei.

”Vroiam sa ne asezam pe partea cealalta, din obisnuinta ( pe partea stanga, nr), a afirmat Ponta.

”Acum cred ca ceva trebuie si schimbat”, a replicat presedintele Klaus Iohannis.

”Noi suntem de acord cu toate schimbarile. Orice schimbare care ne face sa uitam de vremurile trecute este binevenita”, a declarat la randul lui Ponta.

Citeste si: Ponta, dupa consultarea cu Iohannis: Intram in normalitate, Romania avea nevoie de rolul presedintelui Citeste si: Ponta:PSD sustine alegerea primarilor din turul I si organizarea alegerilor in diaspora de catre AEP

Ponta i-a spus lui Iohannis ca PNL trebuie sa decida daca mai vrea revizuirea Constitutiei

"Trebuie luata o decizie politica daca mai sustin sau nu acest lucru, e important sa stim daca mai putem face in acest an revizuirea Constitutiei sau daca este un proiect pe care PNL nu il mai considera de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greseala, pentru ca e nevoie de modificari constitutionale", a spus Ponta, dupa consultari.

El a aratat ca discutiile privind revizuirea Constitutiei se afla deja intr-o faza avansata, existand pozitia oficiala atat a Comisiei de la Venetia, cat si a Curtii Constitutionale a Romaniei.

"Mai trebuie practic sa facem pasul urmator, adica sa ramana textele considerate acceptabile de catre Comisia de la Venetia si Curtea Constitutionala si sa trecem prin cele doua Camere si, dupa aceea, prin referendum", a adaugat Ponta.

Liderul PSD a anuntat recent ca intentia partidului este ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa fie organizat pana la sfarsitul acestui an.

Orban: PNL vrea ca votul in cazul cererilor Justitiei sa fie la vedere. Ponta nu a votat nicio cerere

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, dupa consultarile de la Cotroceni, ca liberalii sustin ca votul in cazul cererilor Justitiei adresate Parlamentului sa se faca la vedere, el acuzandu-l pe premierul Ponta ca nu a fost prezent, ca deputat, la niciun astfel de vot.

Citeste si: Orban: PNL vrea ca votul in cazul cererilor Justitiei sa fie la vedere. Ponta nu a votat nicio cerere

Blaga: PNL considera ca trei dintre legile electorale pot fi adoptate saptamana aceasta de Senat

Vasile Blaga a declarat ca delegatia PNL i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis ca Senatul poate aproba in aceasta saptamana trei dintre legile aflate in pachetul de reforma electorala, respectiv reexaminarea la legea finantarii partidelor, legea alegerilor locale si legea partidelor politice.

”Senatul poate aproba deja trei legi din acest pachet al legilor electorale. Prima lege este cea a finantarii partidelor si campaniilor. Am vazut cererea de reeexaminare, i-am transmis presedintelui punctele noastre de vedere, nu avem observatii la aceasta serie de puncte prinse in cererea de reexaminare si ea poate ajunge in plenul Senatului si miercuri, oricum este vot final", a aratat Blaga.

Copresedintele PNL a mentionat ca PNL a transmis toate amendamentele la legea privind alegerile locale, referitor la alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene, adica alegerea in doua tururi.

"Aceste amendamente le vom ridica, sigur, in plen, dar o lege mai buna trebuie, si atunci, daca va trece varianta cu primar intr-un singur tur, asta va fi, o vom accepta, iar dintre doua rele - presedinte de consiliu judetean intr-un tur sau ales dintre consilieri, acceptam varianta alegerii de catre consilierii judeteni", a explicat Vasile Blaga.

Potrivit acestuia, PNL nu are nicio observatie fata de a treia lege care ar putea fi aprobata de Senat in aceasta saptamana, legea partidelor politice.

In ceea ce priveste legea care sa favorizeze votul in diaspora, Blaga a afirmat ca acest proiect ar putea fi luat in discutie saptamana viitoare in cadrul Comisiei de Cod electoral.

"Noi suntem adeptii votului alternativ, am inteles ca si PSD. Deci, iata, nu vor fi probleme, daca doresc cu adevarat acest proiect de lege. Oamenii pot vota ca si pana acum in sectii, dar ca sa fie numarul de sectii suficiente, noi dorim ca Autoritatea Electorala Permanenta sa organizeze aceste alegeri si sa aiba si datele necesare, deci preinscrierea celor care doresc sa voteze prin corespondenta cu un timp inainte. Aici, intr-adevar, suntem intr-o discutie constitutionala. Pe noi nu ne deranjeaza sase luni, dar constitutional nu stim daca putem declansa procesul de inscriere mai devreme de declansarea alegerilor”, a afirmat Blaga.

El a continuat: ”Daca se va modifica legea, sa fie posibila preinscrierea celor care doresc sa voteze, cu sase luni, nu avem nimic impotriva".

Nicolicea: UNPR vrea ca parlamentarului incompatibil sa ii inceteze mandatul, fara vot in Parlament

Vicepresedintele UNPR, Eugen Nicolicea a declarat, luni, dupa consultarile de la Cotroceni, ca formatiunea din care face parte a propus, in cadrul temei ridicarii imunitatii, ca parlamentarului incompatibil sa-i inceteze mandatul, fara a mai fi nevoie de un vot in Parlament.

Nicolicea, care este si ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul a precizat ca, in ceea ce priveste integritatea si imunitatile, UNPR doreste modificarea statutului deputatilor si senatorilor, in sensul in care parlamentarului incompatibil sa-i inceteze mandatul, fara vot in Parlament. "Am stabilit termene clare si scurte si sunt adoptate deja in Statutul deputatului si senatorului, trei zile la comisie, cinci zile la plen, mai putin neputandu-se datorita incalcarii drepturilor prevazute in deciziile Curtii Constitutionale. Cu privire la ridicarile de imunitati, tot noi am propus, si s-a adoptat deja, modificarea statului in sensul adoptarii unei majoritati mici, majoritatea celor prezenti, pentru hotararile in care se ridica imunitatea”, a spus Nicolicea.

El a mentionat ca, in ceea ce priveste legile electorale, UNPR sprijina consensul din Parlament, avand si o nota proprie si anume faptul ca doreste sa se actualizeze listele electorale din tara si din registrul care se va infiinta pentru diaspora.

La randul sau, presedintele UNPR, Gabriel Oprea a declarat ca formatiunea pe care o conduce intelege in mod constructiv partea sa de responsabilitate in ceea ce priveste consensul national, dar asteapta si de la celelalte partide politice sa-si asume aceasta responsabilitate.

"Consensul presupune intotdeauna cooperare si chiar, uneori, compromisuri atat pentru putere, cat si pentru opozitie. Nu exista premianti sau repetenti cand vorbim de consensul Romaniei", a spus Oprea.

Cea de-a treia serie de consultari presedinte-partide vizeaza "stadiul legislatiei electorale, inclusiv cel al reglementarilor necesare asigurarii dreptului de vot al romanilor care traiesc in afara granitelor".

De asemenea, pe agenda intalnirilor se vor mai afla "discutii referitoare la procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului, precum si alte teme de interes public".

Aceasta este cea de-a treia runda de consultari pe care presedintele Klaus Iohannis o organizeaza, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, in decembrie 2014.

Prima runda de consultari a avut loc in 12 ianuarie, scopul acestor discutii fiind incheierea unui acord politic cu vederea asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale.Presedintele Klaus Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat, in urma consultarilor, un Acord politic cu scopul asigurarii, in 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua runda de consultari presedinte-partide a avut ca tematica prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare: votul in diaspora, finantarea campaniilor si a partidelor si ridicarea imunitatii parlamentare. Intalnirile s-au desfasurat in 28 ianuarie.


Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Apr 2015 - 05:52
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46191&titlu=CONSULTARI_intre_presedintele_Iohannis_si_partidele_parlamentare__la_Cotroceni__DECLARATIILE_liderilor_dupa_intalnire