"O amendare a Constitutiei, coerenta si consistenta, nu mai este posibila pana in 2016"

     Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca, pana la alegerile din 2016, o amendare a Constitutiei, coerenta si consistenta nu mai este posibila, precizand ca discutiile pot sa continue in comisia de revizuire a legii fundamentale, dar nu se poate ca Parlamentul sa adopte noua forma, in acest an

.
     Liderul UDMR a mai spus ca nu s-a abordat in cadrul consultarilor subiectul legii pensiilor parlamentarilor, dar ca "nu trebuie sa se mearga pe aceasta solutie, in aceasta perioada, cand nemultumirile populatiei sunt enorm de substantiale, si pana nu se gaseste o rezolvare a situatiei medicilor si a celor din educatie".
     Despre solutionarea mai rapida a cererilor justitiei, Kelemen Hunor a declarat ca nici acest subiect nu a fost pe agenda discutiilor cu presedintele Iohannis, dar UDMR este de acord cu accelerarea procedurilor in cazul cererilor de arestare preventiva.
     "Fara o modificare a Constitutiei, votul nu poate fi eliminat in cazul ministrilor si in cazul retinerii, arestarii si perchezitiei", a precizat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.
     Oficialul maghiar a subliniat ca, legat de legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale, UDMR nu a votat legea trimisa initial la promulgare, pentru ca nu au fost de acord cu unele prevederi, si deja a depus o serie de amendamente in comisie, pentru o forma modificata a legii.
     UDMR sustine, in cazul alegerilor locale, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin si, in cazul alegerii presedintilor de CJ, sa se faca in mod direct, dar "pot accepta si alegerea de catre Consiliul Judetean", Uniunea considerand ca nu e o miza importanta modul de alegere al presedintilor de consilii judetene, potrivit liderului sau.
     "In ceea ce priveste pragul electoral la alegerile locale, noi sustinem 3% pentru alegerile consiliilor judetene. Consideram ca este un prag rezonabil", a mai spus Kelemen.
     UDMR mai sustine, in cazul legii alegerilor parlamentare, revenirea la votul pe liste si pastrarea principiului proportionalitatii si a principiului prin care niciun judet sa nu aiba mai putin de doi senatori si patru deputati.
     "Acest lucru inseamna o reducere semnificativa a numarului de parlamentari, dar cifra de 300 nu e batuta in cuie.Va fi putin peste 300 de parlamentari", a explicat presedintele UDMR, mentionand ca sustine introducerea unui prag alternativ in acest proiect de lege.
     Kelemen Hunor s-a referit si la votul in diaspora, aratand ca UDMR considera ca trebuie sa se mearga pe varianta votului prin corespondenta, cu un criteriu extrem de important, si anume inregistrarea prealabila a celor care urmeaza sa voteze, asa cum se intampla in Germania, Franta si in multe alte state europene.   
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Apr 2015 - 05:52
 

Link știre