I-am intrebat pe alesi cata incredere au in Parlament. SURPRIZA: „Nu foarte multa”. Totusi, „unii ar merita statui” [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Imaginea Parlamentului nu este una buna, iar increderea romanilor in aceasta institutie este in scadere

. Un sondaj al CSOP, realizat in martie, arata ca 60% dintre romani au o parere oarecum proasta si foarte proasta despre Legislativ, in crestere de la inceputul anului, cand 55% dintre respondenti aveau aceasta parere. Raspunsurile unor deputati si senatori arata faptul ca nici alesii nu se indeparteaza foarte mult de aceeasi opinie, unii dintre ei spunand ca nu prea au incredere in Parlament.

Saptamana trecuta, senatorul UNPR Ionel Agrigoroaei spunea ca nu mai are foarte multa incredere in Parlament, avand in vedere ca in fiecare institutie a statului, inclusiv in Legislativ, exista grupuri infractionale care au legatura cu coruptia. Nu este insa singurul care gandeste asa.

Citeste si Un nou film pentru adultii din PSD Citeste si Ne-au scuipat in Ochi. Ziua in care au jucat mima, iar deputatul Ponta a fost absent

Incredere mare in justitie. In Parlament, nu prea

Senatorul PNL Marius Balu sustine ca, in primul rand, este si cetatean si se identifica cu opinia publica. Din acest motiv, mai ales ca „vede si in interior”, liberalul admite faptul ca „nu are o incredere foarte mare” in Parlament.

”Inainte de a fi politician, sunt cetatean al acestei tari si nu prea ies din ceea ce inseamna opinia publica legata de Parlament. Sigur ca nu am o incredere foarte mare, vad si eu ce se intampla si nu sunt deloc multumit de cum se reflecta activitatea Parlamentului in interior. Mai mult ca orice cetatean, vad si din interior ce se intampla, vad cum prioritatile unui parlamentar, de multe ori, nu sunt aceleasi cu prioritatile cetateanului. Vad cum se dau voturi impotriva justitie, vad cum se fac propuneri de lege pentru acordarea unor facilitati, unor indemnizatii de-a dreptul rusinoase. Acestea sunt numai cateva din aspectele care, zic eu, nu fac bine imaginii Parlamentului”, a declarat Balu pentu gandul.

Pentru el, justitia este cea care merita cea mai multa incredere in prezent.

Intrebat daca este multumit de facilitatile de care are parte in calitate de ales al poporului, senatorul PNL a spus ca, in contextul actual, indemnizatia este suficienta. Insa, pentru a lua in calcul o pensie speciala sau o indemnizatie marita, este nevoie de o dezbatere concreta si cu societatea civila.

”Sunt de acord, mai degraba, cu o dezbatere despre ce inseamna indemnizatia unui parlamentar. Sunt la primul mandat si acum am aflat si eu ca noua nu ne merge vechimea pe durata mandatului. Pot fi de acord cu o dezbatere despre restrictiile la care este supus un parlamentar in timpul mandatului si numai in urma unei dezbateri, la care sa participe societatea civila, ONG-urile, reprezentanti ai Parlamentului. Dar sa venim cu o propunere ca marim cu 300 de euro, sau la 3.500 de euro pentru ca nu avem camasi sa ne schimbam, mi se pare de-a dreptul o prostie. La nivelul salariilor din Romania, da, este suficient de mare pentru demnitar. Insa vreau sa va spun ca am sef de serviciu, la mine in circumscriptie, de la Directia Financiara, care are un salariu mai mare decat un parlamentar”, a explicat senatorul, facand referire la colegul sau, Ionel Agrigoroaei, care a spus ca un parlamentar ar trebui sa primeasca o indemnizatie de 3.500 de euro.

Si la Camera Deputatilor am gasit alesi nemultumiti de institutia in care au fost alesi. Deputata PNL Niculina Mocioi a precizat, la fel ca Marius Balu, ca cea mai mare incredere o are in tot ceea ce inseamna justitie. Despre Parlament insa, prea putine cuvinte. In opinia ei, procedurile sunt greoaie si este dificil sa realizezi ceva.

”Mi-as dori ca si Legislativul sa ajunga, din nou, asa cum probabil a fost, in urma cu foarte multi ani, ca si incredere pentru romani. Eu sper ca, in viitorul Legislativ, odata cu aceste schimbari pe Cod Electoral, sa avem parte si de niste proceduri mai simple. Sigur, eu sunt la primul mandat, nu am o foarte mare experienta politica in spate, dar mi-am imaginat Parlamentul altfel. Procedurile sunt greoaie, isi doresti sa faci foarte multe lucruri pozitive pentru cei care te-au trimis in Parlament si realizezi ca daca azi introduci un proiect de lege, s-ar putea sa treaca minim un an pana cand el isi urmeaza cursul. Nu este firesc”, a explicat Mocioi.

In ce priveste problema salariilor, am intrebat-o pe deputata PNL care este parerea ei ”sincera si nepopulista”. ”E un subiect delicat si subiectiv”, a inceput ea, mentionand ca difera de la caz la caz.

”Daca te raportezi la felul in care economia merge in momentul de fata, nu ar fi deloc in regula ca parlamentarii sa vina cu solicitari de genul. Daca si economia noastra ar fi ca economia Germaniei, eu sunt convinsa ca altfel ar sta lucrurile. Nu este momentul acum pentru indemnizatii mai mari sau pensii speciale”, a raspuns Mocioi, pentru gandul.

Intrebata daca pentru ea, ca femeie, este suficienta indemnizatia de aproape 5.000 de lei, liberala a spus ca, spre deosebire de colegele care investesc mult in haine, pantofi si saloane de infrumusetat, ea se descurca si cu acesti bani.

”Eu, ca femeie, am invatat sa fac foarte multe lucruri, nu cheltuiesc foarte multi bani in salon, ma rezum la o coafura speciala sau alte chestiuni de acest gen doar la evenimente speciale. In rest, stiu foarte bine sa-mi aranjez si signura parul, sa-mi fac si un machiaj potrivit. Pe o tinuta decenta poti sa dai de la 300 de lei pana la 3.000 de euro, depinde de unde te imbraci. In acest context, nu putem sa ne plangem ca aparem jalnic in fata celor care ne-au ales in colegiu sau la nu stiu ce receptie. Pana la urma, conteaza cum iti porti haina si demnitatea, daca o ai”, a mai spus ea.

”Unii parlamentari ar merita si statui”

La polul opus, senatorul PSD Sorin Iliesiu sustine ca are incredere in Parlament, in ciuda faptului ca Legislativul nu are cea mai buna imagine.

”In primul rand, am incredere in Parlament, pentru ca Parlamentul inseamna reprezentantii legitimi poporului roman si sunt de ordinul sutelor, ar trebui sa fie poate mai putini. Parlamentul are avantajul ca are doua Camere, daca prima greseste, a doua poate sa repare greseala. Cred ca Parlamentul inseamna institutia in care ar trebui sa avem incredere cel mai mult toti cetatenii”, a raspuns senatorul.

In explicatia lui, Parlamentul nu stie sa-si puna in valoare lucrurile bune, pe care, tot el o recunoaste, nu prea le face.

Intrebat daca indemnizatia de parlamentar este suficient de mare, si aici Sorin Iliesiu a raspuns evaziv, spunand ca difera de la caz la caz.

”Exista parlamentari in Romania care sunt parlamentari din 1990, 1992, care au numeroase mandate si care nu se pot lauda ca au initiat o lege importanta sau unii, nici macar, o lege neimportanta. Din aceasta cauza, evident ca indemnizatia este uriasa. Pentru cei care sunt foarte dedicati, care fac legi extrem de importante, care pot determina o asanare a societatii romanesti, pot determina o relansare a educatiei nationale, a programului de sanatate, a economiei, a pune in valoarea creativitatea si inventivitatea extraordinara a romanilor prin legi, asemenea parlamentari ar merita si statui, nu doar o indemnizatie”, a adaugat senatorul proaspat inscris in PSD.

Solutia propusa de el este insa foarte simpla: ”o lege care sa-i premieze pe cei merituosi si sa-i amendeze pe cei care nu sunt merituosi”.

Agrigoroaei: ”Cetatenii mei ar trebui sa constientizeze ca eu nu ma pot duce in haine de santier sau in trening”

Saptamana trecuta, gandul a relatat situatia senatorul Ionel Agrigoroaei, care s-a aratat nemultumit de indemnizatia pe care o primeste. In explicatia sa, un demnitar participa la numeroase delegatii si se intalneste cu parteneri strategici, deci nu se poate prezenta orisicum.

”Chiar daca pe multi i-as deranja, o mie de euro, eu, personal, stiu ca trebuie sa vin in costume si sa-mi schimb in fiecare zi si camasile, si absolut tot, pentru ca am intalniri cu delegatii din strainatate, am intalniri la cel mai inalt nivel cu tot felul de persoane importante. Poporul roman, cetatenii mei, ar trebui sa constientizeze ca eu nu ma pot duce in haine de santier sau in trening”, a declarat senatorul pentru gandul.

Si nici el nu are foarte multa incredere in Parlament, dupa cum a precizat, din cauza unor grupari infractionate, de 5-3-10%, existente chiar si in Parlament.

”Acele retele, grupuri infractionale care sunt instalate in toate structurile statului, incepand de la Parlament, acele persoane, urmarind interese personale si coordonand retele infractionale pe evaziune fiscala, pe a influenta legile pentru anumite grupuri de interese, pentru a sustine anumite grupuri infractionale din lumea interlopa, pentru a fura statul, pentru a fura cetateanul roman, alea sunt probleme serioase de siguranta nationala”, a explicat el.

Pe de alta parte, Agrigoroaei a tinut sa precizeze ca nu toti parlamentarii sunt corupti si incompetenti.

Intrebat ce salariu ar trebui sa aiba un parlamentar, Ionel Agrigoroiei a spus ca un demnitar ar trebui remunerat cu minimum 3.500 de euro, dar sa fie majorata si pedeapsa cu inchisoarea pentru politicienii corupti pana la 30 de ani, plus confiscarea averii.

„Eu spun asa. Sa aiba un salariu decent, minimum 3.500 de euro pentru un parlamentar, si in acelasi timp sa creasca anii de puscarie pentru un parlamentar care este prins ca face acte de coruptie pana la 30 de ani. Si acel parlamentar sa nu mai aiba niciun drept, sa i se confiste tot, sa i se ia absolut tot daca este prins. Pentru a avea o clasa politica care chiar sa apere interesele tarii, trebuie sa le asiguram si conditii. Eu vreau sa va spun ca ma intalnesc zilnic cu delegatii straine, dezbat tot felul de probleme economice, chiar reusesc sa promovez investitii in afara Romaniei pentru romanii nostri, pentru mediul antreprenorial romanesc, sau invers, pentru crearea locurilor de munca in Romania, si eu ma duc cu un Cielo ruginit de 15 ani la acea intalnire”, a mai spus el.

Citeste si Victor Ponta mareste ritmul laudelor pentru Klaus Iohannis: de la ”intram in normalitate”, la ”relatie impecabila” si ”IL SUSTIN DIN TOATA INIMA” Citeste si Basescu, denunt public impotriva „PLAGIATORULUI MINCINOS” Victor Ponta: „Vai de tine si de clica ta, cand romanii vor intelege cat i-ai mintit” Citeste si Cazul primarului Nichita, care si-ar fi spionat iubita cu ajutorul Politiei Locale, a ajuns in presa internationala Citeste si Ponta admite ca nu poate sa faca autostrada Comarnic-Brasov: „Toti imi spun ca a doua zi ne ia DNA-ul” Citeste si Victor Ponta: Arestarea preventiva ca regula este o greseala. Nu ar trebui sa stea cineva in inchisoare pentru ca este cumnatul lui Ponta Citeste si Ce nota isi da Victor Ponta dupa trei ani de guvernare Citeste si Traian Basescu, pe Facebook: "De sase luni, in Romania, toata lumea descinde" Citeste si Ruxandra Dragomir a vizitat-o pe Elena Udrea la Targsor. In ce stare a gasit-o Citeste si „Premierul din umbra” Predoiu, dupa razia ANAF in Vama Veche: Pe Ponta nu-l deranjeaza nimeni in cluburile din Peninsula Arabica Citeste si Vanghelie s-a dus, MICUL si BEREA rezista si s-au transferat la „interesul national”. „Venim, aplaudam si apoi mancam. Ca asa e la partid”

 

Citeste si Senatorul Agrigoroaei cere un salariu de 3.500 de euro: „Trebuie sa-mi schimb in fiecare zi camasile. Poporul roman, cetatenii mei, ar trebui sa constientizeze ca eu nu ma pot duce la intalniri in haine de santier sau in trening” Citeste si Povestea senatorului ”Criza”, milionarul amenintat cu moartea, care acum a ajuns sa cerseasca o indemnizatie de 3.500 euro pe luna Citeste si Iata de ce vor liberalii anticipate: SONDAJELE „doar pentru uz intern” arata un Ponta in picaj si o diferenta mare de scor PNL-PSD. Surpriza Iohannis
Publicat de : ---
Data publicrii: 05 Mai 2015 - 05:22
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46501&titlu=I_am_intrebat_pe_alesi_cata_incredere_au_in_Parlament__SURPRIZA__aNu_foarte_multaa__Totusi__aunii_ar_merita_statuia