Holzindustrie Schweighofer, scandal marca Rosia Montana [1]

Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer Romania se afla in aceste zile in centrul unui imens scandal generat de dezbaterile legate de noul Cod Silvic, dar si de acuzatiile conform carora incurajeaza printr-un sistem de bonificatie taierile ilegale de lemn din tara

. Amploarea discutiilor a pornit de la refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a promulga legea aprobata de Parlament de modificare a Codului Silvic invocand un argument similar companiei austriece. Iar de aici au pornit fel de fel de speculatii. Un grup de deputati si senatori PSD, PC si UDMR a initiat un proiect de lege aducand mai multe amendamente. În mare, acestea urmareau protejarea padurilor virgine si descurajarea exploatarilor haotice, autorizand Jandarmeria sa controleze transporturile de busteni. În plus, un amendament la lege prevedea stabilirea unui prag maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa si dreptul de preemptiune pentru producatorii locali din industria mobile. Holzindustrie Schweighofer, principalul jucator de pe piata lemnului a cerut printr-o scrisoare sa se renunte la acest amendament. Parlamentarii nu au tinut cont de mesajul austriecilor si au votat amendamentul. Surpriza, presedintele Iohannis a intors legea avand acelasi punct de vedere cu compania, cerand scoaterea din actul normativ a pragului de 30% si eliminarea preemptiunii pentru fabricile de mobila pe motiv ca legea ar fi de natura sa limiteze concurenta si sa creeze pe piata avantaje arbitrare.

Amendamentul in cauza strica foarte mult socotelile Holzindustrie Schweighofer, firma ce detine o pozitie dominanta in piata si vinde semifabricatele in strainatate. Într-un film realizat de Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, unul dintre oficialii companiei austriece, Karl Schmid, manager de achizitii, sustine ca in Romania se recolteaza anual 7 milioane de metri cubi de rasinoase si ca fabricile Holzindustrie Schweighofer Romania au nevoie de 4,5 milioane de metri cubi daca merg la capacitate maxima. Tot in film, unul dintre reprezentantii departamentului de achizitii, Sorin Buculei, lasa sa se inteleaga ca firma acorda un sistem de bonificatii pentru lemnul taiat ilegal. Compania a respins aceste acuzatii sustinand ca achizitiile sale sunt legale.

Scandalul in care este implicata Holzindustrie Schweighofer Romania are toate sansele sa ia amploarea celui de la Rosia Montana. Pe 9 mai se anunta mitinguri in 14 orase care sa atraga atentia asupra dezastrului din padurile Romaniei.

Tara noastra pierde in prezent 48 de hectare de padure pe zi. Fenomenul jafului a fost dezvaluit de nenumarate ori de mass-media si de diversi proprietari de paduri. Curtea de Conturi a scris intr-un raport ca in primii 12 ani de la evenimentele din 1989, din padurile statului si din cele private s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn care le-au adus hotilor minim 5 miliarde de euro. Din 2009 si pana in 2012 s-au inregistrat 31.456 cazuri de taieri ilegale de arbori la nivel national, soldate cu amenzi sau dosare penale. O investigatie RISE Project arata ca 350.000 de hectare de padure au fost rase de pe fata pamantului intre vara lui 2013 si vara lui 2014, iar in prezent 500.000 de hectare de padure nu sunt pazite, desi e obligatoriu. Cele mai afectate zone sunt in Suceava, Harghita, Covasna si mai nou Parcul National Retezat. Romania detine azi doua treimi din padurile batrane ale Europei.

Defrisarea a accelarat dramatic dupa 2000, atunci cand au venit in Romania austriecii de la Egger, Kronospan si Schweighofer. Un material aparut in “Der Spiegel” sustine ca Schweighofer reprezinta cauza defrisarilor. Conform materialului, majoritatea camioanelor cu lemne din Carpati ajung la cele patru fabrici ale companiei. “Trunchiurile de copaci care sunt cojite, taiate si maruntite in aceste fabrici ajung in Germania si Austria sub forma de peleti, parchet sau placi laminate”. Produsele Schweighofer sunt livrate la firma germana Classen, unul dintre cei mai mari producatori de laminat din lume, Denk GmbH, care produce mobila pentru cladiri de birouri. De asemenea, lanturile de supermarket Spar Österreich vand brichete de lemn din Romania.

Vasile Coman, seful unei fabrici de prelucrare a lemnului din nordul tarii, a declarat pentru "Der Spiegel" ca Guvernul Nastase a scos la licitatie in 2003, la un an dupa venirea Schweighofer in Romania, o mare parte din lemnul statului, sub forma de contracte pe zece ani. Cateva firme mari, printre care si Schweighofer, spune Coman, a pus mana pe afacere. Ori de cate ori se scoate la licitatie o padure, austriecii sunt primii veniti. “Au prioritate datorita contractului si iau intotdeauna lemnul cel mai bun la pretul cel mai mic. De abia dupa aceea incepea licitatia publica unde Schweighofer dadea din nou lovitura”, spune Coman, citat de “Der Spiegel”.Holzindustrie Schweighofer Romania au creat peste 3.100 de locuri de munca din Romania, insa fostul ministru Doina Pana sustine ca in paralel au distrus alte 50.000. Din cauza preturilor dictate de austrieci, multe companii autohtone nu fac fata, iar mii de ateliere de mobila au dat faliment in ultimii ani. Coman sustine ca el personal a dat afara 160 de muncitori in conditiile in care pretul lemnului a crescut permanent in Romania in timp ce pe piata mondiala aceasta a scazut.

Pretul padurilor autohtone este mult mai mic decat cele din Occident. În Germania, un hectar cu padure se achizitioneaza cu 20.000 de euro, in Austria cu 10.000 de euro iar in Romania poti gasi la preturi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de euro. Ieftinatatea a atras investitori precum Schweighofer, americanii de la Universitatea Harvard, care au luat 35.000 de hectare, finlandezii de la Tornatot, cu 15.000 de hectare, sau nemtii de la Prokon, 45.000 de hectare in Bacau.

Pe vremea ministeriatului Doinei Pana a fost introdusa linia telefonica 112, Radarul Padurilor. S-au primit 7.000 de telefoane in primele sase luni, 2.000 s-au dovedit ilegale, dar autoritatile au luat masuri doar intr-un singur caz. Nimeni nu a reusit sau nu a dorit sa faca vreo conexiune pana acum intre defrisarile ilegale si Holzindustrie Schweighofer Romania.


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Mai 2015 - 05:35
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46540&titlu=Holzindustrie_Schweighofer__scandal_marca_Rosia_Montana