DNA: Ar diminua eficienta anchetelor, statutul procurorilor ar fi afectat [1]

Directia Nationala Anticoruptie critica propunerea legislativa de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala initiata de mai multi deputati

.

Potrivit DNA, identificarea si pedepsirea infractorilor ar fi ingreunata, iar statutul procurorilor ar fi afecta in mod sever.

„Adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta Directiei Nationale Anticoruptie si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar.

Modificarea cadrului legislativ in regim de urgenta si in lipsa unor analize obiective care sa ateste o nevoie sociala imperioasa este nejustificata, avand in vedere ca noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, in urma unor dezbateri indelungate, care au implicat toate partile interesate. De altfel, initiatorii fac trimitere in expunerea de motive la aparitia unor evenimente care necesita schimbarea politicii penale, fara insa ca acestea sa fie indicate.

Legislatia penala trebuie sa realizeze un echilibru intre nevoia societatii de a trage la raspundere toate persoanele care au savarsit infractiuni si drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, insa modificarile propuse ar altera acest echilibru si ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor.

Dispozitiile actuale protejeaza drepturile fundamentale ale persoanelor intr-o maniera care corespunde standardele Conventiei Europene a Drepturilor Omului, astfel incat nu se justifica adoptarea unor noi standarde care nu au corespondent in traditia juridica romana sau in legislatiile altor state europene.

Pe de alta parte, stabilirea unor reguli de procedura exclusiv pentru procuror, nu si pentru ceilalti participanti la procesul penal care exercita aceleasi atributii, este atipica si indica faptul ca propunerea urmareste limitarea capacitatii investigative a organelor de urmarire penala”.

Modificari propuse la Codul de procedura penala:

1.Propunerea de modificare a art. 103 alin. 2 C.pr.pen., prin introducerea sintagmei „Condamnarea se dispune doar atunci cand instanta are convingerea ca acuzatia a fost dovedita dincolo de orice indoiala” (in loc de indoiala rezonabila) vizeaza impunerea unui standard de probatiune care este imposibil de atins.

2. Modificarea art. 106 C.pr.pen., prin introducerea obligativitatii de a inregistra audio – video toate declaratiile administrate in cursul urmaririi penale si a de a inscriptiona un suport separat pentru fiecare declaratie, poate ingreuna solutionarea cauzelor, in masura in care nu este insotita de resurse umane si materiale suplimentare pentru organele judiciare.

3.Prin introducerea unui nou alineat la art. 106 ar fi introdusa asistenta juridica obligatorie in cursul urmaririi penale pentru toti suspectii si inculpatii, indiferent de natura cauzei.

Aceasta prevedere trebuie insotita de asigurarea de resurse materiale suplimentare pentru plata avocatilor din oficiu, avand in vedere ca in prezent cazurile de asistenta juridica obligatorie sunt limitate.

4. Modificarea art. 131 C.pr.pen., prin introducerea caracterului obligatoriu al confruntarii solicitate de inculpat, incalca un principiu fundamental al procesului penal.

Textul propus poate atrage intarzieri nejustificate in solutionarea unei cauze daca inculpatul solicita sa fie confruntat cu toti inculpatii si partile unei cauze, chiar daca nu exista contradictii intre declaratii, sau daca solicita in mod repetat sa fie confruntat cu aceleasi persoane pentru dovedirea unor imprejurari diferite.


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Mai 2015 - 05:35
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46541&titlu=DNA__Ar_diminua_eficienta_anchetelor__statutul_procurorilor_ar_fi_afectat_