Victor Ponta comenteaza modificarea Codului Penal in Senat [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Seful Executivului a facut aceste afirmatii in cadrul unui interviu televizat la Digi 24, in contextul in care moderatorul i-a solicitat sa-si exprime opinia in legatura cu modificarile Codului de Procedura Penala facute in Senat

. Premierul a aratat ca nu este senator si, deci, nu a participat la sedinta Senatului, dar a spus ca votul exprimat, de 88 pentru si 20 impotriva, arata ca modificarile au fost acceptate de o larga majoritate.

"Daca vrei sa-ti faci treaba serios (...) in conditii de independenta a justitiei, lucrul este garantat si nu il poate schimba nimeni in niciun fel, si in conditii de folosire a temeiurilor legale, lucru pe care sunt convins ca il fac si se va intampla", a spus premierul.

El a aratat ca modificarile aduse de Senat nu vor impiedica activitatea procurorilor.

"Poti sa faci fara niciun fel de problema, sa documentezi dosare penale, asa am facut eu si cei care eram procurori inainte de intrarea in vigoare, in februarie parca, 2014, a noilor coduri, la fel au facut procurorii DNA inainte si la fel vor face in continuare", a spus Ponta..

Intrebat de ce au vrut senatorii sa schimbe Codul de Procedura penala, premierul a repetat ca nu este senator, nu a participat la sedinta si ca modificarile au fost votate inclusiv de reprezentantii opozitiei.

"Daca erau doar voturile senatorilor PSD era mai usor sa raspund", a spus Ponta.

Premierul si-a exprimat sustinerea si pentru eliminarea punerii catuselor celor cercetati, atunci cand acesti sunt insotiti de politisti in spatiul public, cu exceptia persoanelor violente.

"Catusele sa fie folosite impotriva celor care sunt violenti si pun in pericol integritatea politistilor", a spus Ponta.

El a adaugat ca reglementarea a fost stabilita de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si prevede ca o persoana care nu este condamnata definitiv trebuie incatusata doar in masura in care aceasta reprezinta un pericol.

"Si e un lucru bun", l-a intrebat moderatorul pe prim-ministru.

"Dca e o reglementare europeana, da, e un lucru bun. Adica, ce castigati dumneavoastra personal din faptul ca o femeie este incatusata?(...) Nu stiu ce avem de castigat daca vedem o femeie cu catuse, fara a fi condamnata definitiv", a mai spus Victor Ponta.

Plenul Senatului a adoptat, luni, amendamentul la Codul Penal si cel de Procedura penala initiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel si Ovidiu Dontu, prin care ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice”, inlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala- L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” de plenul Senatului, dupa ce saptamana trecuta legea a primit raport de admitere in comisia juridica.

Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ”suspiciunea rezonabila” ca o persoana a savarsit o infractiune”, s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.

Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este ”mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia.

Senatorii mai considera ca, in vechiul Cod de procedura penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai ”daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”, iar in noul Cod de procedura penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile.

”Asa se face ca de la inceputul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata. De aici, plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei”, se mentioneaza in motivatie.

Art 202 din Codul de Procedura Penala prevede, in varianta aflata in vigoare la acest moment, ca ”masurile preventive (retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu, arestarea preventiva, n.red.) pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".

Proiectul de lege va ajunge in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

Citeste si Cum incearca PSD sa transforme mitingul anti-defrisari intr-unul anti-Iohannis si pro-Codul Silvic Citeste si Iohannis critica modificarile propuse de PSD la Codul Penal. „Sunt neavenite, am o parere foarte proasta” Citeste si Interviu cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dupa intalnirea cu Dean Thompson privind modificarile la Codul Penal: „A fost o chestiune de CONCERN”
Publicat de : ---
Data publicrii: 12 Mai 2015 - 05:09
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46725&titlu=Victor_Ponta_comenteaza_modificarea_Codului_Penal_in_Senat