Daramarea guvernului Ponta [1]

Razboiul Ponta-Iohannis nu mai poate fi evitat

. Marea noastra nenorocire vine de la faptul ca nu avem un premier de rezerva si nici un presedinte de schimb. În cazul in care unul dintre ei clacheaza sau se clatina nu avem piese de schimb. Adica o solutie de rezerva pentru fiecare. De cand Victor Ponta se crede buricul pamantului si conduce guvernul si PSD-ul ca un caprar furios si grabit, inlocuirea sa devine o problema mai importanta si cu un calendar care incepe sa tina si de o anume stringenta. Asta in vreme ce Klaus Iohannis o tine usor, batraneste pentru ca nu are pe nimeni care sa-i sufle in ceafa. Faptul ii da siguranta si calm, semn ca are inca suficient timp la dispozitie. Nu are contracandidat si n-are de ce se grabi. În schimb, Victor Ponta, oricat de harnic incearca sa fie (si sa para), a ajuns prea repede in fata problemei inlocuitorului sau.

Cum se poate explica o asemenea uzura in ciuda rezultatelor economice bune, in ciuda mainii de fier cu care tine PSD-ul si a prezentei sale (cel mai adesea enervanta si ironica) aproape ostentative pe micile ecrane. Victor Ponta nu are nici opozitie, nici contracandidat. Nici in partidul sau si nici la Opozitie. Si cu toate acestea scade in sondaje, coboara in increderea populatiei si ocupa cu dezinvoltura postul de inamic public. Nu-l concureaza decat Traian Basescu. Care sa fie explicatia si cine sa fie de vina?

"Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn si lasa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui. Acest lucru este, deopotriva, surprinzator si fals”, a declarat Klaus Iohannis la plecarea sa in Italia. Spusele de mai sus, facute la gura avionului, nu au la baza nici raspunsul oficial al SRI si nici o cercetare prealabila a unei alte institutii, drept care nu avem de unde sti daca faptul ”surprinzator” este si fals. Surprinzator este, pentru ca prin declaratia sa Victor Ponta a declansat razboiul cu presedintele Romaniei. Nu stim daca acest lucru s-a produs in baza unui plan de lupta sau este rezultatul proverbialei sale limbarite in fata microfoanelor si a camerelor.

Oricum, Victor Ponta si-a mai bagat singur o grenada in buzunar, asteptand prilejul unui serviciu din partea prietenilor. Adica sa-i traga inelul. N-a inteles Victor Ponta nimic din insistentaa cu care DNA-ul se lupta pe viata si pe moarte sa il aresteze pe Dan Sova? N-a inteles premierul ca aceasta incrancenare in dislocarea unui personaj absolut nesemnificativ (Sova) este de fapt o etapa in demolarea protectorului sau? Adica a presedintelui PSD? N-a inteles Victor Ponta ca PSD-ul este mereu in contradictie cu imaginea americanilor despre democratia intr-un spatiu european de care au care nevoie ca de un capat de pod? Zilele trecute, daca stirile nu ne mint, Victor Ponta si Valeriu Zgonea s-au intalnit prelung la Camera Deputatilor cu Dean Thompson, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti. Ponta vorbeste engleza suficient de bine pentru a fi inteles discutia si, in subtext, mesajul. Partidul sau si majoritatea parlamentara pe care le conduce fara sa cracneasca sustin modificarea Codului Penal in privinta arestarilor. Modificarea propusa de PSD nu intoarce tara pe dos, dar incurca serios programul anglo-americano-DNA de a face curatenie mai repede, mai simplu si fara prea multe ezitari. N-a inteles Victor Ponta de la nenorocitul acela de biletel primit la Bruxelles de la Jose Manuel Barroso cu cele 8 sau 10 masuri obligatorii ca nu este in gratiile Comisiei Europene si nici ale SUA si ca este acceptat doar in masura in care se conformeaza? Adica daca executa ordinele!?

Oricat de poliglot este, Victor Ponta se face ca nu intelege comunicarea politico-diplomatica. Poate ca atata poate sau se preface. Nu stim cu certitudine. Un lucru este insa destul de limpede. Ca dupa intalnirea infructuoasa Thompson-Ponta-Valeriu Zgonea, partenerii Romaniei n-au fost nici intelesi si nici multumiti pe deplin. Numai asa se explica de ce, fara prim-ministru, numai in prezenta presedintilor celor doua Camere, reprezentantii principalelor state europene au reluat intalnirea. Ca sa ne transmita ce? Starea de inflorire a liliacului? Mobilizarea oamenilor reprezentand puterile Europei la o intalnire cu al doilea om in stat, Calin Popescu Tariceanu, si cu Valeriu Zgonea nu poate trimite decat la o insatisfactie majora. Partenerii importanti ai Romaniei nu sunt de acord cu traseul initiat de Victor Ponta si de PSD pentru modificarea Codului Penal si nici cu ”civilizarea” arestarilor orchestrate de DNA. Oricat a incercat presedintele Senatului sa pastreze o distanta diplomatica fata de interlocutorii sai, nemultumirea acestora transpare din toate comentariile si luarile de pozitie. Si ne obliga sa ne intrebam daca nu cumva principala miza a acestor intalniri o reprezinta debarcarea guvernului Ponta si temperarea PSD in initierea de modificari ale Codului Penal.

Ce ne mai spun aceste intalniri neobisnuite si neuzuale?Ca forta de presiune a Opozitiei este egala cu zero virgula ceva si ca singura solutie de a mai tempera modificarile si initiativele premierului dezinvolt vine din interventia tarilor europene. Si mai ales a SUA.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Mai 2015 - 04:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46891&titlu=Daramarea_guvernului_Ponta