In vreme ce parlamentarii de la Bucuresti trag de timp in cazul Sova, Comisia Europeana ii transmite Romaniei un MESAJ foarte clar, urmat de un AVERTISMENT [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

De mai bine de doua luni, senatorii se incurca in cererea de ridicare a imunitatii lui Dan Sova

. Desi a fost audiat, la sfarsitul lunii martie, si cu toate ca votul in plen a fost dat, senatorii juristi au decis, miercuri, sa reia intreaga procedura. Aceasta decizie a fost invalidata insa de Biroul Permanent, care a cerut o amanare. Totul dupa ce Curtea Constitutionala a admis existenta unui conflict juridic intre Parchet si Senat, din cauza lipsei unei hotarari care sa constate rezultatul votului.

In cele din urma, Senatul a redactat respectiva hotarare, care, dupa ce a fost contestata de PNL, a fost declarata neconstitutionala. Desi varianta cea mai simpla ar fi fost o reinterpretare a votului, senatorii juristi, cu o majoritate social-democrata, au decis reluarea intregii proceduri pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova.

De altfel, nemultumiri la adresa justitiei sunt chiar din partea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. El i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare semnata de alti patru senatori, sa o demita pe presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, si pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

In timp ce in Romania persista problemele legate de ridicarile de imunitati, Bruxellesul nu a uitat de ultimul raport MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare), in care ne-a fost atrasa atentia tocmai din cauza tergiversarilor si a modului netransparent prin care sunt votate cererile de ridicare de imunitati. Comisia Europeana aminteste autoritatilor romane, intr-un interviu acordat gandul, ca cererile de incepere a urmarii penale, de retinere si arestare preventiva, nu sunt tratate transparent si nu exista un set de criterii.

„Raportul MCV pe 2014 a aratat faptul ca deciziile Parlamentului, atunci cand vine vorba de a permite ca justitia sa-si desfasoare anchetele in cazul parlamentarilor, la fel ca in cazul cetatenilor, sunt in continuare intarziate si nu se bazeaza pe un set de criterii obiective. De altfel, Parlamentul a dat dovada si de reticenta in aplicarea unor decizii ale Curtii Constitutionale sau ale instantelor”, a declarat declarat Christian Wigand, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru justitie, Vera Jourova, pentru gandul.

Pe de alta parte, Comisia Europeana subliniaza faptul ca Romania a facut numeroase progrese, in special cand vine vorba despre institutiile juridice sau de integritate (amintim faptul ca activitatea DNA si ANI a fost laudata). Ca de fiecare data cand suntem laudati din afara tarii pentru aceste progrese recente, reprezentantul Comisiei aminteste ca lupta impotriva coruptiei nu s-a terminat.

„Este foarte important ca acest progres sa fie sustenabil si ca evolutiile sa nu fie reversibile. Au fost inregistrate progrese in Romania, dar in continuare mai este foarte multa treaba de facut. Asa cum a spus si prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, la adoptarea raportului MCV, Romania este pe drumul cel bun si nu trebuie sa se abata de la el. Combaterea coruptiei ramane cea mai mare provocare si cea mai mare mare prioritate”, a adaugat Comisia Europeana.

Desi Comisia Europeana evita sa faca referire la cazuri punctuale, raspunsul europenilor vine intr-un context sensibil in Romania. „Urmatorul raport va cuprinde analiza situatiei din cursul acestui an si vom face o serie de recomandari pe care sa le urmati”, a conchis purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie.

Cazul Sova

La cateva ore dupa ce Comisia Juridica a Senatului decisese sa se reia votul in cazul cererii de arestare a lui Dan Sova, Biroul Permanent a invalidat decizia pe motiv ca nu a intrunit votul a jumatate plus unu, amanand pana marti rezolvarea situatiei. Daca pana atunci nu se va primi niciun raspuns, plenul Senatului va lua o decizie.

Pe 25 martie, 79 de senatori au votat pentru incuviintarea arestarii, iar 67 impotriva. Majoritatea din Senat a decis in Comisia Juridica ca votul dat nu este pentru incuviintarea retinerii si arestarii, dar CCR a decis ca votul a fost neconstitutional deoarece s-a bazat pe un regulament neconstitutional.

De atlfel, nu este prima data cand Comisia Europeana reactioneaza in cazul senatorului Dan Sova. In timp ce senatorii respingeau cererea de retinere si arestare preventiva pe numele lui, partenerii europeni ne aminteau de recomandarile din raportul MCV.

"Asteptam o implementare consistenta si substantiala a recomandarilor noastre (din cadrul MCV - n.r)", a precizat pentru MEDIAFAX un oficial din cadrul Comisiei Europene, dupa ce Senatul a respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova.

In raportul MCV pentru Romania, publicat pe 28 ianuarie, se afirma ca "au existat sperante ca noul Statut al deputatilor si senatorilor, adoptat in iulie 2013, sa introduca o abordare mai sistematica si mai coerenta, in concordanta cu principiul egalitatii in fata legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat sa fie caracterizat de intarzieri in ceea ce priveste admiterea si respingerea cererilor formulate de organele de urmarire penala in vederea ridicarii imunitatilor deputatilor si senatorilor".

Documentul noteaza faptul ca, in cursul anului trecut, procurorii DNA au cerut Parlamentului sa aprobe arestarea preventiva a opt deputati si a unui senator, care fusesera acuzati de infractiuni de coruptie. Dintre cele noua cereri, cinci au fost respinse: patru de catre Camera Deputatilor si una de catre Senat.  

Citeste si Comisia Europeana reactioneaza in cazul Sova: Asteptam o implementare substantiala a recomandarilor MCV Citeste si Cazul Sova, amanat pana saptamana viitoare. Senatorii „s-au incurcat” in numarul de voturi din Comisia juridica Citeste si Tariceanu ii scrie lui Iohannis sa le demita pe Livia Stanciu - sefa ICCJ si pe Codruta Kovesi - DNA si sa fie de acord cu modificarea Codului de Procedura Penala
Publicat de : ---
Data publicrii: 28 Mai 2015 - 05:39
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47174&titlu=In_vreme_ce_parlamentarii_de_la_Bucuresti_trag_de_timp_in_cazul_Sova__Comisia_Europeana_ii_transmite_Romaniei_un_MESAJ_foarte_clar__urmat_de_un_AVERTISMENT