Breban, dat afara de la ICR, dupa ce a spus ca Patapievici ar merita ??impu?cat?? [1]

După intervenția din cadrul ședinței de la Academia Romană, unde Nicolae Breban a declarat că Liiceanu și Patapievici ar merita ‘'impușcați'', șeful ICR, Radu Boroianu, a anunțat oficial că se va despărți instituțional de acesta

.

Citește și: Reacţia lui Liiceanu, după ce Nicolae Breban a spus că ar trebui să fie impuşcat

Intr-un text intitulat "Despărţirea de Breban (şi nu numai)?", semnat de Radu Boroianu şi publicat vineri pe site-ul ICR, preşedintele Institutului işi expune pe larg punctul de vedere cu privire la academicianul şi scriitorul Nicolae Breban, care urma să ocupe funcţia onorifică de preşedinte al Consiliului consultativ al instituţiei. "Din păcate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinţă să răstălmăcească propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Preşedintelui ICR, şi s-a inchipuit instalat ca Despot al instituţiei. Oricat de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali. Oricat te-aş preţui, oricat m-aş fi opus şi altor excluderi aberante apărute din orgoliile altora şi citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivănescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban şi Liviu Antonesei sau Corneliu Baba, şi chiar Horia Bernea, mă despart şi de atitudinea Domniei Tale. Şi de oricine care a ridicat sau va ridica sabia ca să reteze! Voi continua să cred in valoarea operei tale scriitoriceşti şi in special in informaţia ta enciclopedică, Nicolae Breban!", spune Radu Boroianu.

Potrivit unor informații apărute pe surse, intr-o şedinţă a Academiei Romane, Nicolae Breban ar fi declarat că Gabriel Liiceanu și Horia Patapievici ‘'ar merita impușcați''. Scriitoarea Ileana Mălăncioiu, participant la intalnirea respectivă şi care i-ar fi replicat lui Breban, nu a dorit să comenteze incidentul.

Patapievici: ‘'Aștept explicațiile președintelui Academiei''

In replică, Horia-Roman Patapievici a declarat pentru Mediafax că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.

Citește și: Patapievici, despre declaraţia lui Nicolae Breban că ar merita să fie impuşcat

De asemenea, scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este "Nu sunt de acord să fiu impuşcat".

‘'Sunt consternat de faptul că in interiorul Academiei cineva poate cere impuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural intre ei. Iar in momentul in care dumneavoastră, de la Mediafax, aţi cerut explicaţii, domnul Breban a intărit, de fapt, a spus că este o metaforă, dar precizarea lui e şi mai consternantă. (n.r. -Breban a răspuns că a folosit \'o metaforă, poate nefericită\' atunci cand a fost intrebat de ce a spus că Patapievici trebuia impuşcat). El spune că, dacă eu aş fi trăit in Polonia şi aş fi scris in Polonia, pană acum aş fi fost deja impuşcat. Şi regreta faptul că romanii nu reacţionează. Altfel spus, el regretă că romanii nu m-au impuşcat incă. E ceva incredibil. Sunt consternat. Aştept explicaţiile nu numai ale preşedintelui Academiei, dar şi ale preşedintelui care a prezidat secţiunea de literatură şi filologie. E vorba de academicianul Eugen Simion, care nu a spus nimic in timpul şedinţei. Spre onoarea lor, Ileana Mălăncioiu şi domnul Brancuş au reacţionat. Au salvat onoarea secţiunii, dar preşedintele de secţiune nu a avut nimic de replicat", a declarat Horia-Roman Patapievici.

Deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a scris, vineri seară, pe pagina sa de Facebook, că Academia Romană trebuie să se delimiteze de scandaloasele declaraţii făcute de academicianul Nicolae Breban, care, intr-o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui impuşcaţi.

Cine este Breban

Nicolae Breban este un important romancier roman. Cel mai cunoscut roman al său este ‘'Bunavestire'', care in timpul comunismului, fusese refuzată, pe rand, de Editurile Cartea Romanească și Eminescu.

In aprilie 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea acestuia de colaborator al fostei Securităţi. Un an mai tarziu, Inalta Curte de Justiție și Casație a decis irevocabil că Breban nu a fost un colaborat al Securității.

Noul președinte ICR, Radu Boroianu, anunțase odată cu numirea sa la șefia institutului că Nicolae Breban va fi președintele onorific al consiliului consultativ ICR.

 

70% Reducere la peste 500 de modele pentru barbati, copii si femei! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 02 Iun 2015 - 05:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47223&titlu=Breban__dat_afara_de_la_ICR__dupa_ce_a_spus_ca_Patapievici_ar_merita_??impu?cat??