Procurori: O asociatie controlata de Ghita a primit fonduri bugetare fara a indeplini conditii legale [1]

Procurorii DNA Ploiesti care instrumenteaza cel mai nou dosar in care deputatul Sebastian Ghita este urmarit penal pentru dare de mita si spalare de bani alaturi de fostul primar al municipiului Ploiesti Iulian Badescu sustin ca o asociatie cu caracter sportiv controlata de deputat a primit de la bugetul local 1

.500.000 de lei fara a indeplini conditiile legale.

Astfel, potrivit unor documente ale procurorilor obtinute de MEDIAFAX, in anul 2013, in perioada in care Iulian Badescu detinea functia de primar, Asociatia Basket Club Asesoft despre care procurorii spun ca face parte "din grupul de firme controlate de catre deputatul Ghita Sebastian Aurelian” a primit o finantare nerambursabila in cuantum de 1.500.000 de lei de la bugetul local, finantare acordata in cadrul unui concurs de proiecte derulat prin Clubul sportiv Municipal Ploiesti, institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti.

Conform procurorilor, initial Consiliul Local Ploiesti a acordat in anul 2013 suma de 300.000 de la bugetul local pentru acordarea de finantari nerambursabile in domeniul sportului. Ulterior, printr-o rectificare a bugetului, suma a fost majorata cu 600 la suta, respectiv cu 1.500.000 de lei, de la 300.000 de lei la 1.800.000 de lei.

Procurorii sustin ca una dintre conditiile impuse participantilor in Caietul de sarcini pentru selectia publica de proiecte a fost aceea ca acestia sa faca dovada ca detin 10 la suta din valoarea totala a finantarii, desi dovada unei astfel de contributii nu este prevazuta de lege.

"Solicitarea dovezii aratate limiteaza in mod vadit libera concurenta atat in ceea ce priveste entitatile eligibile cat si valoarea proiectelor depuse. Mai mult, dovada detinerii in contul bancar la o anumita data a unei sume de bani nu prezinta garantia ca solicitantul va detine suma necesara cofinantarii la data desfasurarii activitatii obiect al finantarii nerambursabile solicitate si, pe cale de consecinta, nu prezinta relevanta” se arata in documentele citate.

Conform anchetatorilor, asociatia Basket Club Asesoft Ploiesti, care functioneaza la aceeasi adresa cu SC Asesoft International SA, a primit imprumut bani de la Asesoft pentru a face dovada ca detine cofinantarea de zece procente.

In plus, procurorii sustin ca Asociatia Asesoft nu detinea echipa de jucatori si nu derula activitate sportiva, ci doar sustinea activitatea sectiei de baschet a CSU Ploiesti, dar si ca in alocarea banilor criteriile de selectie aplicate asociatiei are ar fi controlata de Ghita nu au fost aceleasi cu criteriile aplicate celorlalti participanti la selectia de proiecte.

Deputatul Sebastian Ghita, seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatul Vlad Cosma se afla sub control judiciar de peste 120 de zile in dosarul in care DNA Ploiesti ancheteaza modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic.

Pe 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, actiunile si conturile lui Sebastian Ghita, precum si pe conturile a 51 de societati comerciale controlate de acesta, in dosarul in care deputatul este urmarit penal pentru trafic de influenta si evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

In aceeasi zi, DNA a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a fost extinsa actiunea penala fata de Sebastian Ghita, pentru infractiunile de trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata. Aceste noi infractiuni se adauga celei initial retinute in sarcina lui Sebastian Ghita, respectiv cea de sprijinire a unui grup infractional organizat.

Marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa ridice sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe firmele controlate de Sebastian Ghita in cazul a sase dintre acestea, restul contestatiilor urmand sa se judece ulterior.

Astfel, instanta suprema a decis ridicarea sechestrului in cazul firmelor SC 360 Revolution SRL, Asesoft International SA, Ridzone Computers SRL, Q'Net International SRL, SC Studio Harry SRL si SC A&S World Travel SRL.


Publicat de : ---
Data publicrii: 08 Iul 2015 - 05:10
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48275&titlu=Procurori__O_asociatie_controlata_de_Ghita_a_primit_fonduri_bugetare_fara_a_indeplini_conditii_legale