Tsipras nu mai are majoritate. Ce se va intampla cu acordul de la Bruxelles si actuala guvernare [1]

Dupa summitul maraton de a Bruxelles, unde a stabilit impreuna cu creditorii liniile directoare ale unui acord mult mai dur pentru Grecia decat cel respins la referendumul de pe 5 iulie, premierul Alexis Tsipras s-a intors la Atena pentru a cauta sprijin parlamentar

.

Guvernul trebuie sa alinieze TVA-ul la cota de 23%, sa aprobe reformarea sistemului de pensii, sa introduca noul Cod de procedura civila. Totul pana pe 15 iulie. Urmeaza un alt termen limita, pe 22 iulie. Pentru aceasta Tsipras trebuie sa se asigure ca va avea sustinere in Parlament.

Premierul se afla intr-o situatie extrem de dificila. Nu poate fi sigur nici macar pe sustinerea propriului partid – Syriza. Liderul aripii radicale a partidului, ministrul Energiei, Panagiotis Lfazanis, a declarat deja jurnalistilor ca nu va vota in vafoarea noii legislatii, dar nici nu va demisiona din guvern. ”Asa-zisii nostri parteneri condusi de regimul german s-au purtat cu tara noastra de parca este colonia lor si nu sunt nimic mai mult decat niste santajisti brutali si niste asasini economici”, a spus Lafazanis.

În Syriza, o coalitie de mai multe partide de stanga, pornind de la unele radicale si pana la unele apropiate de social-democratie, s-a declansat o insurectie. O arata si declaratia purtatorului de cuvant al grupului parlamentar, Nikos Filis. El a cerut deputatilor care nu vor sa voteze pentru acord sa demisioneze. Regulamentul partidului prevede de altfel foarte limpede ca deputatii vor fi dati afara din partid in asemenea situatii.

Aceeasi pozitie si din partea Partidului Grecilor Independenti, partener de coalitie al Syriza. Liderul formatiunii, ministrul Apararii Panos Kammenos, a declarat ca nu va vota pentru acordul de la Bruxelles. Oarecum criptic, Kammenos a spus ca va sprijini guvernul. Purtatoarea de cuvant a partidului lui Kammenos, Marina Chrysoveloni, a declarat presei ca exista limite ale sustinerii acordate guvernului, ”limite trasate de votul la alegerile din ianuarie si de referendumul din iulie”.

Alexis Tsipras stie ca in urma cu o saptamana, cand a fost vorba sa se voteze un proiect de acord mai favorabil Greciei, 17 deputati ai coalitiei de la guvernare s-au opus. Majoritatea care i-a ramas este de 12 deputati. Unii analisti considera ca fronda din coalitie se va ridica la circa 30 de deputati de aceasta data. Pana acum, 15 parlamentari care in urma cu o saptamana au votat pentru amintitul proiect au declarat ca nu vor mai face asta cu actualul proiect stabilit la Bruxelles duminica.

În ciuda acestei ”rebeliuni”, acordul are sanse sa treaca de parlamentul elen cu sustinerea actualei opozitii – Noua Democratie, PASOK si To Potami. O asemenea perspectiva ar deschide calea catre demisia guvernului si catre alegeri anticipate, sustineau in urma cu cateva saptamani mai multi analisti europeni. Nu atat pentru ca Tsipras este un om al principiilor, ci pentru ca aceasta i-ar da ocazia sa epureze aripa dura a Syrizei si sa se astearna la o guvernare lipsita de sincope. Sondajele arata inca o sustinere importanta pentru Syriza, care ar castiga acum orice scrutin.

Tsipras prefera sa ramana la guvernare chiar si in conditiile in care nu mai are sustinerea coalitiei. Publicatia Kathimerini scrie ca Tsipras favorizeaza varianta unui guvern minoritar, sprijinit de actuala opozitie, fara a introduce in aparatul guvernamental deputati conservatori sau social-democrati.

Oficiosul partidului lui Tsipras, Avgi, scrie insa ca ”apare perspectiva remanierii guvernului, a refacerii majoritatii parlamentare, ceea ce va duce in curand la alegeri”.

O alta optiune pe langa cele ale guvernului minoritar si alegerilor anticipate este demisia lui Tsipras si constituirea unui guvern de tehnocrati. Noul premier, scrie Reuters, ar putea fi guvernatorul bancii centrale, Yannis Stournaras, sau judecatorul Pnagiotis Pikrammenos (care a mai fost pentru scurt timp premier, in 2012). Marea problema este ca un asemenea guvern nu ar avea legitimitate democratica si ca, in cazul in care Tsipras nu ar mai fi de acord cu acest executiv, partidul sau ar putea oricand tranti guvernul. Asa s-a intamplat cu guvernul tehnocrat al lui Lukas Papademos, in 2011, cand nu a mai avut sprijinul conservatorilor.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Iul 2015 - 05:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48392&titlu=Tsipras_nu_mai_are_majoritate__Ce_se_va_intampla_cu_acordul_de_la_Bruxelles_si_actuala_guvernare