Horia Simu ramane in arest, avocatul cercetat in acelasi dosar, sub control judiciar [1]

Decizia luata de Inalta Curte de Casati si Justitie (ICCJ) in cazul omului de afaceri Horia Simu este definitiva

.

Simu a fost arestat, pe 3 iulie, pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), dar a contestat decizia.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, ca avocatul iesean Constantin Zaharia-Lefter, cercetat in acelasi dosar cu Simu, sa fie pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia instantei nu este definitiva, ci poate fi contestata atat de aparatorul din Baroul Iasi, cat si de Directia Nationala Anticoruptie.

Horia Simu este suspectat ca, in perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), prin depunerea la un dosar de despagubire a unui imobil a mai multor inscrisuri, printre care o adeverinta medicala si o expertiza extra-judiciara din 2006 intocmita de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire in natura si de urgenta in solutionarea dosarului, potrivit procurorilor.

Aceleasi documente au fost depuse anterior si la emiterea dispozitiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii Bucuresti din 7 septembrie 2007.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluarii facute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu si cu aprobarea de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a raportului de evaluare, intocmit in conditii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, suma primita de Horia Simu in mod necuvenit.

Horia Simu a cumparat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliata in SUA.

In 18 mai 2005, Mihaela Cojocaru a solicitat Primariei Capitalei emiterea unei dispozitii de retrocedare, in echivalent, la nivelul sumei de 244.928.107.524 de lei vechi, sub forma de titluri de valoare nominala folosite in procesul de privatizare, a imobilului compus din 97.516 mp de teren si o cladire cu parter si doua etaje, garaj si magazie, situat in Bucuresti, strada Virtutii si strada Fabricii, astfel cum este identificat in planul anexat raportului de expertiza intocmit de Zizi Dumitrescu, efectuat in cauza ce a format obiectul unui dosar dela Tribunalul Bucuresti - Sectia Civila.

In timpul demersurilor efectuate catre Primaria Municipiului Bucuresti, in baza contractului de vanzare-cumparare de drepturi litigioase, autentificat sub nr. 494/03.04.2006, Mihaela Cojocaru, domiciliata in SUA, a vandut lui Horia Simu drepturile prezente si viitoare privind suprafata de 97.509 mp teren situat in Bucuresti, in zona cuprinsa intre Soseaua Virtutii si str. Fabricii, care a facut parte din zona cunoscuta sub denumirea de "Ferma Ciurel", pretul dreptului litigios privind aceasta suprafata de teren fiind de 1.500.000 de dolari, mai arata procurorii.

Procurorii il cerceteaza in acelasi dosar si pe avocatul Constantin Zaharia- Lefter, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, pentru abuz in serviciu.

Potrivit DNA, pe 28 februarie 2008, Zaharia- Lefter, in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat, fara respectarea prevederilor legale, un raport de evaluare, intocmit de expertul evaluator Florin Alexandru Hanu, corespunzator unui dosar de despagubire din 2007.Conform anchetatorilor, in raport expertul ar fi supraevaluat terenul de 97.509 mp.

Constantin Zaharia- Lefter este avocat in Baroul Iasi si sotul judecatoarei Oana Zaharia-Lefter din cadrul Tribunalului Iasi. Zaharia Lefter a fost si consilierul fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.

De asemenea, in cauza, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Ingrid Zaarour, Theodor Catalin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoras si Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu), presedinte, vicepresedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), la data faptei, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In cauza, mai este urmarit penal si Florin Alexandru Hanu, expert evaluator, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Potrivit anchetatorilor, in cursul lunii ianuarie 2015, ANRP a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, la data de 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Theodor Catalin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoras, Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu) si alte persoane - membri ai comisiei - au aprobat raportul de evaluare, intocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzator dosarului de despagubire nr. 38386/CC/2007, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu.

In cuprinsul raportului intocmit cu nerespectarea standardelor si legislatiei in domeniu, valoarea totala la care a fost evaluat imobilul supus despagubirii (teren in suprafata de 97.509 metri patrati situat in Bucuresti, in zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu aceasta suma, si facilitand obtinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de catre inculpatul Simu Horia, in acelasi cuantum.

In cauza, procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile fata de Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu).

Theodor Catalin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoras si Florin Alexandru Hanu au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, alaturi de Zaarour Ingrid sub control judiciar, la data de 9 aprilie 2015, pentru fapte asemanatoare.

In dosarul ANRP, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, la 9 aprilie, trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, precum si a patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Astfel, in fata instantei vor ajunge fostii deputati Marko Attila si Theodor Nicolescu, fostul presedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, Remus-Virgil Baciu si Constantin-Catalin Canangiu.

De asemenea, au fost trimisi in judecata si expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

"Prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati din prezenta cauza au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.

Dosarul a fost mutat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la Curtea de Apel Bucuresti dupa ce Catalin Theodor Nicolescu si Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Iul 2015 - 05:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48399&titlu=Horia_Simu_ramane_in_arest__avocatul_cercetat_in_acelasi_dosar__sub_control_judiciar