Lupte in vest, la 40 km de frontiera cu Romania [1]

Departe de Donbas, in vestul Ucrainei au loc lupte intre ultranationalisti si politie intr-o zona strategica la frontierele cu Romania, Slovacia, Ungaria si Polonia

. La Kiev, Parlamentul examineaza o reforma vizand o autonomie marita pentru estul separatist.

Departe de Donbas, ultrana­tionalistii Pravi Sektor sfideaza Kievul. In vestul tarii, la Mukacevo, au avut loc in weekend adevarate scene de razboi cand fortele de ordine ucrainene au fost tinta focurilor unui grup paramilitar al Pravi Sektor inarmat pana in dinti, incident soldat cu trei morti si 13 raniti. Acestia isi disputau cu mafia locala o zona de influenta, unde traficul de tot felul este foarte raspandit. Autoritatile ucrainene au lansat o \'operatiune speciala\' pentru dezarmarea grupului, dar militantii s-au regrupat in padure, in apropierea frontierelor ungare si slovace. Au refuzat sa depuna armele si au ridicat baraje rutiere pentru a impiedica venirea de noi forte de ordine.

Unitati ale Garzii nationale au fost desfasurate in regiunile Mukacevo si Lviv si procurorul Transcarpatiei a deschis o procedura pentru \'act terorist\' contra grupul ultranationalist. Evenimentele intervin departe de Donbas dar intr-o zona strategica, situata la o distanta echivalenta de circa 40 km de frontierele cu patru state – Romania, Slovacia, Ungaria si Polonia. O geografie care a favorizat intotdeauna traficul transfrontalier si o mafie care controleaza aceasta contrabanda.  Este vorba de un conflict care a degenerat, intre anturajul lui Mihailo Lanio - fost deputat al Partidului Regiunilor care imparte banii din trafic si intretine oameni inarmati - si  Pravi Sektor. Un ziarist ucraineam sosit la locul incidentelor declara ca \'afacerile din contrabanda cu tigari sunt singurul motiv al confruntarilor dintre cele doua grupuri\'. Liderii Pravi Sektor sustin ca au dorit sa curete regiunea de trafic si mafie si incidentul intervine pe fondul exasperarii populatiei de lipsa de rezultate a autoritatilor in lupta contra coruptiei si crimei organizate.

Violente si autonomie

Potrivit Consiliului ucrainean de securitate si aparare, in noile violente din estul Ucrainei, separatistii au utilizat piese de artilerie de calibru 152 mm, interzise pe front prin acordurile de la Minsk si tirurile contra armatei ucrainene au fost cele mai ample de la semnarea acestor acorduri. Noua rabufnire de violenta a intervenit inaintea unui vot in Parlamentul ucrainean asupra proiectului de reforma vizand acordarea unei autonomii mai largi pentru regiunile din estul separatist.

Occidentul considera aceasta reforma ca pe un pas spre reglementarea politica a conflictului, care a facut peste 6.500 de morti in 15 luni, si preseaza autoritatile pro-occidentale de la Kiev sa gaseasca un acord cu reprezentantii separatistilor pro-rusi. Potrivit media europeana, cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, François Hollande, au luat initiativa de a telefona marti seara presedintele Parlamentului ucrainean, Vladimir Groisman, pentru a evoca subiectul.

Cei doi oficiali europeni \'s-au felicitat pentru debutul reformei constitutionale axata pe descentralizare\' si au solicitat \'luarea in seama a particularitatilor\' teritoriilor aflate sub controlul rebelilor \'cum prevad acordurile de la Minsk\', a precizat, miercuri, ambasada germana in Ucraina. Venita miercuri la Kiev, secretarul adjunct de Stat american, Victoria Nuland, a transmis acelasi mesaj presedintelui Parlamentului si a ramas in capitala ucraineana si joi, prima zi a examinarii de catre deputati a proiectului de reforma. 

Textul de reforma acorda puteri consiliilor regionale si locale, dar, contrar asteptarilor rebelilor, nu confirma definitiv statutul semiautonom al teritoriilor aflate sub controlul lor.

29 lei la orice model comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Iul 2015 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48446&titlu=Lupte_in_vest__la_40_km_de_frontiera_cu_Romania