Ordonanta privind salariile demnitarilor nu a fost retrasa [1]

Ordonanta privind cresterea salariilor demnitarilor este in vigoare

. Cine sunt demnitarii vizati de ordonanta si ce salarii vor avea. Premierul Ponta a recunoscut intr-un fel ca de la el a plecat ideea maririi salariilor demnitarilor.

Ponta: nu va exista un act prin care sa se retraga ordonanta

Ordonanta privind marirea salariilor pentru 68 de demnitari nu a fost retrasa in sedinta de guvern de miercuri. Pe site-ul Executivului nu a aparut nicio informatie in acest sens (de fapt, de o buna bucata de vreme, nu se mai publica pe site ce s-a decis in sedintele de guvern – n.a.) dar confirmarea a venit chiar de la premierul Ponta, miercuri noaptea la B1 TV. El a anuntat ca nu se retrage ordonanta, ci se va astepta rectificarea bugetara pentru efectuarea de modificari. „Categoric trebuie facuta modificarea la momentul rectificarii bugetare. Nu are resursa bugetara (...) Nu va exista un act guvernamental prin care sa se retraga ordonanta. Nu, pentru ca Gabi Oprea nu merita chestia asta, ca el a fost corect…”.

Joi 9 iulie, intr-o interventie telefonica tot la B1 TV, Victor Ponta spunea: „Voiam sa fac, insa, o precizare legata de ordonanta cu salariile demnitarilor. Eu n-am fost de acord cu ea. Miercuri, ieri am ajuns in Bucuresti si n-am fost de acord. Am spus ca, intr-adevar, demnitarii trebuie sa fie bine platiti, dar odata cu Legea salarizarii, cand mariti salariile la toata lumea (...) Miercuri in sedinta de guvern vom adopta o altfel de decizie: nu se maresc salariile la ministri si la presedinte decat odata cu salariile tuturor bugetarilor...”.

Cine sunt demnitarii si ce salarii vor avea. Sumele brute

Klaus Iohannis – presedintele Romaniei – 21.540 lei

Victor Ponta – prim ministru – 21.540 lei

Gabriel Oprea – viceprim ministru – 20.000 lei

Calin Popescu Tariceanu – presedintele Senatului – 21.540 lei

Valeriu Zgonea – presedintele Camerei Deputatilor – 21.540 lei

24 de membri ai BP al Camerei si Senatului (vicepresedintii, secretarii si chestorii se aleg la fiecare inceput de sesiune parlamentara) – 19.055 lei

Dragos Ilescu – presedintele Consiliului Legislativ – 19.055 lei

Nicolae Vacaroiu – presedintele Curtii de Conturi – 19.055 lei

Victor Ciorbea – presedintele institutiei Avocatul Poporului – 19.055 lei

Eduard Hellvid – directorul SRI – 19.055 lei

Mihai Razvan Ungureanu – directorul SIE – 19.055 lei

Marcel Opris – directorul STS – 19.055 lei

Lucian Pahontu – directorul SPP – 19.055 lei

Sorin-Dan Mihalache, Ion Oprisor, Lazar Comanescu, Dan-Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin-Stefan Marinescu, Elena-Simina Tanasescu, Laurentiu, Stefan, Mihaela Ciochina, Sergiu Nistor – consilieri prezidentiali – 19.055 lei

Bogdan Aurescu, Daniel Constantin, Mircea Dusa, Orlando Teodorovici, Rovana Plumb, Mihai Tudose, Dominic Gerea, Robert Cazanciuc, Sevil Shhaideh, Nicolae Banicioiu, Gratiela Gavrilescu, Sorin Campeanu, Sorin Grindeanu, Gabi Szabo, Marius Nica, Ioan Vulpescu, Iulian Matache – ministri – 19.055 lei

Eugen Nicolicea, Angel Talvar, Liviu Pop – ministri delegati – 19.055 lei

Ion Moraru – secretar general al guvernului – 19.055 lei

Vlad Stoica – seful cancelariei primului ministru – 19.055 lei

Dupa cum se poate vedea nici vorba de cresterea salariilor sefei DNA, Laura Codruta Kovesi si sefei instantei supreme, Livia Stanciu asa cum au afirmat unii ziaristi urechisti sau aflati in goana dupa senzationalul ieftin, marca Dan Diaconescu. Sumele sunt brute, deci in mana, demnitarii vor lua mai putin.

Ce se va intampla in luna august?

Exista insa o problema. Ordonanta nr.14 /2015 privind salariile demnitarilor (care de fapt completeaza ordonanta de Urgenta nr.83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015...) ESTE ÎN VIGOARE. În finalul Ordonantei 14/2015 nu este trecuta expres o data a intrarii in vigoare, caz in care un act normativ intra in vigoare la 3 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Se pune deci intrebarea: ce se va intampla din luna august, pentru ca ordonanta prevede ca salariile prezentate in grila de mai sus sa fie platite din luna august. Si ar mai fi o problema. Victor Ponta vorbeste de cresterea tuturor salariilor tuturor bugetarilor. Dar daca ne uitam la OUG 83/2014 observam ca pentru anul 2015 salariile sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2014. Exista o serie de exceptii care apar in Legea 71 din 3 aprilie 2015 privind aprobarea OUG 83/2014. Ramane de vazut daca nu cumva fraza cu „marirea salariilor tuturor bugetarilor” va fi una pur electorala si care nu se va traduce in fapte.

Ponta recunoaste paternitatea cresterii salariilor

În cadrul emisiunii de la B1 TV, Victor Ponta a recunoscut ca in luna martie a vorbit cu presedintele Iohannis pe tema cresterii salariilor demnitarilor. „În luna martie a avut o discutie eu cu domnul Iohannis, urmand sa-i trimit sefului Cancelariei grila pentru angajatii Presedintiei”. Si mai clar, luni seara, la Antena 3 premierul a spus: „am discutat cu domnul Iohannis in martie si i-am spus ca sustin si mi se pare un lucru de bun-simt ca si demnitarii romani sa aiba venituri mai mari decat au in acest moment. De altfel, am spus-o de multe ori. Faptul ca eu in Guvern sau un ministru are cel mai mic salariu fata de ceilalti angajati e un lucru anormal si chiar am discutat, eu cu domnul presedinte, si am spus: „Domnule, cum sa facem, cum sa zicem? Cat sa aiba presedintele sau primul-ministru? Ca nu suntem la piata, 10 lei, 50 de lei. Hai sa le echivalam presedintelui Înaltei Curti de Casatie si Justitie!”. Ca Romania are trei puteri, da? Presedintelui Senatului si Camerei, Parlament, justitie, executiv. Deci, din acest punct de vedere, nu doar ca am discutat, dar chiar am facut o grila care sa aiba un sens”.

Aceste recunoasteri reprezinta cativa pasi mari inapoi facuti de premier. Saptamana trecuta dupa ce a scris negru pe alb pe Facebook ca nu este de acord cu ordonanta si lasa sa se inteleaga ca ar fi un aranjament intre presedinte si Gabriel Oprea. În plus, premierul a mai afirmat ca din 5 iunie nu a mai avut vreo discutie pe nicio tema cu presedintele. Mai mult, comunicatorii din PSD au iesit cu informatii pe surse din care reiesea ca Iohannis i-ar fi cerut lui Gabriel Oprea sa publice ordonanta. Toata aceasta campanie a fost demontata de consilierul prezidential Dan Mihalache, el afirmand ca premierul a discutat cu presedintele in luna martie despre salarii si a mai spus ca poate face publice mail-urile cu grilele de salarizare primite de la premier. Acesta a fost momentul in care premierul a schimbat tactica si a recunoscut care a fost situatia de fapt.


Publicat de : ---
Data publicării: 17 Iul 2015 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48464&titlu=Ordonanta_privind_salariile_demnitarilor_nu_a_fost_retrasa