Iohannis i-a bagat in ceata de tot pe oamenii de afaceri

     Dupa ce vineri a retrimis Parlamentului spre reexaminare Codul Fiscal, presedintele Iohannis a promulgat, ieri, Codul de Procedura Fiscala si a bagat de tot in ceata mediul de afaceri

. Decizia este cu totul neobisnuita, intrucat cele doua Coduri sunt "surori", fiind modificate in tandem.
     Parerile despre decizia presedintelui sunt impartite in randul politicienilor, consultantilor si oamenilor de afaceri. In timp ce unii spun ca singura problema la Codul Fiscal este modificarea TVA, care nu are impact pe promulgarea Codului de Procedura Fiscala, altii spun ca cele doua legi sunt "surori" si ca, daca se modifica noul Cod Fiscal in toamna in Parlament, atunci va fi un blocaj total la nivelul contribuabililor si administratiilor fiscale.
     Presedintia nu ne-a transmis, pana la inchiderea editiei, lamuriri asupra situatiei.
     Dan Schwartz, Managing Partner, RSM Scot, ne-a declarat: "Decizia de promulgare a Codului de Procedura Fiscala este cireasa de pe tort, dupa ce Presedintia a trimis spre reexaminarea Parlamentului Codul Fis¬cal. Nu exista o logica economica in acest sir de decizii. Codul de Procedura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 si se va aplica fie pe Codul Fiscal vechi, fie pe cel nou, care va iesi din Parlament, dupa reexaminare. Este posibil sa nu vedem modificari fata de varianta aprobata in iunie, dar daca vor exista, atunci cele doua legi vor trebui corelate".
     Consultantul sustine ca in situatia in care vor exista neconcordante intre Codul Fiscal si Codul de Procedura, vom avea o mare problema: blocaj total la nivelul autoritatilor fiscale si contribuabililor. In aceste conditii, domnia sa crede ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa explice public de ce a decis promulgarea Codului de Procedura Fiscala si a respins Codul Fiscal.
     Dan Schwartz apreciaza: "Oricum, mediul de afaceri are de suferit din acest ping-pong politic cu legea. Din comunicarea Presedintiei, constat ca motivele respingerii Codului sunt defazate in timp si nu tin de Codul Fiscal in sine, ci de politica fiscala. Acestea trebuiau dezbatute inainte de adoptarea legii in Parlament si nu dupa. De obicei, in cererea de reexaminare, Presedintia precizeaza ce trebuie pus in loc in actul normativ nepromulgat. Nu este si cazul Codului Fiscal. In aceste conditii, retrimiterea actului normativ in Parlament arunca noul Cod Fiscal in derizoriu. Probabil ca nu vor exista modificari sau acestea vor fi minore".
     Reprezentantul RSM Scot ne-a mai spus ca orice amanare a adoptarii noului Cod Fiscal, fie el bun sau rau, este nociva pentru mediul de afaceri, care este privat de o planificare bugetara, iar proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi realizat cu intarziere.
     Dan Schwartz a tinut sa precizeze ca mediul de afaceri nu a fost consultat la partea de politica fiscala atunci cand s-a dezbatut noul Cod, dar pe partea tehnica au fost cooptati specialistii, iar procedurile au fost simplificate, rezultand un act normativ bun.
     Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, ne-a declarat: "Probabil ca presedintele Iohannis nu a avut nicio problema cu Codul de Procedura Fiscala. Daca punctul de discutie este doar nivelul de TVA si acesta este motivul pentru care Codul Fis¬cal a fost retrimis Parlmentului, atunci nu exista impact pe Codul de Procedura Fiscala. Codul Fiscal este cel care aduce modificari importante".
     Domnul Dumitru a declarat, recent, ca nu se poate certifica faptul ca masura de reducere a TVA nu va afecta MTO (Obiectivul bugetar pe termen mediu): "Anul trecut, am reusit sa respectam deficitul structural aferent MTO, respectiv 1%, insa, anul viitor, la o TVA de 19%, vom discuta de un deficit efectiv de 3,2%, corespunzator unui deficit structural de sub 1%. Ca sa avem un deficit structural de 1%, ar trebui ca deficitul efectiv sa fie mai mic de 1%. In aceste conditii, nu vom respecta pactul de stabilitate si de crestere, vom avea o deviatie masiva de la obiectivele pe termen mediu".
     Si Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca singura problema a presedintelui este reducerea TVA de la 24% la 19%: "Este neobisnuit sa promulgi Codul de Procedura Fiscala fara Codul Fiscal. Probabil ca seful statului si-a facut socoteala ca in toamna Parlamentul va transa problema si ii va retrimite Codul inapoi spre promulgare".
     In urma deciziei de ieri a presedintiei, deputatul PNL Andreea Paul ne-a creionat doua scenarii: "Avem noul Cod de Procedura, dar ramane Codul Fiscal vechi, ceea ce impune corelarea prin OUG a celor doua acte normative. Daca ramane noul Cod Fiscal dupa reexaminare, atunci nu va fi nicio problema. Cert este ca cele doua coduri sunt inrudite: Codul Fiscal arata structura si nivelul taxelor si impozitelor, iar Codul de Procedura Fiscala indica modul de administrare al acestor taxe".
     Domnia sa sustine ca este logic sa existe o corelare perfecta intre aceste coduri pentru buna operabilitate.
     Intrebata cum comenteaza decizia lui Klaus Iohannis, Andreea Paul ne-a spus ca este clar ca presedintele isi doreste imbunatatirea si simplificarea procedurilor fiscale din tara noastra.
     Coalitia pentru Dezvoltarea Ro¬ma¬niei (CDR) apreciaza ca forma actuala a Codului Fiscal aduce claritate si predictibilitate pentru mediul de afaceri si ca este important ca noul cadru fiscal sa poata fi aplicat cat mai curand, dar sa ramana stabil si predictibil, cu efecte pe termen lung.
     "Precizam ca implicarea Coalitiei nu a vizat propuneri de niveluri sau praguri de impozitare, a caror stabilire a tinut de asumarea raspunderii politice", se arata intr-un comunicat al CDR.
     Reprezentantii Coalitiei considera importanta aplicarea noului cadrul fiscal cat mai curand, continuand totodata procesul de implementare a propunerilor de modernizare fiscala, ramase in curs de aprobare sau promulgare: "CDR apreciaza dorinta autoritatilor romane de a limita extinderea poverii fiscale asupra mediului de afaceri prin adoptarea de masuri care contribuie la pozitionarea competitiva a Romaniei din punct de vedere al fiscalitatii".
     * A continuat circul politic pe marginea Codului Fiscal
     In numai trei zile, politicienii au transformat respingerea Codului Fiscal de catre presedinte intr-un circ total, in goana dupa voturile necesare pentru alegerile de anul viitor.
     Asumarea raspunderii Guvernului, adoptarea prin ordonanta de urgenta si convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara sunt cele trei variante pe care le iau in calcul liderii coalitiei pentru promovarea masurilor Codului Fiscal, a spus, ieri, presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, potrivit Mediafax.
     Domnia sa a subliniat faptul ca se ia in calcul adoptarea unei decizii "sustenabile", dar aceasta va fi stabilita numai in urma discutiilor in coalitie.
     "Se vor mai face amendamente, le studiem si pe cele de la Cotroceni si vom analiza. Cel mai important amendament se refera la reducerea TVA la 19%", a spus, la randul sau, liderul ALDE Daniel Constantin.
     Liderii coalitei sunt de acord cu Codul Fiscal in forma adoptata de Parlament, a tinut sa precizeze Rovana Plumb, care a adaugat ca "modalitatea de solutionare" a acestei chestiuni, in urma retrimiterii legii spre reexaminare, va fi comunicata de premierul Victor Ponta.
     Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, ieri, ca o lege adoptata de Parlament si aflata in proces de promulgare -cum este Codul Fiscal- nu mai poate fi adoptat prin alta procedura legislativa, cum ar fi asumarea raspunderii Guvernului sau o Ordonanta de Urgenta. El spera ca liderii coalitiei vor convoca Parlamentul pe tema Codului Fiscal: "Probabil va avea mintea de pe urma, in sensul in care sa se puna la masa si sa convoace Parlamentul, ca de aceea este majoritate parlamentara si bineinteles, absolut toti cei care au ceva de spus sa dezbata inca o data care sunt riscurile aplicarii Codului Fiscal, in conditiile in care Guvernul nu si-a indeplinit angajamentele".
     Guvernul Ponta are toata legitimitatea deciziilor, plecand de la ordonanta la asumarea raspunderii in Parlament, sa promoveze si sa implementeze masurile cuprinse in Codul Fiscal, pentru ca este obligat sa tina cont de votul dat de Parlament si nu de optiunile politice, a declarat presedintele interimar al PSD, care a spus, duminica, intr-o conferinta de presa, ca modificarile de fiscalitate s-au bucurat in Parlament de o sustinere cvasiunanima si, de aceea, masurile care sunt cuprinse in codurile fiscale trebuie sa fie promovate.
     Deputatul Andreea Paul a aratat, intr-un comunicat de presa, ca Guvernul Ponta nu este capabil sa aplice Codul Fiscal: "Am sustinut permanent relaxarea fiscala responsabila. O sustinem in continuare. Cu atat mai mult cu cat au fost adoptate amendamente ale PNL importante - este bine ca PSD nu uita asta. Am spus si ceea ce trebuie facut pentru ca aceste masuri de relaxare fiscala sa poata fi aplicate fara a derapa. O colectare mult mai buna a TVA este obligatorie. Am si facut calculul pe care ei, cei din PSD, nu vor sa-l faca. O crestere a colectarii TVA de la 58% in prezent, la 73% cat mai repede posibil, pentru a acoperi integral golul dat de diminuarea TVA de la 24% la 19%, tinta propusa este sub nivelul realizarilor bulgarilor in prezent, deci cu vointa similara se poate si la noi".
     Domnia sa acuza ca evaziunea fis¬cala a crescut sub guvenul PSD cu 18 miliarde de lei, conform ultimelor date disponibile la Consiliul Fiscal. Cam atat este si impactul masurilor de relaxare fiscala pe care l-au ratat in ultimii 3 ani, a subliniat deputatul, care a completat: "Atunci cand am dat votul pentru Codul Fiscal am precizat acest lucru intr-un pachet mult mai amplu de masuri pentru o noua constructie bugetara. Nu doar ca PSD nu are de gand sa se preocupe de cresterea colectarii veniturilor, de «moartea politica a evaziunii», cum le place lor sa se exprime public, dar se arunca la marirea cheltuielilor bugetare fara acoperire sau pe datorie".
     Andreea Paul considera ca PSD a cazut in propria frauda economica si minciuna si ca semnalul ferm ca PSD vrea doar sa cante relaxarea fiscala, nu sa o aplice, l-a dat chiar doamna Rovana Plumb, cand a anuntat introducerea noii legi a salarizarii bugetarilor. 

     Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, si legea referitoare la anularea unor obligatii fiscale, legat de reincadrarea activitatii independente in activitate dependenta, a anuntat Administratia Prezidentiala. Legea se refera si la anularea obligatiilor fiscale pentru salariatii care au primit indemnizatii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.
     Legea promulgata de presedinte se mai refera la persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie. Alta modificare se refera la persoanele fizice autorizate care au depasit plafonul de venituri si trebuiau sa se declare platitoare de TVA. In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.
     In document este amintit ca organele fiscale au reconsiderat/reincadrat veniturile realizate din desfasurarea ca activitate independenta a unor profesii libere ca fiind venituri din activitati dependente, pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate in diverse domenii, de liber profesionisti (farmacisti, medici, arhitecti, experti contabili, consultanti fiscali, evaluatori, executori judecatoresti, avocati etc.) si de persoanele fizice in domeniul drepturilor de autor.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Iul 2015 - 05:08
 

Link știre