Holzindustrie Schweighofer, acuzata ca a fentat statul si furnizorii de lemn

     *  Compania austriaca ar fi folosit un sistem care masoara un volum de lemn mai mic decat volumul real, potrivit unui raport al Asociatiei Neuer Weg
     *  Nicusor Dan: "Raportul dovedeste, inca o data, brambureala care domneste in administratia publica de la noi"
     *  Reprezentantii Schweighofer: "Raportul este o poveste inventata de cineva care vrea doar sa ne faca rau fara niciun motiv"
       Problemele se tin lant pentru Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de rasinoase din tara noastra, dupa ce compania austriaca fusese acuzata in luna aprilie ca ar fi acceptat sa cumpere lemn taiat ilegal din tara noastra, potrivit unei investigatii publicate de o organizatie americana de mediu, iar productia fabricii de la Reci ar fi fost suspendata din luna mai

. De aceasta data, compania este acuzata ca ar fi prejudiciat statul roman si furnizorii de lemn cu suma de 130 de milioane de euro, dupa cum arata un raport al Asociatiei Neuer Weg.
     Organizatia non-guvernamentala arata ca Holzindustrie Schweighofer, condusa de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, utilizeaza, in cel putin doua dintre cele trei fabrici ale sale, echipamente electronice de masurare a lemnului rotund ce masoara un volum de lemn cu aproximativ 10% mai mic decat volumul real.
     Potrivit asociatiei, masuratoarea functioneaza dupa principiul "clupei rotative" (n.r. instrument in forma de compas, care serveste la masurarea diametrului trunchiurilor de arbori).
     Reprezentantii Neuer Weg sustin ca aceste echipamente de masurare sunt folosite in fabricile companiei din Sebes (Alba) si Radauti (Suceava), probabil si in Reci (Covasna): "Acest sistem masoara un volum de lemn cu aproximativ 10,2% mai mic decat volumul real. Astfel, firma a pagubit atat furnizorii romani, cat si statul (prin ANAF) cu o suma de aproximativ 130 de milioane de euro, incepand cu anul 2003 si pana in prezent".
     Potrivit unor documente al Biroului Roman de Metrologie Legala (BRML), citate de ONG, firma Holz¬industrie Schweighofer ar fi comunicat acestei autoritati, in mod repetat, "informatii trunchiate, manipulatorii si neadevaruri, inducand-o, in mod sistematic, in eroare cu privire la modul de functionare "viciat" al echipamentelor sale electronice de masurare a lemnului rotund".
     * Neuer Weg: "Echipamentele de masurare ale fabricii Schweighofer de la Reci au fost date in folosinta in mod ilegal"
     Potrivit Neuer Weg, clupa rotativa nu a fost supusa niciodata unei proceduri complete de inregistrare si de verificare metrologica, in tara noastra.
     "Pana in prezent, aceasta problema nu a fost cunoscuta publicului general si nici autoritatile nu i-au acordat atentie - din lipsa de informare si/sau poate chiar din complicitate", considera reprezentantii organizatiei, care au mentionat: "Echipamentele de masurare ale HS de la fabrica Reci din Covasna au fost date in folosinta in mod ilegal, odata cu punerea in functiune a intregii fabrici (si ea ilegala), fara sa se fi cerut si obtinut de la BRML o aprobare de model si verificarea metrologica initiala. Astfel, firma a incalcat Legea nr. 178/2003 privind activitatea de metrologie legala. Totusi, BRML a omis sa constate la Reci, in mod oficial, functionarea ilegala a acestor echipamente de masurat".
     La solicitarea ziarului BURSA, reprezentantii companiei austriece ne-au transmis ca raportul publicat de Neuer Weg este o poveste inventata, prin care asociatia a vrut sa prejudicieze imaginea Holzindustrie Schweighofer. Acestia ne-au precizat: "Intregul articol publicat de Neuer Weg este, din nou, un ames¬tesc nefericit dintr-o poveste inventata de cineva care nu este un expert si care vrea doar sa faca rau companiei noastre, fara nici un motiv. De la demararea activitatii fabricilor de cherestea pana in octombrie 2014, am folosit un sistem de masurare electronic, care a fost verificat de catre institute independente, si care este utilizat in prezent in multe state membre ale UE pentru masurarea si clasificarea bustenilor. Incepand cu luna octombrie 2014, din cauza schimbarilor legislative, am fost nevoiti sa limitam utilizarea facilitatilor noastre de masurare computerizata, care sunt printre cele mai moderne din Europa, doar pentru nevoile legate de procesul tehnologic. Asa cum specialistii din industria lemnului din Romania cunosc, actualmente, masurarea lemnului relevanta pentru determinarea preturilor, inregistrare etc. se face direct si manual in padure / depozitul de bustean, asa cum este prevazut de noua legislatie romaneasca (HG 470/2014). Prin urmare, asa-numitele "concluzii" ale raportului sunt bazate pe presupuneri gresite. Ar trebui mentionat faptul ca masurarea electronica este cu siguranta si mult mai precisa decat orice masuratoare manuala. Masurarea electronica este o metoda aplicata si recunoscuta pe plan international, dar Romania face o exceptie. Suntem foarte surprinsi si ne intrebam de ce ar denunta cineva un standard european si intreaga industrie europeana a lemnului ca fiind inselatoare si ar face afirmatii nefondate, inclusiv despre actiuni ilegale. Deoarece astfel de acuzatii sunt foarte daunatoare pentru imaginea si activitatea noastra, compania ia in considerare demararea unor demersuri legale necesare".
     In schimb, activistul Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul, considera ca raportul citat dovedeste faptul ca fabricile Schweighofer au functionat mai bine de 10 ani fara ca statul roman sa le impuna austriecilor instrumente omologate de masura pentru activitatea economica pe care o des¬fasurau.
     "Acest lucru dovedeste inca o data brambureala, justificata foarte probabil de coruptie, care domneste in administratia publica din Romania", ne-a declarat Nicusor Dan, mentionand: "Capacitatea de control a statului in activitatea forestiera, indiferent de numele proprietarului, este problema cu care ne confruntam".
     La randul sau, activistul George Epurescu, presedintele Asociatiei "Romania fara ei", considera ca raportul Neuer Weg este destul de credibil, fiind sustinut de modelul de contract al austriecilor la achizitia lemnului.
     Domnul Epurescu ne-a declarat: "In Romania nu s-au inventat nici inselatoriile, nici jocurile de noroc. Ele au fost importate, iar "furtul la cantar" este o practica destul de in¬talnita la mai toate firmele. Schweig¬hofer foloseste si pozitia sa dominanta pe piata pentru a forta furnizorii sa accepte micile declasificari "abuzive" ale lemnului. Daca facem un calcul, acestia castiga 10 centimetri din fiecare bustean intrat pe poarta fabricilor, lemn care ramane nefiscalizat si este folosit mai departe la panouri sau lemn de foc. Daca metoda invechita de masurare a diametrului busteanului pentru prelucrare este impusa si la receptia materialului lemnos, deja mai avem o alta metoda de subevaluare a valorii volumului lemnului. Lipsa controlului si pozitia dominanta din piata le asigura o activitate linistita in dauna furnizorilor si a bugetului de stat".
     * George Epurescu: "Cea mai mare problema este declasificarea abuziva a lemnului"
     Potrivit lui George Epurescu, cea mai mare problema o constituie declasificarea abuziva a lemnului, pentru ca de aici apar cele mai mari castiguri.
     In opinia sa, reorientarea marilor companii catre achizitia de paduri in Romania declasifica padurea de la rolul ei ecologic si o transforma strict in materie prima, amintind achizitia de catre IKEA a 33.600 de hectare forestiere din tara noastra.
     "In acest mod se va putea controla pretul lemnului si implicit evaziunea fiscala", considera George Epures¬cu, care ne-a explicat: "Companiile se gandesc mai mult la export, deoarece consumul in Romania este de doar jumatate din totalul de lemn prelucrat. Este posibil ca intregul pachet de masuri subsecvent Codului Silvic sa devina inutil, companiile avand posibilitatea sa hartuiasca organismele de control si inspectorii prin amenintarea cu procese, pe fondul lipsei de aparare din partea autoritatilor de care apartin".
     Deszo Garda, fost deputat de Harghita si membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputatilor, ne-a declarat recent ca austriecii de la Holzindustrie Schweighofer sunt protejati de clasa noastra politica. Domnia sa ne-a precizat: "Timp de 12 ani am luptat impotriva mafiei lemnului si am avut interpelari impotriva protejarii si ajutarii celor de la Holzindustrie Schweighofer Romania. Am initiat o lege care a trecut prin cele doua Camere ale Parlamentului. S-a aprobat ca masa lemnoasa din zonele de padure cu doboraturi de vant sa nu poata sa fie transportata de firmele straine care nu aveau puncte de lucru in judetele respective". Deszo Garda ne-a spus ca legea a trecut, dar a fost atacata la Curtea Constitutionala de catre 50 de deputati, in 2006-2007: "Era o lege menita sa stopeze mafia numita Schweighofer, dar s-a intervenit politic la CCR pentru ca firma sa poata sa exploateze in mod nemijlocit masa lemnoasa din toate zonele tarii". Fostul deputat sustine ca a luptat singur si ca nu a fost ajutat nici de partid, care nu il suporta pentru ca lupta impotriva mafiei lemnului. "Aceasta mafie era ajutata de toate partidele politice", ne-a mai spus Deszo Garda, subliniind: "Am fost atacat din toate partile. Am fost hartuit de autoritati, fiind singurul deputat impotriva caruia a fost inceputa urmarirea penala pentru opiniile sale politice". In plus, fostul demnitar a precizat ca autoritatile nu vor sa faca nimic "pentru ca mafia lemnului trebuie sa fie sustinuta, iar aceasta firma austriaca nu poate functiona fara ajutor romanesc".
     In plus, Guvernul a anuntat recent ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost sesizata privind nereguli in unele contracte incheiate de angajati ai unor directii silvice si ai Romsilva cu Holzindustrie Schweig¬hofer, in urma unui raport incheiat de catre Corpul de control al primului ministru.Conform datelor transmise de Executiv, DNA a primit date in legatura cu savarsirea a 52 de posibile fapte de natura penala in domeniul fondului forestier proprietate publica a statului.   
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Iul 2015 - 05:08
 

Link știre