Rovana Plumb: Ordonanta privind salariile demnitarilor s-ar putea aplica de la 1 august [1]

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, ca ordonanta care prevede majorarea indemnizatiilor demnitarilor, care a starnit un imens scandal intre Victor Ponta si Palatul Cotroceni, s-ar putea aplica de la 1 august, asa cum a fost stabilit initial

.

"Ordonanta este in vigoare, aplicarea ei incepe de la 1 august. Saptamana viitoare vom avea rectificare bugetara si vom decide atunci daca va incepe aplicarea ei de la 1 august. Avand in vedere ca impactul bugetar este foarte mic, sub 600 de mii de lei, este posibil sa inceapa si aceasta aplicare a ordonantei. Mai ales ca acest prim pas de cresteri salariale este legat de continuarea implementarii, dupa adoptarea legii salarizarii", a spus Plumb, la sediul central al PSD, intrebata ce se va intampla cu acest act normativ.

În ce priveste legea salarizarii, Rovana Plumb a declarat: "Noi o vom finaliza pana la sfarsitul lunii august astfel incat in septembrie sa poata sa intre in dezbatere in Parlament. Dupa cum stiti, este gata, s-a discutat cu federatiile sindicale, asteptam amendamentele lor, observatiile lor, dupa care o vom finaliza. Încercam sa o bugetam, asa cum am discutat, de la 1 decembrie 2015 ", a spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb, presedinte al Consiliului National al PSD, a avut joi, la sediul central al partidului, o discutie cu presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea. Referindu-se la aplicarea ordonantei mentionate, Dragnea a declarat ca majorarea salarizarii demnitarilor are o motivatie corecta deoarece presedintele, sefii Camerelor, ministrii trebuie sa aiba salarii bune pentru ca au raspunderi uriase.

"Este o ordonanta (in privinta salarizarii demnitarilor - n.r.), e publicata. Nu cred ca se mai revine cu legea salarizarii. Pana la urma, aceasta lege este un lucru bun daca este primul pas si este urmata de modificarea intregii legi a salarizarii. Adica este o motivatie corecta, ca presedintele Romaniei, premierul, sefii Camerelor, ministrii sa aiba salarii bune, pentru ca, totusi, au raspunderi uriase. Nu putem ridica doar salariile inaltilor demnitari, iar marea masa a bugetarilor sa ramana cu salarii foarte mici. Am inteles de la doamna Rovana Plumb ca proiectul de lege a salarizarii mari este aproape gata, nu l-am vazut. Daca e un pas dintr-un proiect mare este corect, daca ramane singular, atunci nu este bine", a spus Dragnea, raspunzand astfel la intrebarea ce se intampla cu salariile demnitarilor.

Ordonanta privind salariile demnitarilor a fost adoptata de Guvern in ultima zi de interimat al lui Gabriel Oprea. Victor Ponta a anuntat ca el nu a sustinut adoptarea ordonantei si ca o vrea aplicata odata cu legea salarizarii. Reactia lui Ponta a venit dupa ce reprezentatii Cotroceniului au precizat ca presedintele Klaus Iohannis nu a cerut adoptarea actului normativ. Ulterior Victor Ponta a spus ca nu va exista un act guvernamental prin care sa se retraga ordonanta. "Nu, pentru ca Gabi Oprea nu merita chestia asta, ca el a fost corect…”, a declarat premierul la B1 TV.

Gabriel Oprea a clarificat cum ar fi stat de fapt lucrurile in tot acest scandal.

"Ideea apartine guvernului si lui Victor Ponta. Stiu ca premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord in principiu asupra adoptarii unui act normativ prin care sa fie majorate indemnizatiile demnitarilor, in contextul discutiilor despre cresterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii si ministrul Finantelor, tinand seama de principiul atragerii competentei si lupta impotriva coruptiei si din cei 71 de demnitari care erau vizati de proiectul de ordonanta, au ramas la final 48", a declarat vicepremierul pe 10 iulie, pentru dcnews.ro, intrebat care este adevarul in legatura cu ordonanta privind cresterea salariilor demnitarilor.

Totodata, Gabriel Oprea a spus ca premierul stia de ordonanta, dar nu stia daca presedintele Iohannis va sustine adoptarea actului normativ.

"Ministrii Muncii, Finantelor si Justitiei au sustinut aceasta ordonanta, iar pozitia lor se regaseste in stenogramele sedintei de guvern. Miercuri dimineata, cand a venit la guvern, l-am informat pe Victor Ponta in legatura cu ordonanta, iar el a avut rezerve ca decizie politica, in sensul ca nu avea certitudinea ca seful statului isi va arata sustinerea fata de adoptarea actului normativ. Presedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut asa ceva, dar l-am informat in legatura cu adoptarea ordonantei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de fata cu ceilalti ministri sa trecem ordonanta, urmand sa o publicam in Monitorul Oficial, daca va fi sprijinita de presedinte, respectiv sa nu o publicam daca nu va exista aceasta sustinere – iar in acest caz ordonanta nu-si producea efectele. Daca Victor Ponta va amana aplicarea acestei ordonante, este dreptul sau si decizia sa ca prim-ministru. Asa s-au intamplat lucrurile, va spun cu onestitate", a spus Oprea.

Cine sunt demnitarii si ce salarii vor avea. Sumele brute

Klaus Iohannis – presedintele Romaniei – 21.540 lei

Victor Ponta – prim ministru – 21.540 lei

Gabriel Oprea – viceprim ministru – 20.000 lei

Calin Popescu Tariceanu – presedintele Senatului – 21.540 lei

Valeriu Zgonea – presedintele Camerei Deputatilor – 21.540 lei

24 de membri ai BP al Camerei si Senatului (vicepresedintii, secretarii si chestorii se aleg la fiecare inceput de sesiune parlamentara) – 19.055 lei

Dragos Ilescu – presedintele Consiliului Legislativ – 19.055 lei

Nicolae Vacaroiu – presedintele Curtii de Conturi – 19.055 lei

Victor Ciorbea – presedintele institutiei Avocatul Poporului – 19.055 lei

Eduard Hellvid – directorul SRI – 19.055 lei

Mihai Razvan Ungureanu – directorul SIE – 19.055 lei

Marcel Opris – directorul STS – 19.055 lei

Lucian Pahontu – directorul SPP – 19.055 lei

Sorin-Dan Mihalache, Ion Oprisor, Lazar Comanescu, Dan-Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin-Stefan Marinescu, Elena-Simina Tanasescu, Laurentiu, Stefan, Mihaela Ciochina, Sergiu Nistor – consilieri prezidentiali – 19.055 lei

Bogdan Aurescu, Daniel Constantin, Mircea Dusa, Orlando Teodorovici, Rovana Plumb, Mihai Tudose, Dominic Gerea, Robert Cazanciuc, Sevil Shhaideh, Nicolae Banicioiu, Gratiela Gavrilescu, Sorin Campeanu, Sorin Grindeanu, Gabi Szabo, Marius Nica, Ioan Vulpescu, Iulian Matache – ministri – 19.055 lei

Eugen Nicolicea, Angel Talvar, Liviu Pop – ministri delegati – 19.055 lei

Ion Moraru – secretar general al guvernului – 19.055 lei

Vlad Stoica – seful cancelariei primului ministru – 19.055 lei


Publicat de : ---
Data publicării: 24 Iul 2015 - 09:54
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48596&titlu=Rovana_Plumb__Ordonanta_privind_salariile_demnitarilor_s_ar_putea_aplica_de_la_1_august