DONEZI SI CASTIGI un grad militar. Cat te costa sa devii general in MApN [1]

MEDIAFAX FOTO// AFP

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Cel putin 5

.000 de euro ar fi necesari pentru obtinerea unui grad militar, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor. Dorind sa faca rost de bani pentru ca Armata sa poata cumpara tehnica militara performanta, deputatul PC Mircea Irimie a propus crearea unui sistem de donatii, iar cei care platesc sa fie si rasplatiti.

Desi in initiativa legislativa nu sunt prevazute beneficiile celor care doneaza, ele sunt ascunse in cele 203 pagini de anexe. Astfel, cine doneaza intre 1.000 de euro si 5.000 de euro intr-un an, timp de cel putin cinci ani, poate deveni subofiter in rezerva, „cu obtiunea (n.r. - optiunea) activarii in serviciul militar activ, in conditiile legii”, va primi o reducere de 4% pentru taxele si impozitele din anul respectiv, plus o diploma si invitatii la evenimentele Ministerului Apararii. Cine scoate din buzunar intre 5.000-10.000 de euro intr-un an, pe durata a cel putin sapte ani, primeste gradul de ofiter inferior in rezerva, plus o reducere de 8% din taxele s impozitele respective. Pentru sume ceva mai mari, intre 10.000 si 50.000 de euro, bani achitati anual timp de noua ani, atunci se ofera gradul de ofiter superior.

Maximul pe care il poate obtine un donator, daca va plati 50.000 de euro anual, timp de 12 ani, este gradul de general si aceea si reducere de 8% pentru taxe si impozite.

De altfel, in proiectul de lege se precizeaza ca, daca ar fi adoptat, actul normativ ar fi valabil 12 ani.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Pe langa initiatorul-sef, alti 31 de deputati si senatori si-au pus semnatura pe initiativa legislativa. Dintre acestia, majoritatea nici macar nu au vazut anexele proiectului, adica fix unde sunt prevazute beneficiile donatorilor.

„E o neintelegere, nici nu se pune problema. Asa cum am lucat noi pe el nu era in felul acesta. Departe de mine gandul sa fi facut asa ceva. Eu nici nu am vazut anexele. Daca stiam, n-as fi fost de acord niciodata sa poti cumpara gradele militare. Este o ineptie. Bine ca sunt atatea filtre incat nu pot sa treaca prostiile, putem sa le spunem greseli, dar asta de acum e o prostie mare, din punctul meu de vedere. Ma voi opune categoric, sa nu traca astfel de ineptii”, a declarat, revoltat, unul dintre initiatori, deputatul PSD Calin Potor, pentru gandul.

Intrebat daca cei 31 de semnatari au fost pacaliti de initiatorul-sef, Potor sustine ca da. „Niciunul nu cred ca stia, sa spuna ca i s-a parut firesc, sa dam stele de general”, a raspuns el. Oricum, mizeaza pe numeroasele filtre care pot depista greselile proiectului, timp in care acesta va putea fi modificat.

Nici deputatul ALDE Dan Laurentiu Tocut nu stia de anexele proiectului de lege. Contactat de gandul, Tocut a spus ca se delimiteaza de initiativa legislativa, asta desi a semnat-o.

„Ma delimitez de treaba asta. Mi s-a explicat, dar abia apoi am aflat ce contin anexele. Nu sunt de acord, nu este normal sa-ti cumperi gradul. E normal sa donezi, dar nu sa platesti pentru gradul militar”, a declarat el.

Pe deputatul neafiliat Razvan Tanase l-am prins in concediu, unde nu avea documentele necesare ca sa poata vorbi despre proiectul de lege. In orice caz, nici el nu stia de sistemul de beneficii acordate donatorilor privati, spunand insa ca ar fi de acord cu oferirea gradelor militare in schimbul unor sume de bani doar celor care activeaza deja in armata sau sunt rezervisti.

„Daca e grad militar in rezerva, da, sunt de acord, dar nu activ. Armata romana nu este atat de bine dotata conform standardelor NATO, si daca acesta este un ajutor astfel incat standardul sa ajunga la ce se solicita, nu cred ca e nimic grav un grad in plus mai mare daca e in rezerva. Un cetatean normal, care nu activeaza in armata, nu poate cumpara un grad militar. Daca scrie asa ceva in lege, atunci nu sunt de acord”, a spus el pentru gandul.

La randul lui, deputatul PNL Ioan Cupsa s-a aratat la fel de surprins de prevederile anexelor, despre care nici el nu aflase.

"Este o anexa care noua, celorlalti sustinatori, nu ne-a fost pusa la dispozitie. Am aflat acum despre ce e vorba. Avem o lege care reglemeanteaza statutul militarilor in Romania, care nu necesita mari modificari. Conform acelei legi se dobandesc gradele militare. Nici nu se pune problema sa intervenim in aceasta structura. Textul initiativei legislative suporta multe alte critici. Textul va fi supus dezbaterii in Comisii, va fi amendat si va trece cu varianta buna. Nu stiam de aceasta anexa. Nu voi vota un proiect de lege care presupune cumpararea unor grade militare", a spus Cupsa, la Antena 3.

Nici macar vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, nu este de acord cu acest proiect de lege, desi n-ar refuza ajutoare financiare de la orice alt cetatean.

"Nu am vazut acest proiect. Pot sa va spun ca este foarte clar cum se acorda gradele militare. Romanii au mare incredere in armata. Oricine poate ajuta armata sub diferite forme. Nu se acorda, in schimb, gradele decat in anumite forme foarte clar stabilite de lege si de regulamente militare", a explicat Oprea.

VEZI AICI ANEXELE

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Citeste si Romania, mai aproape de reintroducerea STAGIULUI MILITAR obligatoriu. Proiectul de lege care face primul pas Citeste si Ce spune ministrul Apararii despre posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu
Publicat de : ---
Data publicrii: 28 Iul 2015 - 05:16
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48633&titlu=DONEZI_SI_CASTIGI_un_grad_militar__Cat_te_costa_sa_devii_general_in_MApN