CSM se apara: Propunerile de modificare a Legii magistratilor au fost trimise spre consultare din 2012 [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Comisia nr

. 1 din cadrul Consiliului Superior a Magistraturii (CSM) a analizat, in sedinta de marti, memoriul semnat de peste 600 de magistrati impotriva propunerilor comisiei, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si un punct de vedere al Uniunii Nationale a Judecatorilor.

Conform unui comunicat de presa trimis MEDIAFAX de CSM, membrii Comisiei nr 1. au apreciat ca lucrarile privind propunerile de modificare si completare a legilor justitiei se afla pe rolul acesteia din anul 2011 si au fost supuse analizei in cadrul mai multor sedinte.

"In anul 2012 propunerile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instantelor si parchetelor, inclusiv sub aspectul modificarilor propuse referitor la sistemul de promovare in functii de executie. In luna martie 2015 propunerile de modificare si completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultarii din nou, iar opiniile tuturor instantelor si parchetelor au fost centralizate si analizate in sedinta Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015", se arata in comunicatul de presa al CSM.

Reprezentantii CSM sustin si ca judecatorii si procurorii au fost consultati, de acum trei ani, si cu privire la procedura de numire a fostilor magistrati cu o vechime de 10 ani in functii vacante in cadrul sistemului judiciar.

"Facem precizarea ca pe rolul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor se afla proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). In acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat ca este utila sustinerea unui amendament la acest proiect, in sensul posibilitatii numirii in functii vacante la instante si parchete a fostilor magistrati care au ocupat timp de 10 ani aceasta functie si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile", se mai arata in comunicatul de presa.

In ceea ce priveste introducerea posibilitatii de numire in functia de judecator si procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor, CSM mentioneaza ca, pe 3 martie, Plenul a analizat propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, inregistrata pe rolul Senatului (L149/2015) si a retinut, printre altele, necesitatea completarii acesteia cu o noua dispozitie care sa confere judecatorilor si procurorilor cu o vechime de cel putin 18 ani in aceste functii, eliberati din functie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocati, fara examen.

"Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani. Sub acest aspect, subliniem ca procedura de numire va fi aprobata prin hotarare a Plenului CSM si va avea in vedere, prin sustinerea unui interviu si verificarea indeplinirii conditiilor de numire in aceste functii, asigurarea garantiilor referitoare la dobandirea unor cunostinte juridice temeinice si a unei experiente profesionale solide, numirea urmand a se face numai la judecatorii si parchetele de pe langa acestea", mai precizeaza reprezentantii CSM.

In sedinta de marti a Comsiei nr 1. s-a mai decis si consultarea instantelor si parchetelor si cu privire la propunerile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din sedinta din data de 21 iulie 2015 si care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Repezentantii CSM au mentionat ca propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate si dezbatute de Plenul CSM, singurul abilitat sa faca propuneri de modificare legislativa si sa le transmita Ministerului Justitiei.

Peste 600 de procurori si judecatori au trimis, pe 27 iulie, catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul National de Magistratura (INM) si Ministerul Justitiei un memoriu de protest impotriva propunerilor Comisiei nr. 1 din cadrul CSM, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Magistratii semnatari protesteaza fata de reintroducerea numirii directe in functia de judecator ori procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecatorii si la parchetele de pe langa acestea, reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat si schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare).

Citeste si Sute de magistrati protesteaza fata de schimbarile propuse in CSM la statutul profesiei. Care sunt supararile procurorilor si ale judecatorilor Citeste si Seful CSM, despre „scriitorii” din inchisori: Legea trebuie modificata, iar „caracterul stiintific” al lucrarilor - verificat Citeste si CSM: Declaratiile lui Tariceanu referitoare la cazul Rarinca au afectat independenta justitiei
Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Iul 2015 - 05:17
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48688&titlu=CSM_se_apara__Propunerile_de_modificare_a_Legii_magistratilor_au_fost_trimise_spre_consultare_din_2012