"Statul a sistat achizitia de apa grea de la RAAN"

     Statul a comunicat sistarea achizitiilor de apa grea de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), societate aflata in insolventa, in data de 10 iunie 2015, prin Ordonanta de Urgenta nr

. 20, in care se stabileste nivelul maxim al achizitiilor de apa grea la rezerva de stat, arata Ministerul Economiei intr-un comunicat. Ministerul sustine ca, in urma acestei decizii, a organizat o serie de intalniri cu administratorul judiciar si creditorii majoritari garantati. "In cadrul acestora a fost abordat subiectul oportunitatii reconfigurarii planului de reorganizare a RAAN, avand in vedere ca regia nu are alti beneficiari ai produsului apa grea, astfel incat, respectandu-se drepturile creditorilor, sa se evite producerea unor evenimente cu implicatii extrem de grave (oprirea in avarie a instalatiilor de producere a apei grele) si sa se asigure masuri de protectie sociala in caz de disponibilizari colective", precizeaza conducerea ministerului.
     Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) se afla in procedura insolventei, desfasurandu-si activitatea in baza unui plan de reorganizare elaborat de administratorul judiciar, aprobat de creditori si admis de judecatorul sindic.
     Ministerul Energiei sustine ca s-a implicat exclusiv in adoptarea unor masuri menite sa evite producerea unor evenimente cu impact tehnic, social, de mediu sau de siguranta operationala in contextul derularii planului de administrare, fara a interveni in procedura insolventei, fapt ce ar fi constituit o incalcare a principiului constitutional al separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale.
     Intrucat necesarul de apa grea se asigura prin preluarea la rezervele de stat, in baza unor acte normative emise in acest sens, iar finantarea acestor achizitii se asigura de la bugetul de stat, ministerul a promovat, iar Guvernul a aprobat actele normative privind alocarea de la bugetul de stat in bugetul Ministerului Afacerilor Interne a unor sume destinate in acest sens (60 de milioane de lei in 2014 si inca 80 de milioane de lei in 2015). "In vederea evitarii acumulararii la rezerva de stat a unor cantitati de apa grea nejustificate in raport cu necesarul pentru functionarea celor 4 unitati ale CNE Cernavoda pe intreaga perioada de operare, Ministerul Energiei a promovat si Guvernul a aprobat OUG nr. 20/2015. Prin aceasta s-a stabilit nivelul maxim necesar pentru umplerile initiale si pentru consumul tehnologic ale celor doua reactoare in functiune U1 si U2, precum si pentru perspectiva punerilor in functiune a reactoarelor de la unitatile 3 si 4, pentru intreaga perioada de operare a acestora. Astfel, inca din luna aprilie 2015, MEIMMMA a instiintat administratorul judiciar, precum si pe principalii creditori asupra cantitatilor de apa grea ce mai pot fi achizitionate pentru atingerea nivelului stabilit prin OUG nr. 20/2015", explica Ministerul Energiei in comunicat.
     Prin aceste demersuri cu caracter preventiv si prudential, institutia sustine ca nu a dorit si nu doreste sa intervina in niciun fel in derularea procedurii insolventei, deciziile privind modalitatea de realizare a planului de reorganizare, prin producerea in continuare si valorificarea apei grele la alti beneficiari, apartinand exclusiv participantilor la procedura, respectiv administratorului judiciar si creditorilor. 

     Patru salariati in greva foamei la RAAN
     Patru angajati ai RAAN se aflau, vineri, in continuare in greva foamei, iar alti o suta de salariati ai companiei au protestat, desi liderii de sindicat le-au transmis oamenilor ca, in urma negocierilor, conducerea companiei le-a promis ca vor primi cate 300 de lei in conturi si bonuri valorice. Cei patru salariati au intrat in greva foamei miercuri seara si solicita plata restantelor salariale, conform Mediafax.
     Liderii de sindicat din RAAN le-au transmis protestatarilor ca, in urma negocierilor, au primit promisiunea din partea conducerii companiei ca angajatii vor primi cate 300 de lei in conturi, bonuri valorice pentru una din lunile restante si alte bonuri cadou restante, in valoare de cate 600 de lei, prevazute in contractul colectiv de munca.
     Marian Draghici, lider de nucleu sindical din cadrul Romag Prod, aflat in greva foamei, a declarat: "Lucrez in RAAN de 27 de ani. Am intrat in greva foamei deoarece drepturile mele salariale nu mi s-au dat din luna mai. Am rate la banci, copii, curent. Au venit cu sesizari ca imi taie curentul, de banca nu mai spun ca m-au bagat in baza de date ca nu am platit rata de trei luni. Ce fac cu 300 de lei in momentul in care eu am 286 de lei curentul? De diferenta de 14 lei ce pot sa iau? Doua paini!? Nu vom pleca de aici pana in momentul in care se va rezolva. Nu cerem alte drepturi, decat drepturile noastre salariale, sa respecte legea! Sa ne dea ce este al nostru si sa faca ce vor cu Regia, pentru ca stim ca se va inchide, asa au zis, desi domnul Ponta a promis cu domnul deputat Rodin Traicu ca si nepotii mei vor munci aici, ceea ce nu se va mai intampla, daca eu nu reusesc sa ies la pensie de aici dupa 27 de ani de munca".
     In cursul zilei de vineri, conducerea RAAN avea programate mai multe intalniri la Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru reluarea livrarii de carbune pentru functionarea companiei pana se vor primi banii promisi de Guvern. Astfel de negocieri au avut loc si anterior, dar au esuat, conducerea CEO sistand livrarile de materie prima pentru RAAN din cauza datoriilor.
     Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo si doua marsuri.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Aug 2015 - 05:11
 

Link știre