Draghici: 10% din normele de aplicare a legii finantarii partidelor contravin spiritului legii [1]

"In opinia mea, spiritul legii este construit in principiul egalitatii, sa vina in ajutorul candidatilor independenti si a partidelor mici, chiar daca reprezint un partid mare, dar asa am gandit legea atunci cand am initiat-o si am respectat recomandarile GRECO si de aceea am insistat si pe aceasta tema

. In ansamblul normelor - 90% mi s-au parut in regula si in spiritul legii, insa 10% contravin spiritului legii, asa cum a fost construita", a declarat Mircea Draghici, in cadrul unei dezbateri organizate joi de Autoritatea Electorala Permanenta, pe tema normelor metodologice de aplicare a legii finantarii partidelor si campaniilor electorale.

Deputatul PSD a afirmat ca, potrivit normelor de aplicare puse in dezbatere de AEP, de la bugetul de stat se va rambursa doar suma incasata pana la momentul campaniei si cheltuita efectiv, ceea ce ii defavorizeaza pe candidatii independenti sau sustinuti de partide mici, care nu au timpul necesar pentru a strange intreaga suma pe care o vor cheltui pana la termenul prevazut.

"De ce (contravin – n.r.)? Pentru ca urmeaza planul de rambursare, banii se recupereaza de la stat, de la buget, urmand ca si candidatii sa ramburseze la randul lor creditorilor aceste sume. AEP spune nu. Tot ce ai reusit sa incasezi pana la momentul campaniei si ai cheltuit efectiv aceea este suma care ti se va rambursa, ceea ce creeaza un deficit de confort pentru candidatii noi aruncati in piata, pentru cei independenti, pentru partidele politice mici, care nu au timpul necesar de a-si construi tot volumul financiar lichid pe care sa-l cheltuie. De aceea noi spunem: daca legea arata procentual cat poti sa cheltuiesti pe articole si iti da voie un anumit plafon, da-i voie candidatului sa faca angajamente de plata pe baza instrumentelor financiare, dupa care, dupa ce primeste banii de la stat sa poata rambursa aceste credite", a afirmat Mircea Draghici.

Mircea Draghici a mai contestat si faptul ca potrivit normelor de aplicare a legii, daca un partid depaseste plafoanele de cheltuieli stabilite, acesta nu va mai beneficia de decontarea campaniei de la bugetul de stat.

"Daca la depunerea documentelor contabile se constata inadvertente din punct de vedere al incadrarii pe lege a plafoanelor, atunci candidatii, respectiv partidul politic sa nu mai primeasca de la stat niciun ban. Ceea ce mi se pare absolut absurd. Trebuie eliminata, asa cum se face de exemplu la fonduri europene - se depun cronologic facturi de lucrari cele care sunt considerate neeligibile sunt eliminate si acele sume sanctionate prin neplata lor", a sustinut deputatul.

Cat priveste faptul ca reglementarile stabilite de lege nu permit donatiile prin SMS si PayPal, nemultumire exprimata de participantii la dezbatere, Draghici a subliniat ca este important ca partidul catre care se face donatia sa isi exprime, in prealabil, acceptul pentru primirea banilor, lucru care nu este posibil in cazul canalelor moderne, precum SMS si PayPal.

"Mi se pare important ca cel care primeste donatia sa fie de acord sa o primeasca (...).Eu, ca trezorier al PSD, m-am lovit de situatii in care firme din strainatate au intentionat sa transfere in conturile partidului sume importante de bani fara acceptul nostru, creand premisele deschiderii usii catre partid dupa ce am fi castigat sau nu alegerile parlamentare. Au incercat acest sistem si site-uri electronice nu tocmai cuminti, site-uri care doreau o expunere in spatiul public si o notorietate suplimentara, doar prin faptul ca transferau fara voia candidatului sume de bani in contul acestuia. Ori acest lucru nu poate fi acceptabil", a mai afirmat Mircea Draghici.

Legea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale introduce, in premiera, finantarea din bani publici, in sensul in care formatiunile care au atins pragul electoral de 3% isi vor putea deconta cheltuielile de campanie de la bugetul de stat. In acelasi timp, legea prevede ca partidele pot sa contracteze imprumuturi de la persoanele fizice si juridice. Decontarea de la bugetul de stat se va face dupa ce AEP verifica documentele depuse de partide pentru justificarea cheltuielilor.

Legea, initiata de Mircea Draghici, a fost adoptata de Parlament dupa modificarea proiectului de catre Comisia de Cod Electoral si a trecut si prin procedura de reexaminare, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis a cerut clarificarea prevederilor legate de contractarea imprumuturilor.


Publicat de : ---
Data publicării: 14 Aug 2015 - 05:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48942&titlu=Draghici__10%_din_normele_de_aplicare_a_legii_finantarii_partidelor_contravin_spiritului_legii