PSD: Nu mai pot fi organizate alegeri partiale pentru mandatele vacante [1]

Deputatul PSD Gabriela Podasca acuza PNL si spune ca se face ca uita de un act normativ votat de parlamentari potrivit caruia nu mai pot fi organizate alegeri partiale pentru mandatele ramase vacante

.

Vicepresedintele Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, sustine ca PNL ar manipula opinia publica, in conditiile in care formatiunea a dat in judecata Guvernul aratand ca circa 2 milioane de romani nu sunt reprezentati in Parlament, primarii sau consilii judetene din cauza ca mandatele unor alesi au ramas vacante.

"Dupa ce s-au razgandit in privinta Codului fiscal, liberalii se fac acum ca uita ce au votat la Legea pentru alegerile parlamentare si la Legea pentru alegerea administratiei publice locale. Aceste legi au fost elaborate in cadrul unei comisii comune, din care PNL nu doar ca a facut parte, dar a carei presedintie i-a si revenit. Fie liberalii au uitat ce au votat, fie incearca in mod deliberat sa manipuleze opinia publica. În ce priveste alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, noua lege stipuleaza revenirea la votul pe lista. De asemenea, legea prevede ca mandatele vacante de parlamentari sunt ocupate de supleanti, adica de urmatorii candidatii inscrisi pe liste si care nu au fost alesi", spune Podasca intr-un comunicat de presa.

Nu pot fi organizate alegeri pentru mandatele de primar, consilier local sau judetean cu un an inainte de termenul mandatului

"Lucrurile sunt foarte clare si in privinta alegerilor pentru administratia publica locala. Nu pot fi organizate alegeri pentru mandatele de primar, consilier local sau judetean cu un an inainte de termenul mandatului. Aceeasi regula se aplica si pentru presedintii de consilii judetene alesi prin vot direct. Prevederile sunt foarte clare, nu exista loc de interpretare, oricat ar vrea PNL sa agite spiritele", a precizat deputatul PSD.

Podasca afirma ca, potrivit legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, "cu un an inainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizeaza alegeri pentru consiliile locale, consiliile judetene, primari, pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti si pentru primarul general al Municipiului Bucuresti", iar conform legii privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, "in caz de vacanta a mandatelor de senatori sau de deputati alesi pe liste de candidati, supleantii ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, pana la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant".

"PNL a ales sa faca acest exercitiu de imagine tarand justitia intr-un scandal gratuit si aducand acuze grave procurorilor. Personal, consider ca gestul celor doi liberali de a ataca reprezentantii justitiei pentru a aduce puncte in curtea PNL ii descalifica total ca politicieni", conchide Podasca.

Presedintele CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat saptamana trecuta demisia procurorului general Tiberiu Nitu, pe motiv ca deciziile instantelor nu sunt respectate de procurori, in conditiile in care Curtea de Apel Bucuresti a hotarat ca refuzul guvernului de a organiza alegeri partiale pentru locurile ramase vacante reprezinta o incalcare a legii.

PNL ii mai acuza pe procurorii de la Parchetul General ca au solutionat cu "neinceperea urmaririi penale" o plangere depusa impotriva premierului pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea la termen a alegerilor partiale locale si parlamentare.


Publicat de : ---
Data publicării: 17 Aug 2015 - 06:51
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48954&titlu=PSD__Nu_mai_pot_fi_organizate_alegeri_partiale_pentru_mandatele_vacante_