Codul Fiscal, ADOPTAT in plenul Camerei Deputatilor. Legea merge la promulgare. TVA scade la 20% [1]

Deputatii au adoptat miercuri, in plen, noul Cod Fiscal

. Cu 279 de voturi "pentru", 8 "impotriva" si 5 abtineri, plenul a dat unda verde reexaminarii Codului fiscal, formulata de presedintele Klaus Iohannis. Dupa adoptarea in Camera, noul Cod Fiscal va fi trimis pentru promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Potrivit noului Cod, TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Codul Fiscal, ADOPTAT pe articole in plenul Camerei Deputatilor

UPDATE 12.05 Plenul Camerei Deputatilor a adoptat noul Cod Fiscal, cu 279 de voturi "pentru", 8 "impotriva" si 5 abtineri. Impotriva Codului Fiscal au votat Theodor Paleologu de la PNL, un deputat UDMR si 6 deputati independenti.

Desi asteptat la votul final, premierul Victor Ponta a intaziat si a ratat sesiunea de vot. 

Proiectul urmeaza sa fie trimis la Cotroceni pentru promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

Principalele PREVEDERI ale noului Cod Fiscal sunt:

- reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017

- eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole - in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016

- eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.

 - reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, de la 1 ianuarie 2017.

__________________________________________________________________

Deputatii au adoptat joi, in plen, pe articole noul Cod Fiscal.  Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a prezentat principalele prevederi ale Codului Fiscal, printre care reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole - in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.

Teodorovici a precizat ca au fost facute si cateva amendamente pentru corelarea Codului fiscal, corelarea cu jurisprudenta Curtii Europene, indreptarea unor erori tehnice sau gramaticale, corelare cu unele acte normative intrate in vigoare dupa adoptarea Codului fiscal si ca s-a avut in vedere si necesitatea punerii in aplicare a unor decizii ale Curtii Constitutionale.

CITESTE SI Codul Fiscal, adoptat cu MODIFICARI in Comisia de buget de la Camera

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat, la dezbaterile generale, ca liberalii vor vota prevederile noului Cod Fiscal, aratand ca spera sa se realizeze stabilitate fiscala prin acordul politic, predictibilitate prin termenele impuse, iar echitatea va fi realizata in guvernarea liberala.

"PNL are un program de reducere fiscala. Ceea ce ne propune guvernarea PSD este aparent o reducere de fiscalitate. Se propune sa se readuca TVA la 20%. Cu alte cuvinte, nu este reducere de fiscalitate, este readucerea la cota initiala. Singura reducere este cota pe dividende, pentru ca eliminarea accizei la carburanti si taxa pe stalp sunt taxe introduse de Guvuvernul Ponta. PNL a avut o cu totul alta abordare, noi am considerat ca cel mai important lucru in fiscalitate este reducerea CAS. Este un obiectiv cand PNL va veni la guvernare", a adaugat Nicolaescu.

CITESTE SI Noul Cod Fiscal, ADOPTAT de Senat: TVA scade la 20% din 2016, "taxa pe stalp" ramane pana in 2017

"Nu poti sa faci o reducere fiscala masiva fara sa afectezi echilibrele macroeconomice. Prin acordul politic se realizeaza acest lucru. Esalonarea de impozite si taxe va garanta ca Romania va gasi posibilitatea de dezvoltare in viitor. PNL va vota Codul fiscal in forma prezentata acum", a adaugat Nicolaescu.

Deputatul PSD Viorel Stefan, presedintele Comisei de buget, a spus ca prin adoptarea acestui cod guvernarea PSD se apropie de realizarea tuturor obiectivelor cuprinse in programul de guvernare al USL.

"Prin adoptarea acestui Cod fiscal, guvernarea noastra se apropie de realizarea tuturor obiectivelor care au fost prezentate in programul USL. USL a fost o constructie politica unde si doctrina liberala si-a gasit locul. Daca mergem pe faptul ca relaxarea fiscala este apanajul liberalilor, este o greseala", a spus Stefan.

El a aratat ca, inainte de vacanta parlamentara, PNL a propus reducerea cotei TVA la 19%, iar apoi "a avut o revelatie" si s-a razgandit.

"Am prevazut in Codul fiscal ca orice masura de relaxare fiscala se poate lua in interiorul unui exerciciu bugetar, am pus bariera in tentatia guvernelor sa inaspreasca fiscalitatea peste noapte. Sa ramanem in aceasta paradigma, fiscalitatea sa nu ramana subiectul de dispute politice. Face rau oamenilor de afaceri, haideti sa stabilim prin consens", a mai spus Viorel Stefan.

Deputatul UDMR Erdey a spus ca, in esenta, prevederile noului Cod fiscal respecta obiectivele UDMR.

"Cu toate acestea, UDMR considera ca varianta votata in iunie a fost foarte buna, dar pentru prudentialitate si pentru a elimina orice temere de aplicare a legii, UDMR este de acord cu aceasta forma a codului. Avem nevoie de acest cod pentru a rezolva legea salarizarii privind mediul bugetar", a adaugat deputatul UDMR.

Comisia pentru buget-finante a Camerei Deputatilor a aprobat miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar si cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finante.

Amendamentele aprobate in unanimitate prevad reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti se amana pentru 1 ianuarie 2017, in schimb ramane in vigoare eliminarea taxei pe constructiile speciale pentru investitiile in agricultura incepand cu 1 ianuarie 2016.

In privinta impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.

Comisia pentru buget, la propunerea secretarului de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu, a aprobat un amendament care vizeaza acordarea posibilitatii consiliilor locale de a majora impozitul pe cladiri si pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile situate in intravilan neingrijite. Criteriile de incadrare a cladirilor in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea Consiliului local. Cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Ministerul de Finante a mai propus o serie de amendamente de clarificare, erori gramaticale, decizii ale Curtii Constitutionale care trebuie transpuse in legislatie, amendamente care au fost aprobate de comisie.

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal a fost adoptata marti de Senat.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 04 Sep 2015 - 05:58
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49291&titlu=Codul_Fiscal__ADOPTAT_in_plenul_Camerei_Deputatilor__Legea_merge_la_promulgare__TVA_scade_la_20%