Schwartz: "Predictibilitatea si stabilitatea legii fiscale - deziderate tot mai indepartate"

     *  Lucian Croitoru, BNR: "Guvernul pare sa aiba o politica in zig-zag"
     *  Codul Fiscal a fost aprobat de Parlament si va fi trimis presedintiei
       Cei care ne conduc tara au demonstrat din nou si continua sa arate ca nu ne putem baza pe promisiunile lor potrivit carora in sfarsit vom avea o lege stabila si predictibila a fiscalitatii

.
     Dupa ce Codul Fiscal a fost aprobat la inceputul verii si retrimis in Parlament de seful statului - premierul Ponta si ministrul finantelor Eugen Teodorovici dand asigurari ca legea nu va fi modificata "sub nicio forma" -, aplicarea masurilor de relaxare fiscala au fost amanate cu un an, iar Victor Ponta spune, de trei zile, ca va avea grija sa devanseze aceste masuri...
     Cum sa traducem aceasta desfasurare a evenimentelor? Ce sa inteleaga oamenii de afaceri si cum sa se pregateasca potentialii investitori care ar dori sa intre pe piata noastra?
     "Predictibilitatea si stabilitatea legii fiscale sunt doua deziderate din ce in ce mai indepartate in timp", subliniaza expertul fiscal Dan Schwartz. Domnia sa a precizat, inca de cand a fost realizat proiectul de Cod Fiscal, ca acesta are o serie de capcane ascunse.
     Specialistul isi mentine opniile, specificand: "Am spus de la inceput ca aceasta lege are multe capcane si ca nu putem avea incredere ca vom avea relaxare fiscala decat in momentul in care masurile apar in Monitorul Oficial. Ca drept dovada, in cadrul amendamentelor au fost amanate majoritatea masurilor de relaxare fiscala, insa cele care vizeaza cresterea obligatiilor fiscale au fost pastrate si chiar modificate, in sensul majorarii unora dintre obligatii. 2016 va fi un an cu taxe mai mari decat anul trecut. Toata tevatura cu trimiterea in Parlament nu a avut alt efect decat cresteri si mai mari de taxe si intarzierea intrarii in vigoare a legii. In aceste conditii, contribuabilii si ANAF vor avea mai putin timp la dispozitie sa inteleaga care vor fi implicatiile".
     Potrivit domnului Schwartz, vor fi intarziate si normele de adoptare, pentru ca va fi nevoie sa fie modificate, dar va fi schimbat si Codul de Procedura Fiscala.
     Oamenii de afaceri sunt de acord cu devansarea masurilor amanate pentru 1 ianuarie 2017, dar spun ca este nevoie de pachet de masuri care sa conduca la dezvoltare economica.
     "Degeaba discutam de taxe si impozite, daca nu asiguram si dezvoltarea economica a tarii", ne-a spus Cristian Parvan, secretarul de afaceri al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
     Legea Codului Fiscal a fost aprobata ieri in plenul Camerei deputatilor, for decizional, urmand sa fie transmisa presedintelui spre promulgare. Initiativa a fost adoptata cu 279 de voturi pentru, 8 impotriva si 5 abtineri.
     Intrebat ulterior de jurnalisti in legatura cu faptul ca a ajuns in Parlament dupa ce a fost votat Codul Fiscal in plenul Camerei, premierul Victor Ponta a raspus, citat de Mediafax: "Eu am votat Codul Fiscal in luna iunie, pai ala este codul, daca l-a votat toata lumea. Eu am vorbit despre lucrurile importante, cancanurile politice pana maine le uitati si dumneavoastra".
     Potrivit liberalului Mircea Dolha, Victor Ponta a mintit atunci cand si-a argumentat absenta de la votul de ieri asupra reexaminarii Codului Fiscal invocand faptul ca el a votat actul normativ in iunie, site-ul Camerei Deputatilor aratand ca seful Executivului nu a fost prezent nici atunci la vot.
     Ponta a spus ca Guvernul isi va incheia mandatul cu toate masurile destinate mediului de afaceri "in functiune", introduse inainte de 1 ianuarie 2017, asa cum prevede noul Cod fiscal: "Sunt foarte optimist, la fel si ministrul de Finante, ca acele masuri care s-au amanat pentru 1 ianuarie 2017, nu toate deodata, evident, pot fi devansate si mesajul meu pentru mediul de afaceri este ca acest Guvern isi va incheia mandatul cu toate acele masuri in functiune".
     Oficialul a precizat ca, dupa ce va avea datele statistice pe trimestrul al treilea, inainte de finalizarea Legii bugetului de stat, va avea o discutie cu mediul de afaceri si cu liderii politici, in vederea adoptarii unei decizii.
     Principalele amendamente aduse Codului Fiscal dupa ce a fost retrimis in Parlament vizeaza reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole - in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supra-accizei la carburanti tot de la 1 ianuarie 2017.
     De asemenea, a fost reintrodusa prevederea potrivit careia consiliile locale au posibilitatea sa majoreze la 500% impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite, de la 1 ianuarie 2016.
     Presedintele tarii nu poate retrimite a doua oara legea in Parlament, insa o poate transmite Curtii Constitutionale a Romaniei, daca va considera ca are elemente de neconstitutionalitate.
     *  Lucian Croitoru: "De la «prea devreme» s-ar putea sa trecem brusc la «prea tarziu»"
     Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au spus, in mai multe ocazii, ca masurile de relaxare fiscala pe care Guvernul le-a propus in Codul Fiscal "nu incap" toate, in acelasi timp, Guvernatorul Mugur Isarescu solicitand dozaj in relaxarea fiscala.
     Zilele trecute, Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, a scris pe blogul Bancii Centrale ca Executivul pare sa aiba o politica in zig-zag.
     "In 2014, (...) s-a tintit la cresterea unui numar de 37 de impozite si taxe, fara o restructurare a cheltuielilor", subliniaza domnia sa, mentionand, intr-un studiu realizat anul trecut, ca, in ultimii 24 de ani, de cate ori au avut nevoie sa reduca deficitele bugetare, guvernele Romaniei au apelat in primul rand la cresterea impozitelor.
     Lucian Croitoru apreciaza: "Calea sanatoasa, dar dificila, a rationalizarii cheltuielilor (taiere selectiva, cu discernamant) a fost ocolita. In schimb, amanarea rationalizarilor a dus deseori la taieri ad hoc, devenite inevitabile. Cea mai cunoscuta a fost taierea salariilor si a sporurilor salariale din 2010, dezaprobata de public. De atunci, politicienii nu mai au curajul nici macar sa vorbeasca despre atat de necesarele rationalizari ale cheltuielilor publice. In mod regretabil, pentru a reduce deficitele guvernului, ei prefera cresterea impozitelor".
     In 2015, guvernul a schimbat in mod abrupt strategia in ceea ce priveste impozitele, facand sa para ca are o politica in zig-zag, arata specialistul, mentionand: "In iunie s-a redus TVA de la 24 la suta la 9 la suta pentru alimente si bauturi nealcoolice si se planifica, prin Codul Fiscal, reduceri de la 24 la suta la 19 la suta pentru celelalte produse eligibile incepand cu 2016. In schimb, nu s-a facut nicio schimbare in conceptia privind rationalizarea cheltuielilor publice, care sa duca la crearea spatiului fiscal pentru reduceri de impozite si cresteri de salarii".
     Domnia sa spune ca reducerile de impozite prevazute in Codul Fiscal si cresterea cheltuielilor cu salariile in procentele vehiculate sunt "prea mult si prea devreme": "Este prea mult pentru ca reducerile de cheltuieli care pot fi concomitent identificate si agreate de politicieni sunt prea mici pentru a crea spatiul necesar pentru reducerea dorita a impozitelor si cresterea preconizata a salariilor. Este prea devreme, chiar daca s-ar agrea modificari mai mici, deoarece nu s-au restructurat cheltuielile pentru a crea spatiu fiscal, nici macar in limita care ar putea fi agreata astazi, date fiind mentalitatile si echilibrele politice".
     Potrivit domniei sale, "de la «prea devreme» s-ar putea sa trecem brusc la «prea tarziu»", reduceri semnificative ale TVA si a altor impozite si cresteri notabile ale salariilor in invatamant si sanatate devenind imposibile din perspectiva mentinerii stabilitatii macroeconomice.   
Publicat de : ---
Data publicării: 04 Sep 2015 - 05:58
 

Link știre