<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Cresterea economica a incetinit in trimestrul al doilea la 0,1% fata de trimestrul anterior si 3,3% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, de la 1,4%, respectiv 4,3% in primele trei luni ale anului. Inrautatirea din trimestrul al doilea a fost determinata in principal de exporturile nete, stocuri si cheltuielile statului, se arata intr-un raport al ING Bank Romania, citat de Mediafax [3]. Consumul privat a ramas principalul motor, iar investitiile au adus, de asemenea, o contributie majora, imbunatatind perspectivele pe termen mediu.

"Ne asteptam la accelerarea cresterii economice in trimestrul al treilea, sustinuta de consumul privat in contextul veniturilor disponibile pentru consum mai mari dupa recentele reduceri de taxe si estimam rate de 0,9%/3,5% (trimestru fata de trimestrul anterior/trimestru fata de acelasi trimestru al anului trecut), riscurile fiind pentru o inrautatire (a acestor estimari, n.r.) din cauza secetei severe care afecteaza productia agricola", noteaza analistii bancii.

Banca a revizuit in scadere si estimarea privind cresterea economica pentru 2016, de la 4,3% la 3,8%, in timp ce pentru 2017 a crescut prognoza de la 2,7% la 4,1%, ca urmare a deciziei Parlamentului privind o implementare graduala a masurilor de stimulare fiscala, jumatate in 2016 si restul in 2017, se arata in raport. Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat in urma cererii sefului statului, a trecut la inceputul lunii septembrie de Parlament, urmand sa fie transmis presedintelui spre promulgare.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizeaza reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole - in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.