ANALIZA: Parlamentul dezbate marti a patra motiune impotriva lui Ponta. Opozitia face miting in Parcul Izvor [1]

Motiunea de cenzura a PNL- "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis

. Demite-l pe Victor Ponta" este semnata de 180 de parlamentari ai opozitiei, insa, pentru adoptarea ei si, implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, adica 276 voturi. Chiar daca toti parlamentarii liberali sunt prezenti si voteaza, ar mai fi nevoie de alte 100 de voturi. Doar UDMR si PMP au anuntat ca sustin demersul PNL, insa voturile lor sunt insuficiente.

Astfel, cei care vor sustine motiunea de cenzura sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR si cativa de la grupul democrat popular si neafiliati, in total fiind putin peste 200.

Pe de alta parte, actuala coalitie guvernamentala este solidara cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmand ca ramane alaturi de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este sustinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adauga cei 17 deputati de la minoritatile nationale altele decat cea maghiara care, de regula, voteaza cu Guverrnul, deci, in total, peste 300 de parlamentari.

Liberalii au admis ca sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt mici, demersul Opozitiei, initiat imediat dupa trimiterea in judecata a premierului Victor Ponta pentru fapte de coruptie, fiind mai curand unul simbolic. De altfel, in 25 de ani, doar doua motiuni de cenzura au fost adoptate de Parlament: este vorba despre motiunea initiata impotriva Cabinetului Emil Boc, in octombrie 2009 (in pragul alegerilor prezidentiale, cand PNL si PSD au facut front comun) si cea impotriva Cabinetului Mihai Razvan Ungureanu, adoptata in aprilie 2012, tot prin votul PNL si PSD, si urmata de desemnarea lui Victor Ponta premier.

Desi aritmetica parlamentara nu este in masura sa ofere emotii Guvernului, totusi partidele din coalitia majoritara au decis ca doar cativa parlamentari ai puterii sa fie prezenti in sala, iar la vot sa stea in banci, presedintele PSD Liviu Dragnea anuntand, dupa sedinta coalitiei, ca vor asigura cvorumul de sedinta, dar nu vor vota, votul fiind secret cu bile.

La randul lor, liderii liberali si-au mobilizat parlamentarii sa fie prezenti la motiunea de cenzura pentru ca se asteapta ca toti cei de la putere sa stea in banci la vot si sa nu participe la discursuri.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a spus, luni, la sedinta grupurilor reunite ale parlamentarilor liberali, ca nu crede ca parlamentarii puterii vor fi lasati sa voteze motiunea si vor fi umiliti de "doi lideri care au probleme cu legea".

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, i-a avertizat, la randul sau, pe parlamentarii liberali sa nu lipseasca de la dezbaterea motiunii, deoarece trebuie sa asigure cvorumul de sedinta.

"Am sa va rog pe toti colegii parlamentari, la ora 10 fara 5 sa semnati condica, pentru ca va imaginati ca se va face apel la cvorum. Din informatiile pe care le am, cei de la PSD vor veni numai cativa in sala, asa ca cvorumul va fi la limita si noi vom fi cei care il asiguram. Este posibil ca cei de la coalitie sa nu ia cuvantul deloc si, in aceasta situatie, timpul de dezbatere a motiunii va fi redus si, ca atare, prezenta permamenta in sala este obligatorie, pentru ca poate fi mult mai repede votul pe motiune", a adaugat Nicolaescu.

In paralel, liberalii organizeaza un miting in Parcul Izvor, de langa Palatul Parlamentului, la care se asteapta sa participe peste 10.000 de oameni.

Mitingul va incepe la 9.30 cu discursurile in Parcul Izvor ale celor doi copresedinti ai PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, iar parlamentarii liberali vor participa pana la ora 10.00 cand vor trebui sa fie prezenti in plenul Parlamentului la dezbaterea motiunii.

“Isi permite Romania sa fie reprezentata la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis in judecata? Cetateni, politicieni, ne mai permitem sa toleram minciuna, coruptia si impostura actualului prim-ministru? Sunt intrebari la care trebuie sa raspundem acum! Cei mai multi concetateni au facut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, in sondajele de opinie isi exprima nemultumirea fata de un asemenea premier, dupa ce l-au respins la prezidentiale. Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni de zile", se arata in textul motiunii de cenzura.

Ultima motiune de cenzura depusa de PNL impotriva Guvernului- "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!"- a fost dezbatuta in 12 iunie. Motiunea a fost respinsa, fiind inregistrate 194 de voturi "pentru", fata de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "impotriva", iar 7 anulate. In total, in actuala legislatura, ca urmare a ruperii USL si modificarii majoritatii parlamentare, au fost depuse trei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Ponta, cea dezbatuta marti fiind a patra.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Sep 2015 - 05:35
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49572&titlu=ANALIZA__Parlamentul_dezbate_marti_a_patra_motiune_impotriva_lui_Ponta__Opozitia_face_miting_in_Parcul_Izvor