Liviu Dragnea va fi votat duminica noul presedinte al PSD. Cum aratau in urma cu 10 ani alegerile din partid [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Liviu Dragnea va fi ales duminica presedinte al PSD, intr-un scrutin organizat in premiera in partid, prin care liderul formatiunii este votat de catre toti membrii PSD

. Modificarea a fost adusa Statutului partidului in 2013.

De la "tovarasul Adrian Nastase" la Mircea Geoana

In 2005, Adrian Nastase se retragea din functie ca urmare a pierderii alegerilor prezidentiale in fata lui Traian Basescu. Ion Iliescu se pregatea sa revina la conducerea partidului si nu parea la acea vreme sa aiba vreun competitor. Intr-o miscare neasteptata, Mircea Geoana anunta ca va candida si incepe sa stranga sustinere in filiale. Se constituie ”Grupul de la Cluj”, condus de Ioan Rus si format din organizatii care il sustineau pe mai tanarul Mircea Geoana in fata vechii conduceri. Intr-un Congres care s-a intins pana la miezul noptii, Mircea Geoana a reusit sa il invinga, surprinzator pentru multi, pe Ion Iliescu, la o diferenta semnificativa de voturi: 964 de delegati au votat pentru Geoana, in timp ce doar doar 530 pentru Iliescu. Multi au atribuit rasturnarea de situatie ”gafei” lui Ion Iliescu, fostul presedintele invitandu-l la microfon in timpul lucrarilor Congresului pe ”tovarasul Adrian Nastase”.

Mircea Geoana se plimba atunci pe holurile Salii Palatului, unde se desfasura Congresul, si discuta cu grupuri de delegati, incercand sa-i convinga ca "scaparea" lui Ion Iliescu este exact motivul pentru care PSD trebuie sa schimbe garda. Geoana obtinea si sprijinul unor lideri influenti precum Sorin Oprescu si Miron Mitrea, care vizau alte functii importante de conducere in partid. Mitrea dorea sa fie secretar general, iar Oprescu se batea cu Adrian Nastase, sustinatorul lui Iliescu, pentru functia de presedinte executiv.

Congresul PSD din 2005 a marcat si ascensiunea lui Marian Vanghelie si lupta acestuia cu Victor Ponta, in urma careia primarul Sectorului 5 avea sa iasa infrant ani mai tarziu. In acea perioada, Vanghelie era un sustinator al lui Ion Iliescu. Victor Ponta se afla in tabara lui Mircea Geoana. Primarul Sectorului 5 a incercat sa il agreseze fizic pe Ponta, mergand pe holurile Salii Palatului, urmarit de presa, si jignindu-l pe acesta. Tensiunea de la Congresul PSD din 2005 avea sa se mentina in partid ani la rand.

Noaptea cutitelor lungi la Hotel Confort

Dupa victoria din 2005, Mircea Geoana s-a confruntat cu prima criza majora in 2006, dupa izbucnirea scandalului "Matusa Tamara", in care era implicat Adrian Nastase, ajuns dupa Congres presedinte executiv. In martie are loc celebra intalnire de la Hotel Confort, in care se decide retragerea sprijinului politic pentru Adrian Nastase, care era si presedinte al Camerei Deputatilor. Varianta in care Nastase era sustinut in continuare ar fi insemnat, pentru PSD, organizarea unui Congres extraordinar. Intalnirea de la Hotel Confort a ajuns cunoscuta ca "Noaptea cutitelor lungi in PSD". Dupa deciziile luate de sustinatorii lui Geoana, Adrian Nastase demisioneaza din fruntea Camerei Deputatilor si apar informatii ca, impreuna cu un grup de deputati fideli, ar urma sa paraseasca si PSD.

Din martie pana la finalul anului 2006, mai multi lideri importanti ai partidului parasesc PSD, ca urmare a deciziilor luate de Geoana, dar si a altor scandaluri care au macinat partidul. Pe fondul problemelor si din tabara puterii, formata la acea vreme de PD si PNL, se decide devansarea unui congres care ar fi urmat sa aiba loc abia in 2007. Cu aceasta ocazie, impotriva lui Mircea Geoana se ridica Sorin Oprescu, presedinte al PSD Bucuresti in acea perioada. Oprescu lanseaza critici dure la adresa lui Geoana, in special cu privire la incercarile de indepartare a lui Ion Iliescu din prima linie a partidului.

"Recunosc ca am gresit, in 1996, ca nu l-am felicitat pe Constantinescu si nu am trecut de partea adversarului. As fi fost presedinte de partid, iar pe post de bonus il aveam si pe Vanghelie de partea mea", i-a transmis ironic Oprescu lui Geoana la acea vreme.

In ciuda sustinerii largi de care se bucura Oprescu, sprijinit de tabara Nastase-Iliescu, el pierde alegerile la o diferenta de aproximativ 500 de voturi si demisioneaza din functia de lider al organizatiei Bucuresti. Geoana era atunci reconfirmat in functia de presedinte PSD cu sprijinul lui Ioan Rus, Marian Vanghelie, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Marian Oprisan. Tot in 2007, la Brasov s-a discutat posibilitatea excluderii lui Ion Iliescu din PSD, presedinte de onoare, varianta pe care, in final, Geoana nu a mai sustinut-o, pentru a nu provoca noi valuri in partid.

Geoana plateste pentru pierderea alegerilor

Mandatul lui Geoana in fruntea PSD nu mai este amenintat pana la pierderea alegerilor prezidentiale din 2009. La fel ca in 2005, cand Adrian Nastase platea pierdea scrutinului prezidential prin sefia partidului, apare un grup puternic in PSD care solicita schimbarea lui Mircea Geoana. Contracandidatul sau in prima faza nu era nimeni altul decat Adrian Nastase. Congresul din 2010 a reprezentat un nou punct de cotitura in istoria PSD. In cursa s-au inscris, pe langa Geoana si Nastase, multi candidati, printre care si Cristian Diaconescu, Radu Mazare si Miron Mitrea.

Cu doar 5 zile inainte de Congres, in mijlocul unor lupte interne acerbe pentru a stabili modalitatea de votare a conducerii PSD, Adrian Nastase da tonul retragerilor care aveau sa marcheze evenimentul din 20 februarie 2010.

"Nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu figurant intr-un scenariu prost scris care duce la solutii gresite'", a spus Adrian Nastase atunci, anuntandu-si retragerea din functie. Surprinzator pentru multi, la fel ca anuntul lui Mircea Geoana din 2005, se lanseaza in cursa Victor Ponta, sprijinit de catre „mentorul” sau, Adrian Nastase.

In timpul Congresului se anunta si alte retrageri: Miron Mitrea, Radu Mazare si Cristian Diaconescu renunta, pe rand, la lupta. Primii doi au anuntat ca il vor sustine pe Victor Ponta, in timp ce Diaconescu a ramas alaturi de Geoana.

Lupta a fost una stransa, insa Mircea Geoana se considera sigur pe reusita. In timpul procesului de votare, liderul in functie s-a asezat relaxat printre sustinatorii sai si discuta cu presa despre planurile sale de viitor, in timp ce Victor Ponta se batea pe fiecare vot, stand in fata urnelor si schimband cateva cuvinte cu fiecare sef de organizatie care isi conducea delegatii sa voteze.

In cele din urma, rezultatele l-au aratat castigator pe Victor Ponta, la o diferenta de doar 76 de voturi de Mircea Geoana. Initial, Geoana dorea sa conteste rezultatul votului si sa ceara o renumarare. Dupa o asteptare de aproape o ora, timp in care sustinatorii lui l-au anuntat ca lupta este pierduta, Mircea Geoana isi recunoaste infrangerea.

Rezultatul alegerilor avea sa duca la ruperea unei aripi din PSD, care a format UNPR, in jurul unor lideri precum Cristian Diaconescu, dezamagit de infrangerea lui Mircea Geoana, Marian Sarbu si Gabriel Oprea.

Epoca Victor Ponta si "prietenia" cu Dragnea

Castigarea alegerilor de catre Victor Ponta a dus la schimbari profunde in PSD. La fel cum s-a intamplat si in trecut, au inceput ”epurarile” vechii garzi, formate din oameni apropiati lui Mircea Geoana. Adrian Nastase si-a reconsolidat puterea in partid in primii ani, pana la prima sa condamnarea sa definitiva la inchisoare, pentru coruptie, iar oameni precum Mircea Geoana si Marian Vanghelie au fost exclusi din partid. Liviu Dragnea a devenit, din omul de incredere al lui Mircea Geoana, secundul lui Victor Ponta.

Nedespartiti la toate evenimentele importante ale PSD, Dragnea a vorbit intotdeauna despre ”prietenia” care ii leaga pe cei doi si anii petrecuti impreuna in fruntea partidului. Liviu Dragnea, secretar general al PSD in aceasta perioada si apoi vicepremier si presedinte executiv, a inceput insa sa dea semnale privind unele tensiuni cu Ponta dupa ce acesta a inceput sa aiba probleme in justitie, fiind cercetat si apoi trimis in judecata in dosarul ”Rovinari-Turceni”.

Retragerea surprinzatoare a lui Victor Ponta de la conducerea PSD, in vara acestui an, nu era anticipata nici macar de catre Liviu Dragnea, care a postat pe Facebook un mesaj catre ”prietenul” sau Victor Ponta, intr-o perioada in care toata lumea vorbea despre distantarea dintre cei doi. Dragnea continua sa sustina, insa, ca ii ramane fidel lui Ponta.

Ruptura s-a vazut insa la Comitetul Executiv din 22 iulie, atunci cand Liviu Dragnea s-a lansat in cursa pentru sefia interimara a PSD, impotriva Rovanei Plumb, lasata presedinte al partidului de catre Ponta, dupa retragerea acestuia. Rovana Plumb, presedinte al Consiliului National al PSD, se pregatea sa fie confirmata in functie si de catre conducerea largita a partidului, insa Dragnea si-a anuntat intentia de a candida.

Primul si singurul vot cu emotii pentru Dragnea

Votul din 22 iulie a fost singurul cu emotii pentru Dragnea, in cursa acestuia catre sefia deplina a partidului. A reusit totusi sa-i convinga pe colegii sai sa il sustina in defavoarea Rovanei Plumb, vazuta de tot mai multi social-democrati ca om impus de Ponta pentru a pastra, prin interpusi, fraiele in PSD.

Cu toate acestea, rezultatul votului arata ca o parte din ce in ce mai mare a PSD mergea pe mana lui Dragnea – 65 de voturi pentru fostul presedinte executiv al PSD si doar 18 pentru Rovana Plumb. Din acel moment, a inceput drumul sigur, fara emotii, pentru Liviu Drangea catre sefia deplina a PSD.

Victor Ponta anuntase ca nu va mai candida pana in momentul in care nu-si va fi rezolva problemele in justitie, ceea ce insemna ca Dragnea nu va avea un competitor real la conducerea partidului, mai ales din cauza regulamentului stabilit de liderii PSD.

Astfel, acestia ar fi cerut, potrivit lui Dragnea, criterii mai dure pentru ca un membru PSD sa intre in cursa interna: sustinerea filialei proprii, precum si a altor patru organizatii. Dragnea a declarat in mai multe randuri ca el, impreuna cu Victor Ponta, s-au opus acestor criterii, in dorinta de a avea contracandidati la sefia PSD, insa liderii locali si-au impus, prin vot, punctul de vedere.

Asa s-a ajuns in situatia in care doar alti 2 lideri PSD au mai incercat sa intre in cursa: Serban Nicolae si Daniel Savu. Serban Nicolae mai incercase sa candideze si in 2005, insa a obtinut un numar nesemnificativ de voturi. La aceste alegeri, nu a putut participa, primind sustinere doar din partea unei filiale orasenesti a PSD – cea din Gura Vaii.

Senatorul Daniel Savu a obtinut sustinerea PSD Prahova, insa, in ciuda unor telefoane, mailuri si scrisori trimise catre toti sefii judeteni ai partidului, nu a mai fost sprijinit de nicio alta organizatie. Liviu Dragnea a glumit apoi pe seama colegului sau, explicand ca acesta a candidat doar pentru a-si creste notorietatea in vederea adevaratei functii pe care Savu o vizeaza: primaria Ploiestiului.

Un alt lider PSD care si-a anuntat intentia de a candida a fost primarul Sectorului 3, Robert Negoita, care a intrat in cursa, declarativ, impotriva lui Liviu Dragnea, doar pentru a-si retrage, 24 de ore mai tarziu, ”intentia”. Si-a declarat din nou sprijinul pentru Dragnea, cel care il facuse sef al PSD Bucuresti.

In cele din urma, Dragnea a ajuns unicul candidat, fapt care nu i-a deranjat pe liderii PSD, care au spus ca, oricum, niciun alt social-democrat n-ar fi avut sansa de a castiga in fata acestuia. Astfel, doar numele lui Liviu Dragnea va aparea pe buletinul de vot de duminica, atunci cand 531.000 de membri PSD sunt asteptati la urne. Situatia este luata in gluma chiar de catre Dragnea.

”O sa ma gandesc foarte mult (cu cine va vota duminica – n.r.). Este o decizie importanta si foarte grea”, a spus liderul interimar al partidului, cu doua zile inainte de alegeri.

Daca obtinerea functiei de presedinte al PSD va fi fara emotii si fara efort pentru Liviu Dragnea, multi social-democrati si-au exprimat, pe canale neoficiale, ingrijorarea ca acesta ar putea sa nu ocupe mult timp aceasta functie, din cauza dosarului ”Referendumul”.

Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, in 15 mai, iar acum apelul este in desfasurare, urmatorul termen fiind in 23 noiembrie, dupa o amanare de doua luni.

Alegerile din PSD vor avea loc duminica, intre orele 8.00 si 20.00, fiind asteptati 531.000 de social-democrati. Rezultatele vor fi anuntate la cateva ore dupa inchiderea sectiilor de vot. Si la acest capitol Liviu Dragnea a raspuns in gluma: a precizat ca nu vrea ca procesul sa se intinda foarte mult si ca va aparea repede intr-o conferinta de presa, pentru ca romanii vor prefera duminica sa se uite la meciul de fotbal Romania - Insulele Feroe.

Dupa ce va castiga aceste alegeri, Liviu Dragnea va deveni al saselea presedinte al PSD, dupa Ion Iliescu (1990 - 1992, in era FSN, si 1997 - 2000), Oliviu Gherman (1992 - 1996), Adrian Nastase (2000 - 2005), Mircea Geoana (2005 - 2010) si Victor Ponta (2010 - 2015).

Citeste si Dragnea il ironizeaza pe Basescu dupa inscrierea in PMP: ''Nu am ce sa comentez mai mult'' Citeste si Sefii PSD isi pun poza UNICULUI CANDIDAT in casa. Cum se mobilizeaza social-democratii pentru ALEGEREA POPULARA a lui Liviu Dragnea Citeste si Liviu Dragnea, anunt transant despre sprijinul PSD pentru Guvernul Ponta
Publicat de : ---
Data publicrii: 12 Oct 2015 - 05:14
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49788&titlu=Liviu_Dragnea_va_fi_votat_duminica_noul_presedinte_al_PSD__Cum_aratau_in_urma_cu_10_ani_alegerile_din_partid