"Seceta a redus sansele multor agricultori sa-si continue activitatea"

     Acest an se anunta atipic si foarte greu pentru agricultori, cu pierderi insemnate la culturile de porumb si floarea soarelui, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR)

. In aceste conditii, multi producatori vor incheia bilantul pe minus, cu sanse minime sa isi reia activitatea, apreciaza domnia sa.
     In acest context, presedintele LAPAR si-a exprimat nemultumirea privind starea sectorului de irigatii, spunand ca guvernele doar vorbesc odata la patru ani despre refacerea lui, dar niciodata proiectul nu este dus la finalizare. Laurentiu Baciu a tinut sa precizeze: "Legea irigatiilor a picat, recent, in Plen, dupa ce a trecut de comisiile parlamentare pentru ca multi deputatii au lipsit si pentru ca opozitia sustine ca guvernantii nu au explicat cum vor cheltui miliardul de euro propus pentru investitii. De 25 de ani vorbim despre refacerea irigatiilor din patru in patru ani, cand se schimba guvernele. Sper ca noua Lege a irigatiilor sa fie aplicata si bine valorificata in anii urmatori".
     Domnul Baciu a mai declarat ca fermierii au multe probleme si din cauza deciziilor luate de Uniunea Europeana, considerand ca multe dintre acestea sunt antiromanesti si ca impun multe restrictii fermierilor autohtoni.
     Presedintele LAPAR a dat ca exemplu interzicerea organismelor modificate genetic (OMG) si controversele din jurul unor substante cu care se trateaza semintele: "De multe ori se voteaza emotional. Cei care protesteaza si se leaga cu lanturi in fata Ministerului Agriculturii nu au studii care sa demonstreze ca substantele la care se refera sunt nocive. Noi avem studii serioase, care arata ca in polen nu sunt urme din neonicotinoide".
     Recent, unii apicultori au cerut Ministerului Agriculturii sa opreasca otravirea albinelor cu pesticide numite neonicotinoide. In 24.05.2013, Comisia Europeana a emis Regulamentul (EU) 485/2013 prin care se interzice utilizarea in UE a trei pesticide folosite la tratarea semintelor unei serii de culturi agricole, datorita riscului de a afecta albinele si alti polenizatori. Interdictia, valabila pe o perioada de 2 ani incepand cu 1 decembrie 2013, a fost anulata pe teritoriul Romaniei prin decizia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care a emis in anul 2014 doua derogari succesive de la aceste prevederi, permitand comercializarea in continuare a semintelor impregnate cu aceste substante, sustin apicultorii.
     Pesticidele in cauza se numesc Clotianidin, Imidaclopid si Tiametoxam si apartin unei noi clase de pesticide, numite neonicotinoide (popular numite si neonice), introduse pe piata europeana la inceputul anilor 2000, caracterizate printr-o mare eficienta (sunt de 7000 de ori mai toxice decat DDT), conform petitiei apicultorilor. "De-a lungul timpului experienta arata ca majoritatea pesticidelor considerate la un moment dat salvatoare pot provoca efecte nefaste asupra mediului sau sanatatii umane, fapt care a dus la interzicerea lor, asa cum este si cazul DDT-ului mentionat mai sus. Si in cazul neonicelor apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor, care initial au fost subestimate", mai arata acestia.
     Laurentiu Baciu a comentat: "Acum este la moda sa mancam eco. In realitate, sunt sanse putine sa mancam eco. Dam bani cu nemiluita la toti escrocii, care pretind ca fac produse bio. Institutiile statului sunt de vina pentru aceasta inselatorie. In schimb, ne temem sa mancam soia modificata genetic si ne este frica de neonicotinoide. Nu sunt studii care sa ateste ca acestea sunt nocive pentru organism".
     Domnia sa sustine ca din aceasta cauza a intrat in conflict cu unii apicultori, despre care spune ca nu sunt seriosi: "Sunt alti factori de mediu care au afectat albinele in acest an, nu pesticidele. Datele INS arata ca in perioada 2007-2014 am avut o crestere cu peste 400.000 de familii de albine, si nu o scadere, cum sustin unii apicultori".
     Domnia sa sustine ca multi fermieri au o colaborare foarte buna cu agricultorii si cultiva plante melifere, renuntand la o parte a productiei. 

 link: MINISTRUL AGRICULTURII DANIEL CONSTANTIN: "Viitorul Guvern va putea aloca anual bani pentru irigatii"

 link: EMIL DUMITRU, PROAGRO:"Crearea unui fond mutual in agricultura ar fi un esec"

 link: LAURA DANIELA MIHAI, CEC BANK: "Ne concentram pe finantarea IMM-urilor si a proiectelor din agricultura"

 link: CĂLIN POP, AZOMURES: "Valorificam pe piata interna 70% din productia noastra de ingrasaminte"

 link: CĂTĂLIN PĂDURARU, ADAR: "Sectorul viti-vinicol ofera oportunitati imense pentru dezvoltarea unor afaceri conexe"

 link: IULIAN BUCĂTARU, AFIR: "Avem 318.000 hectare irigate si in curs de irigare"

 link: ALEXANDRU COITA, BRM: "Romania poate deveni un nod de tranzactii cu grau pentru regiunea Marii Negre"
 
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Oct 2015 - 05:19
 

Link știre