Udrea ar fi cerut mita de 9 milioane de dolari de la baietii destepti din energie

     *  Udrea: "Din 2005 eu si Buzaianu suntem in conflict deschis"
     *  Fostul ministru spune ca Ana Maria Topoliceanu a folosit banii de la Bogdan Buzaianu
     *  Dan Andronic, Radu Budeanu si Bogdan Buzaianu, implicati in noul dosar
         DNA cere ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii

.
       Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de deputatul Elena Gabriela Udrea, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru luare de mita, in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei, spalare de bani in forma continuata si fals in declaratii de avere in forma continuata, cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012.
       Elena Udrea a declarat, ieri, in urma anuntului DNA privind urmarirea sa penala intr-un nou dosar, ca acesta este bazat pe denunturile fostei sefe a Companiei Nationale de Investitii (CNI) Ana Maria Topoliceanu, ea acuzand-o din nou pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ca face tot posibilul sa ii deschida noi dosare.

       Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca Elena Udrea, in vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru la Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.
     DNA mai arata ca, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a mai primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD si o creanta de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass media.
     Procurorii mai spun: "In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar la creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta".
     Surse judiciare citate de Mediafax sustin ca directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu si omul de afaceri Bogdan Buzaianu ar fi implicati in noul dosar dat ieri publicitatii de DNA.
     Dan Andronic este asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si director general al Evenimentului Zilei. De altfel, Dan Andronic a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie in 29 iulie, el spunand, la iesire, ca a fost chemat de anchetatori sa aduca mai multe documente, fara a preciza in ce calitate a fost chemat.
     In acest dosar ar fi implicat si Bogdan Buzaianu, afirma surse judiciare, care spun ca acesta ar fi omul de afaceri la care fac referire procurorii DNA in legatura cu contractul cu Hidroelectrica, pentru care Udrea ar fi cerut mita 5 milioane de dolari.
     Bogdan Buzaianu, proprietarul Energy Holding si finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Nastase Dan Ioan Popescu, este unul dintre "baietii destepti" din energie, expresie lansata de fostul presedinte Traian Basescu, care ii definea astfel pe cei care cumparau energie de la stat la preturi subevaluate pentru a o revinde cu castiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "baietii destepti" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.
     Sursele judiciare citate au mai declarat ca in acest dosar ar fi implicat si Radu Budeanu, fondatorul Cancan si cel care controleaza publicatia si proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. In 7 octombrie, procurorii DNA au facut perchezitii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatura si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar privind fapte de trafic de influenta si spalare de bani, iar surse judiciare afirmau ca printre cei vizati de anchetatori ar fi politicieni si patroni de presa. Aceleasi surse afirmau ca si Radu Budeanu, care in prezent nu mai este in actionariatul firmei, dar controleaza publicatia tabloida si proiectul Cancan TV, ar fi vizat in ancheta si urmeaza sa fie audiat, in prezent acesta fiind plecat din tara.
     *  Elena Udrea a achizitionat Vila "Sabarel" din Eforie Sud prin interpusi
     Procurorii sustin ca Elena Udrea a solicitat vanzarea activului "Vila Sabarel" din Eforie Sud (achizitionata cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe si cu recunoasterea unor investitii in cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fusesera realizate, catre SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlata de o persoana din anturajul sau, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus mentionata, fara a declara imprumutul acordat societatii sau cumpararea activului prin interpusi. Potrivit DNA, Elena Udrea l-a constrans pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, sa incheie un act aditional la contractul de vanzare - cumparare a activului "Vila Sabarel", in conditii nelegale (respectiv cu incalcarea hotararii AGA si a conditiilor stabilite pentru vanzare prin mandatul emis de minister in baza avizelor directiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea in proprietate a imobilului; aceasta, desi nu se efectuase plata banilor in termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atragea desfiintarea de drept a contractului, fara alta notificare si fara interventia instantei de judecata.
     Procurorii mai sustin ca Elena Udrea si-a exercitat influenta asupra primarului orasului Eforie Sud pentru a obtine cumpararea, de catre SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Sabarel, prin negociere directa, la un pret sub valoarea de piata (aproximativ 50% din valoarea pietei).
     DNA precizeaza ca fostul ministru al Turismului a pretins si primit foloase necuvenite in cuantum de circa 520.000 de lei, constand in contravaloarea lucrarilor de renovare a Vilei Sabarel si a materialelor necesare, de la administratorul unei societatii comerciale (societate ce avea in derulare mai multe contracte cu CNI - Compania Nationala de Investitii). Foloasele au fost primite, conform procurorilor, pentru a asigura finantarea necesara derularii contractelor pe care societatea le incheiase cu CNI SA. Aceasta, in conditiile in care CNI SA functiona sub autoritatea Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.
     Comunicatul DNA mai spune: "(n.r. Elena Udrea) a achizitionat imobilul Vila Sabarel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla si careia ii asigura fondurile aferente efectuarii tranzactiilor, prin creditarea firmei in numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul ca este beneficiarul real al imobilului "Vila Sabarel", al terenului aferent si al lucrarilor de renovare efectuate de o societate comerciala favorizata; toate foloasele sus mentionate au fost primite in legatura cu exercitarea prerogativelor specifice functiei, in scopul disimularii proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand si faptul ca modalitatea de dobandire a imobilelor a fost nelegala".
     Elena Udrea ar fi incheiat tranzactiile imobiliare avand ca obiect Vila Sabarelu (cu o suprafata utila de 700 mp) si terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL - societate pe care o controla si careia ii asigura finantarea necesara, utilizand informatii obtinute in exercitarea functiei.
     *  Elena Udrea: "Topoliceanu a folosit mita de la Buzaianu"
     Elena Udrea sustine ca omul de afaceri caruia i s-au cerut 5 milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzaianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani si care trebuie sa raspunda. Intrebata despre acuzatiile procurorilor DNA potrivit carora ar fi cerut 5 milioane de dolari mita pentru a ajuta un om de afaceri sa cumpere energie ieftina de la Hidroelectrica, Elena Udrea a spus ca omul de afaceri la care se face referire este Bogdan Buzaianu. Ea spune ca nu s-a intalnit niciodata cu Buzaianu, dar ca stie aceasta "poveste", iar pentru aceasta ar trebui sa raspunda Ana Maria Topoliceanu.
     Udrea a afirmat: "Omul de afaceri este Buzaianu. Trec peste faptul ca din 2005 eu si Buzaianu suntem in conflict deschis si ca din cauza acestei lupte duse de mine cu el si cu Dinu Patriciu a aparut sintagma «baietii destepti din energie». Buzaianu nu poate spune vreodata ca s-a intalnit cu mine. Poate o data in 2005, deci nu aveam cum sa ii pretind eu bani. Povestea, in schimb, o cunosc si este o poveste la care va trebui sa raspunda doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a intrebat nimeni, daca m-ar fi intrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care le descriu".
     Ea a spus ca nu poate da detalii "la televizor" si ca acestea trebuie explicate in fata unui procuror.
     Elena Udrea a mai sustinut ca banii primiti ca mita pentru contractul cu Hidroelectrica ar fi fost folositi tot de Ana Maria Topoliceanu. "Doamna Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani, dar lucrurile trebuie sa le spun in fata unui procuror. Este o speta pe care o lamuream foarte repede daca ma intrebau procurorii", a mai spus Udrea.
     Referindu-se la acuzatiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie si vanzarea la pret subevaluat, Elena Udrea a spus ca acea licitatie a fost castigata de "o persoana foarte apropiata" Anei Maria Topoliceanu.
     "In speta cu vanzarea vilei de pe litoral, ea era sefa societatii care a vandut vila din Eforie. Era o ruina, noi am vandut tot la vremea aceea pentru ca era un patrimoniu in delasare. Societatea care a cumparat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relatia a fost intre Topoliceanu si persoana care a cumparat, dar eu cred ca procedura a fost corecta", a mai spus Udrea.
     Elena Udrea a mai spus ca noul sau dosar a fost intocmit in urma denunturilor lui Topoliceanu, fara ca ea sa fie intrebata, la comanda procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si ca procurorii reclama fapte pe care ea le cunoaste, dar in care nu este implicata.
     Intrebata de ce nu a facut un denunt la DNA daca stia de astfel de fapte penale, Udrea a raspuns: "Nu stiu. Nu stiu sa va spun daca faptele erau de natura a fi reclamate ca ilegalitati". 

     *  BLOGUL LUI CĂTĂLIN TOLONTAN: "Purtatorul de cuvint al SRI a negociat cu Elena Udrea un contract de 10.000 de euro"
     Dosarul Gala Bute contine emailuri care atesta felul in care oamenii Elenei Udrea, si ea personal, aveau acces la programele de stiri sau la spatiul editorial ale ProTV, B1TV, Realitatea TV, Evenimentul Zilei si la siteurile acestor institutii de presa, potrivit blogului lui Catalin Tolontan.
     Antena 3 a difuzat aceste emailuri in emisiunea "Sinteza zilei" de luni, 19 octombrie 2015.
     Catalin Tolontan sustine pe blog ca a incercat sa afle din zone de linga Elena Udrea despre ce emailuri e vorba. Jurnalistul sustine ca a primit urmatorul raspuns: "Asistam la un dublu standard! Politicienii sint diabolizati, iar ziaristii sint trecuti cu vederea. Toata lumea vorbeste despre politicienii care intra pe televiziuni, dar nimeni nu vrea sa vorbeasca despre ziaristii de televiziune care intra la politicieni". (...) Si vocea a continuat. «Cum ar fi daca v-as spune ca purtatorul de cuvint al SRI a negociat cu Elena Udrea un contract de 10.000 de euro in campania electorala?», ne-a intrebat. Care purtator de cuvint? «Domnul Ovidiu Marincea, actualul consilier al directorului SRI Helvig si purtator de cuvint al Serviciului!».
     Conform documentelor intrate in posesia Gazetei, citate pe blogul lui Tolontan, Ovidiu Marincea redactase pe 29 august 2014 un contract prin care firma SC Maristo Smart SRL, avindu-l ca "Prestator" pe Ovidiu Marincea, urma sa faca "prestare de servicii de productie, editare stiri si clipuri video, continut media online" pentru campania electorala a Elenei Udrea. Pe 19 august 2014, PMP o alesese pe Elena Udrea drept candidat la alegerile prezidentiale.
     Potrivit jurnalistului Catalin Tolontan, Marincea solicita 10.000 de euro, din care 50% dintre bani in momentul facturarii. Se adaugau 560 de euro pentru o deplasare si 200 de euro pentru un clipvideo electoral. Contractul urma sa dureze de pe 30 august pina pe 30 octombrie 2014. Banii urmau sa fie asigurati de Eugen Tomac, cel care gestiona finantele PMP si era si sef de campanie.
     *  Dan Andronic: "Am explicat la DNA ceea ce era de explicat"
     Actionarul majoritar al Editurii Evenimentul si Capital, Dan Andronic, si-a prezentat aseara, pe evz.ro, punctul de vedere in urma speculatiilor determinate de unele informatii "pe surse", care nu sunt confirmate oficial.
     "Evenimentul zilei este implicat in «jefuirea» Hidroelectrica la fel de mult cat este Romania libera implicata in «jefuirea» Astra, Realitatea TV - in «jefuirea» Petromservice si a bugetului de stat, Hotnews - in «jefuirea» banilor de la SIVECO si Pro TV - in «contractarea» a 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltarii. Si exemplele pot continua. In rest, am explicat la DNA ceea era de explicat si am predat absolut toate documentele solicitate de procurori.", a spus Dan Andronic pe evz.ro
     Potrivit stiripesurse.ro, inainte ca DNA sa ceara arestarea Elenei Udrea, Dan Andronic s-a intalnit cu fostul ministru al turismului si cu Traian Basescu.

 

 link: Adrian Sarbu primea bani de la Udrea, dar negocia cu Ponta sa-l puna presedinte
 
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Oct 2015 - 05:41
 

Link știre